lördag 17 februari 2024

Februari - Fokus på gäddan, allt från statistik, lokaltidningarnas kalkoner till ett nytt brittiskt gäddrekord

Termometern tycks ha frusit fast denna vinter. Minst tre gånger har vi hamnat i längre perioder med temperaturer under -30 grader. Men glädjande nog så såg jag här om dagen hur kvicksilvret sakta steg från -32 på morgonen till -24 mitt på dagen. Ett bevis på att solen börjat göra sitt jobb igen efter några månaders frånvaro. Det är nu man kan börja andas ut och börja se fram emot vår, sommar och höst. Tre årstider som jag uppskattar väldigt mycket. Vintern är jag inte lika förtjust i utan den ser jag istället som en jobbig och rätt seglivad period som man på nått vis bara försöker överleva. Kanske är det just därför man lever upp nu så pass mycket när den börjar ge vika och solen börjar värma allt mer. Men ännu har vi ungefär en månad av riktig vinter kvar där jag bor. Men det är ändå den bästa delen av vintern så det skall nog gå bra.

Inget fiske ännu men allt annat hade ju varit en skräll. Den senaste tiden har jag fortsatt att jobba med min egna fiskemapp där jag bl.a. uppdaterat diverse listor m.m. Mycket av mitt fiske handlar ju om gäddfisket och gäddor vilket inte är så konstigt då det är det fisket jag sysslat mest med de senaste åtta åren. För mig har alltid statistik och resultat varit intressant, kanske mest beroende på att jag bygger mycket av mitt fiske efter att ta mig an olika vatten som jag sedan försöker dissekera upp. Att veta så mycket som möjligt om ett fiskevatten är inte bara en enorm fördel för fisket utan även ett roligt jobb som jag försöker göra så bra som möjligt.

Gällande gäddfisket så har jag alltid försökt att ha olika målfiskar som jag siktar att fånga. När jag tittar på mina äldsta gäddlistor från ungdomen så fanns där gäddor där som vägde mellan 2,5 till knappa 6 kilo. Efter ett tag så valde jag att sätta en minimumvikt på 4 kilo. När jag så började fiska mer seriöst och riktat efter stora gäddor 2010 så valde jag att höja den till 7 kilo. Just där vid sju kilo tycker jag att en gädda börjar kännas som stor. Det märks på dess styrka men även rent visuellt. Sedan börjar den nu kunna specialisera sig på att ta större byten och på så sätt få ett “storgädds-beteende "och hålla till i samma områden som de riktigt stora artfränderna.

Men med åren så började jag känna att listan av gäddor över sju kilo började svämma över. Från 2020 har jag höjt vikten till nio kilo. Nio kilo känns som en intressant vikt på flera sätt. Det är rätt vanligt med vatten som ger många gäddor mellan fyra, fem till sju kilo och då brukar toppfiskarna ofta hamna upp till 9-10 kilo. Hittar man däremot ett vatten där snittvikten på de lite större gäddorna (över sju kilo) ligger runt nio kilo så kan man nästan vara säker på att potentialen för gäddor över tolv kilo finns där. Det är lite där jag är idag i mitt gäddfiske. När jag fiskar efter stora gäddor så siktar jag på vatten där jag tror det finns gäddor som kan väga över tolv kilo.


Blå staplarna - Gäddor som väger mellan 9-12 kilo
Gröna staplarna -  12-13 kilo.
Röda staplarna - 13-14 kilo
Gula staplarna -  14-15 kilo.

Detta diagram belyser rätt bra hur jag mäter mitt gäddfiske idag. De blåfärgade staplarna (9-12kg) ser jag som bra fiskar medans de andra färgerna indikerar de större gäddorna som blir lite som “russinen ur kakan”.. Det är just dessa fiskar som jag strävar efter att fånga. Mitt slutgiltiga mål är och har varit detsamma allt sedan jag startade denna sida. En gädda över femton kilo och helst då på en plats som jag hittat till själv.

En lite rolig grej. I höstas träffade jag på en fiskare som frågade mig hur många gäddor över tio kilo jag har fått. Vet inte men kanske mycket just för att jag är less på hysterin kring hur många plussare varje fiskare har och att en gädda skall väga över tio kilo för att liksom räknas så svarade jag. “Ingen aning men jag vet att jag har fångat 98 gäddor från nio kilo och uppåt. Vill på nått sätt sudda ut gränserna mellan en nio och tio kilos gädda. Man skall inte bli besviken om man får en gädda på 9,8 kg liksom. 

Sedan händer det ju även att jag fiskar gädda i vatten där jag vet att det kanske inte finns så stora gäddor eller då man provar helt nya vatten. Då blir inte fokuset på de största gäddorna detsamma. För i grunden fiskar jag för att det är kul och att drilla en stark fem kilos gädda i en liten å eller ta en sex kilos i en liten tjärn kan många gånger ge en större upplevelse än att ta en köldstel tio kilos från båt ute på en sjö. Storleken är inte allt men vill man krydda sitt fiske och utmana sig själv så är det en kul del att lägga till.

Har läst erfarna gäddfiskare som skriver att man skall inte väga/ mäta gäddorna om det inte rör sig om en rekordfisk eller om man misstänker att den väger över 10 kilo. På ett sätt finns det en poäng med att alltid kroka loss sina fiskar i vattnet och aldrig ta upp dom över vattenytan. Och för vissa kanske det inte spelar någon roll men jag tror att för nästan alla fiskare så vill man gärna veta mer om den fisk man just fått upp. Vikt, längd och kanske ett foto. Men hanteringen av fisken skall ske snabbt och effektivt. För man skall vara medveten om att ju längre tid en gädda utsätts för stress så tar den mer stryk.

Vill man således ta en längd, väga eller fota sin fisk oavsett storlek så ser jag inget fel i det. För vissa kan en fem kilos gadda te sig stor medans för andra kan en dubbelt så stor fisk kännas medioker. Är främst detta jag vill belysa i denna krönika, att vad som räknas som en stor gädda är helt upp till varje fiskare att avgöra. Ingen annan skall komma och tala om för en vad som gäller, sånt kan lätt förta glädjen. Alla har vi en gång varit nybörjare. När man med tiden höjer sin tröskel så får man liksom justera sina mål uppåt. På detta sätt kan man då lättare hålla glöden uppe.


Antal gäddor från 12 kilo och uppåt.
Antal gäddor över 9 kilo.
Snitt över tid

Detta diagram visar mitt resultat gällande antal gäddor över 9 kilo både över tid (den röda linjen) samt årsvis. Snittet över tid ligger just nu på 7,0. Utifrån detta kan jag lättare trigga mig själv att exempelvis försöka bättra på det snittet inför varje nytt år. Skulle jag vilja satsa extra hårt kan jag alltid försöka överträffa mitt rekord från 2020.

Bägge dessa diagram är exempel på hur man kan se sitt faktiska resultat genom åren. Syftet med att visa detta är för att inspirera samt visa hur man bara genom lite siffror får en klarare insikt hur man lyckas eller misslyckas genom åren. I detta fall så kan man säga att statistiken inte ljuger. Så bara se sanningen i vitögat och försöka förbättra sina siffror. Det bästa är att man själv sätter vikterna och målen utifrån vad som känns bäst och rimligt för en själv.

Man kan göra liknande diagram gällande sina fiskevatten och då se hur fisket gått genom åren. Som vanligt finns det fällor med statistik. I detta fall tänker jag att antalet fiskepass spelar stor roll. Även faktorer som högvatten, vattentemperatur, siktdjup m.m. Faktorer som påverkar fiskeresultatet åt olika riktningar år till år. Det man kan göra är att lägga in en till faktor att räkna in i statistiken, antalet fiskepass och då få fram ett snitt gällande stora gäddor per fiskepass under varje år.

På tal om gäddor. En kollega på jobbet så till mig “har du sett denna gädda, den väger 18,2 kilo!” Dagen innan hade jag själv fått den upp i mitt flöde på Facebook och några dagar innan dess hade Mårten skickat en bild på den till mig. Ett tränat öga kunde ju se att det var en klassiskt “pundgädda” som i vikt väger hälften så mycket, alltså i detta fall drygt nio kilo. 


Bild 1 - Gädda 18,2 kg - 108 cm
Bild 2-  Gädda  15,2 kg - 114 cm

Förra sommaren dök det upp ett klipp i en av lokaltidningarnas webbsida på en gädda som spetades med huggkrok samt några ungdomar som skrek och vrålade av blandad glädje och skräck. Nyheten hamnade Obegripligt nog sedan även på SVT hemsida. En gädda som påstods ha vägt 15,2 kilo med en längd av 114 cm. Mager fisk som ser ut av bilden att döma som en gädda som i de bästa världarna kunde ha vägt max 10 kilo. Förmodligen låg dess vikt runt säg 8,5-9 kilo. Två klassiska exempel på dålig journalistik och då kan man lätt skicka en fråga till lokaltidningarna, ja även SVT. Om man nu vill skriva om fiskenyheter så kanske det är på plats att ha någon på redaktionen som är någorlunda kunnig eller så kontakta någon expert/ sakkunnig? Lite tragiskt att sådana här “kalkoner” dyker upp med jämna mellanrum. Finns ju så mycket annat positivt och fint man skulle kunna skriva om gällande vår hobby.  Ja tur man inte är journalist på någon av berörda tidningar för då hade man skämts..

Vi försätter på temat gädda men nu vandrar vi bort en bit från Sverige och hamnar i Storbritannien. I veckan har vi nåtts av uppgiften att det slagits ett nytt gäddrekord där. En magnifik fisk som vägde 21460 gram eller som britterna räknar 47 pounds 7 ounces. Fångstmannen Lloyd Watson fångade fisken på bottenmete med död nors som bete. Det gamla brittiska rekordet som stått sig i hela 31 år var äntligen slaget. Känns bra att avsluta denna krönika med en fångstman samt gädda som verkligen förtjänar att lyftas fram i rampljuset.


Nu snackar vi om en magnifik fisk på alla sätt och vis! Dessutom korrekt hanterad samt dokumenterad.


Ja vi tar en bild till på denna praktfulla skapelse. 

Nu blickar vi framåt. Med lite tur så kanske jag hunnit ut på något fiske tills nästa krönika publiceras…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar