måndag 31 mars 2014

Galet storgäddsfiske från isen!

Under förra helgen åkte jag iväg för att fiska gädda med några vänner. Lördagens fiske startades upp tidigt på morgonen då jag mötte upp Mårten, Henrik och Markus. Solen lyste från en klarblå himmel och det var näst intill vindstilla när vi började sätta ut våra spön. Det visade sig att bli en riktigt mild vårliknande dag då det lilla snötäcket som fanns på isen snabbt försvann. Vinden friskade också i samtidigt som det mulnande på. Något som visade sig få igång de stora gäddorna.

Men det började trögt, ja hela dagen var egentligen trögfiskad men vad gör det om de rätta fiskarna hugger. Grabbarna kör efter turordningssystem där man tar var sitt hugg, missar man själva hugget får man en ny chans vid nästa fällning. Själv är jag mer van med att fiska med sina egna spön men bägge metoderna funkar för mig och har sina för och nackdelar. Fördelarna vid turordningsprincipen är att antalet hugg blir rätt jämt fördelade samtidigt som själva “teamwork känslan” förstärks. Har man hand om sina egna spön så kan man självklart styra det mera själv som man vill. Välja vilka beten man vill, vilket djup/område osv. Ofta har man ju också bättre koll på sina egna grejor, vet hur det fungerar.

Första hugget kommer precis då Mårten håller på att sätta ut det sista spöet. Tyvärr bommar han gäddan vid mothugget men efter en bra stund så är det dags igen i samma hål och förmodligen är det samma fisk. Denna gång går det bättre och upp kommer en välkonditionerad gädda på mellan 5-6 kilo. Sedan kommer en lång väntan utan hugg innan det börjar hända lite saker. Fisk nummer 2 och 3 kommer nästan samtidigt. Markus tar hand om den första och jag om den andra.

Som tur är hinner jag se Markus drillning och landning innan jag måste bege mig iväg. Min gädda vägde runt 5 medan Markus fisk var bra mycket större. Vi ser att Markus tar gäddan rätt hårt och att den lätt följer med till hålet så därför blir vi förvånade av Markus reaktioner då han skymtar gäddan i hålet. Den är stor, riktigt stor säger han samtidigt som han börjar få gummiben. Men för att vara en gädda av den kalibern så ger den inte mycket till kamp och snart kan vi skåda en praktgädda av sällan skådat slag!

11900-114-1

Markus med nytt PB!. 114 cm fördelade på 11900 härliga gram.

11900-114-2

Det blev en del bilder och filmklipp under dagen. Mårten visar här prov på vilken mästerfotograf han är.

Fjärde fisken är Henkes och snart får han sin chans men den vill inte riktigt fastna i mothugget. Men satan vad det blev stumt och det riktigt knakade i spöet så förmodligen var det ingen liten gädda det var frågan om. Men snart får Henrik en ny chans och nu satt den där.

pike2k

Denna gädda var inte riktigt lika grov men ändå rätt hyfsad, eller vad säger man? 109 cm och 10600 g.

Bevisligen var detta en dag då de stora gäddorna jagade medans de mindre och mellanstora individerna höll sig undan. Men det blev faktiskt några mindre gäddor innan vi gav oss för dagen. Kvällen avslutades senare med “afterfish” hemma hos Mårten. Det hela kan beskrivas som en mycket trevlig dag och kväll med gott sällskap och sjukt fiske. Nu var det bara att ladda om inför morgondagens fiske med Krister.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detta blev åter en trögfiskad dag och nappen var inte många liksom fiskarna som kom upp. Men som tur är behöver inte en sådan dag vara misslyckande om fisken i fråga är stor. Det är det som är en av tjusningarna med specimenfiske.

Det var Krister som knep dagens gädda som var riktigt fin med en kondis som i mina hemmavatten känns väldigt avlägsen men ändå en bra bit i från gårdagens gäddor.

KW ismete

Lite förblindad av gårdagens gäddor så tyckte jag först att denna gädda kanske väger runt 7 kilo. Men jag hade fel, rätt mycket också. 8710 gram och 103 centimeter var måtten på denna skönhet.

Idag fiskade vi inte lika länge då både jag och Krister kände oss rätt möra. Krister hade också ett fiskepass i benen dagen innan, ett fiske som gav några gäddor men inget stort.

Kul att vara igång med fisket på allvar igen och en rätt hyfsad start trots att man själv inte fick stå där och posera framför kameran. Men man får glädjas med de andra och inte minst kul för Markus som höjde sitt PB. Samtidigt kan jag inte låta bli att lida med Mårten som fått bevittna så många 10+ vid det här laget som med lite flyt lika gärna kunnat hamnat på hans lott. Otur var ordet. Men fiske på den här nivån är till stora delar ett lagspel. Den tid man lägger ned tillsammans, den kunskap som man slår ihop lägger grunden till framgång så alla har egentligen lika stor del i varje fångad fisk vilket i bland glöms bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar