söndag 19 maj 2013

Braxenfiske

Egentligen var tanken att jag skulle fiska gädda torsdag och fredag i veckan men har fått revidera om en del i planerna då rygg/nacke inte är bra. Besök hos kiropraktor, promenader och vila är medicinen som skall göra det hela bättre men har syndat med några lättare metepass sittandes i solstolen. Helt klart skonsammare än att stå och dänga tunga shadar…

Om idfisket kan beskrivas som lätt så kan man kalla braxenfisket för det motsatta, i alla fall i de vatten jag fiskar i. Nappen är få och bestånden är mindre vilket gör det hela till en lagom svår utmaning där varje landad braxen är en seger. Medelvikten där jag brukar fiska efter lekbraxen är rätt hög för att vara i Norrbotten, drygt 2 kg skulle jag tippa. Till skillnad från iden så har braxenbeståndet i exempelvis Alån inte förändras nämnvärt vare sig det gäller storleken på fiskarna eller antalet fiskar som stiger upp i ån.

FÖRSTA PASSET

Jag och Markus startade med bottenmete på en av de normalt säkraste platserna och det dröjde inte länge innan Markus får första hugget. En mört… Inte den art vi ville ha men trots allt en fisk på kroken. Markus verkar ha god tumme med mörtarna för under dagen får han bara mört medans jag hinner med att dra fyra olika arter.

När inte bottenmetet skördade frukt tacklade jag mitt matchspö för flötmete. Efter att ha fiskat av de på förhand hetaste ställena med endast en mört på kroken började jag misströsta. Men skam den som ger sig för på nästa ställe dyker flötet rätt omgående och snart står jag med rejält spöböj. Jag ropar på Markus som kommer springande med håven. Han trodde nog att fisken redan var färdig för håven då han kom men istället får han se en tung fisk som vägrar komma upp mot ytan. När den till och med bjuder på en rusning börjar vi undra vad fasen som sitter på kroken. Men då helt plötsligt som en blixt från en klarblå himmel lossnar fisken från kroken. Ilska, besvikelse och tomhet sköljer i nämnd ordning över oss. Men så är det med fiske, man får inte upp allt man har på kroken.

Man kan ju alltid spekulera fast det har man nog inget för egentligen. Skulle det ha varit en rätt krokad braxen så måste den ha varit riktigt stor men kan även ha varit en felkrokad fisk och då känns den ofta större än vad den är. Men som sagt hur vi än vrider och vänder på det hela så får man aldrig något svar.

Vi har strax börjat fiska igen då jag säger något om att jag har nog bränt min chans idag så får jag på en ny tyngre fisk som dock lossnar rätt snabbt. När sedan samma sak upprepas ytterligare en gång blir frustationen än större! Vad är det egentligen frågan om? Markus fortsätter bottenmeta och trots att det borde fungera ypperligt på platsen så bojkottar braxnarna hans bete. Vid det fjärde tunga känningen så får jag bara upp ett stort braxenfjäll på kroken. En teori kan vara att det är rätt gott om braxnar men att de är väldigt svårtrugade och inte går efter botten och käkar som brukligt. Istället går de något högre i vattnet och då fungerar flötmete bättre. Men väldigt försiktiga hugg här också så inte det lättaste fisket precis.

1610 g

Till slut satt den där! Dagens första och enda braxen i form av en honfisk på 1610 gram.

Men så till slut får vi en braxen som jag tar på flötmete. En rätt liten fisk men trots allt en braxen som vi ju var ute efter.

ANDRA PASSET

Dagen efter var jag på plats igen. Inledde snabbt med 2 abborrar men efter det blev det stendött. Jag provade sedan några olika platser tills jag beslutade mig för att nöta på samma plats som jag fick min braxen dagen innan. Efter ett bra tag så dök flötet och dagens första braxen var krokad. Det var ytterligare en mindre braxen som teoretiskt skulle kunna ha varit samma fisk som den jag fick igår.

Det dröjde sedan inte länge innan jag åter stod med böjt spö igen och nu var det en liten bättre fisk på kroken.

lekbraxen 2480 g

En hanbraxen med lekvårtor, vikt 2480 gram.

Efter detta hände det inte så mycket innan jag felkrokade en braxen på uppskattningsvis dryga 2 kilo. Samtliga fiskar togs på flötmete med en betesmix av majs, maggots och stubbmask. Om gårdagen var händelserik så kan man säga att idag hände det inte så mycket men fiskarna som högg kom upp…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar