måndag 18 juni 2018

Drömfisk - Landfiskad 13+ på spinn!

I år har jag varit rätt öppen att skriva om mina tankar och mål med mitt fiske vilket jag långt från alltid är Ibland kan jag välja att skriva lite om mina mål just i det avseendet för att sätta lite press på mig själv och sedan efter året kunna utvärdera resultatet. På detta sätt tycker jag att det blir lättare att bli ännu seriösare och noggrannare i sina förberedelser. Och sist men inte minst viktigt att lägga lite extra tid, för stora fiskar kommer sällan av sig själv och ännu svårare blir det när söker sig till ställen som man aldrig tidigare fiskat på.

Strax innan nyår skrev jag dessa rader på bloggen: Slutligen några ord om framtiden. Drivkraften inför 2018 är att hitta nya sätt och nya vatten att plocka så stora gäddor som möjligt. Det finns redan en grundplanering kring detta och eftersom jag söker mig till vatten jag inte vet någon fiskat i seriöst så går jag mest på känsla. Jag har sagt det förr, hade jag velat fiska så effektivt som möjligt hade jag planerat annorlunda. Min drivkraft ligger mer i att lyckas på egen hand och på eget sätt än att följa andras fotspår. Resultatet blir förmodligen sämre men glädjen desto större när man lyckas. Om man nu lyckas vill säga…

I maj skrev jag ytterligare lite om mina framtidsplaner: Vars skall jag då fiska? Nja det tänker jag inte avslöja men kan säga så mycket som att jag lagt om en del i mitt fiske de senaste åren och kommer fortsätta i dom banorna här framåt. Tidigare har jag fått för få grova gäddor. Nu försöker jag hitta fler vatten med de rätta förutsättningar.

Sen har jag ett långsiktigt mål gällande metoder och det är att ta gädda över 12 kg på dom alla.
I år skall jag lägga fokus på spinnfisket och det blir nått nytt, en utmaning och då blir huvudmålet att ta nytt spinn PB (över 9,78 kg), nästa steg över 10 kg och slutmålet blir således över 12 kg. Ytterligare nått jag vill klara i år är att ta en gädda över 10 kilo från land.

Just att putsa mitt spinnrekord har jag med tiden känt mig mer och mer motiverad att försöka göra. För mig har det känts rätt illa att ha det sämsta metodrekordet på det fiskesätt som egentligen är det som jag praktiserat mest genom alla år. Dock har spinnfisket till stora delar fått stå tillbaka sedan 2010 då jag började rikta mitt gäddfiske på de stora gäddorna. Mitt pb år 2008 var just på spinn, en spinnfiskad gädda på dryga metern och 7520 gram. En fisk i mängden numera drygt tio år senare men som jag ändå fortfarande värderar högt bland mina fångster. Som jag sagt förr, vad är en stor gädda? Enligt min mening ligger detta helt i betraktarens ögon. Ingen annan än en själv skall sätta upp en viss gräns för vad som skall räknas som en nog stor och värdig fisk.

Inför årets sommarsäsong kunde jag räkna till 22 gäddor över tio kilo men ingen av dessa var tagna på spinnfiske. Med allt detta så kan ni kanske förstå att en stor spinngädda skulle betyda väldigt mycket för mig. Men inte bara detta utan helst skulle denna gädda vara tagen från land samt på ett eget rekat ställe. Skulle bara detta slå in hade jag varit nöjd med nu blev verkligheten bättre än så...

Nu till dagen då det hände. Det tog emot lite att fiska denna kväll. En kall nordvind plus en gammal och sliten kropp efter några dagars fiskande. Detta var mitt tredje landfiskepass i min satsning på den stora landfiskade spinngäddan. Valet av plats kändes rätt självklart på nått sätt trots att jag har många vatten och platser att välja emellan på min lista. Jag gick helt och hållet på magkänslan kan man säga.

Men fisket började inte bra, nej det gick faktiskt riktigt uselt. Fiskade av ett område som jag tyckte såg intressant ut men inte ett tecken på liv. Sedan såg jag till två gäddor en bit bort men de var inte det minsta intresserade av mina beten. När jag sedan såg en 5 kilos gädda simma lojt fram emot jiggen för att sedan vika undan ja då kändes det riktigt hopplöst. Gäddorna var faktiskt inte alls på hugget denna kväll. Sista stället såg dock hett ut och medan jag tog en paus och rotade i beteslådan så föll valet på en spinnare, Savage gear gäddspinnare DP-spinner i storlek 7.

Att en spinnare skulle vara det bete som tog min hittills bästa gädda var lite oväntat men ingen superskräll. Dessa beten triggar fisken på ett lite annorlunda sätt. En seg fiskedag som denna var det bevisligen rätt medicin. Mer om denna spinnare finns att läsa här: Ett inlägg som jag skrev för flera år sedan, redan då en favorit...

Måste erkänna att jag inte hade några större förhoppningar och efter ett första kast utan känning funderade jag på att ta ett par kast till innan jag skulle byta bete på nytt. Andra kastet och nu fastnar jag i botten, tror jag eller vad fasen är detta. Jag känner några riktigt tunga pumpningar i spöt och inser att det är fisk på. Jag får snabbt en känsla att det bara måste vara en riktigt fin fisk. Gäddan kommer nu snällt emot mig men det går segt värre. När jag sedan ser att spinnaren bara sitter längst ut i käften ökar spänningen och samtidigt ser jag ju fisken och den är inte bara stor utan mer än så. Nu gäller det att ta den bestämt men inte för hårt. Allt går tack och lov som planerat och när den så ligger i håven inser jag att denna lätt väger över 10 kilo. Ju mer jag ser på gäddan ju mer växer den, den är sjukt grov med bra längd, dock ser den ut att vara rätt tom i magen. När jag mäter den till 122 cm så börjar jag ana att detta inte bara kan vara en regg-fisk (över 12 kg) utan även ett nytt rekord för mig.

Efter att suttit och planerat, drömt och visualiserat en hel vinter kring hur man skall lyckas ta en stor spinn-gädda från land så blir det en slags surrealistisk känsla då rätt gädda plötsligt dyker upp.

En vacker skapelse med rätt typ av kropp, rund go och fläskig rygg. Sånt bygger vikt. Tyvärr var den tillsynes tom om magen. Vikten fastställdes till 13110 gram med en längd av 122 cm.

När man fiskar själv har man fullt fokus på att ta hand om gäddan så snabbt och bra som möjligt. Därför glömmer man lätt att ta in alla intryck i själva fångstögonblicket. Var väl först i håven jag började ana att den var så stor som den var. När en fisk växer ju mer man ser på den är en rätt härlig känsla i säg. Notera gäddans tvåfärgade huvud. 


En våg av overklighetskänsla sköljer sedan över mig. Vad vad det som hände egentligen? Kan inte riktigt känna glädjen av denna fisk på samma sätt som jag normalt brukar göra. Delar sedan med mig lite bilder och text till några av mina vänner och därefter packar jag helt enkelt ihop grejorna och beger mig hemåt. Målet är nått och "vad skall jag nu liksom hitta" på var lite av känslan. Får väl smälta detta och se vad som händer i fiskeväg här framåt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar