måndag 29 juni 2009

Fina fiskar från fjällen

Så var man hemma igen efter några dagars vistelse i fjällvärlden. Det har verkligen varit en lyckad resa som bjudit på bra fiske, trevligt sällskap och ett härligt väder. Här följer en sammanfattning från vår resa..

TORSDAG 25 JUNI – Idag har det varit riktigt hett, i Jokkmokk 26 grader klockan åtta. Efter lite sökande hittade vi tillslut båtrampen i Saithaure. Fiskesugna som vi var beslöt vi oss för några timmars trolling fiske. Vid 22-tiden kom vi ut på sjön och det dröjde bara 2 minuter innan jag fick hugg på min Bomber vobbler. Det var en mindre öring på dryga halvkilot. Sedan gick det ca 30 minuter innan nästa fisk kom upp, och det var Matte som drog en kanadaröding på ca 7hg. Detta kändes extra roligt eftersom ingen av oss tidigare fått någon kanadaröding så var det ett av resans mål. Men det skulle visa sig att detta bara var början på ett fiske vi aldrig hade kunnat drömma om.

En stund senare fick jag och Fredrik dubbelhugg, men så släpper hans fisk och när han vevar in vobblern så får han ett nytt hugg! Fredriks fisk visar sig var en öring på 1,3kg medan jag får en kanadaröding på 1,1kg.

DSC00165 DSC00167

Fredde med en vacker öring och jag med min första Kanadaröding.

Vi behöver inte vänta särskilt länge innan nästa hugg kommer och det är Fredrik som nu får sin första kanadaröding. Denna fisk väger drygt 1,1kg. Kort därefter får han en till på runt kilot! Men än är inte sagan slut för snart så går det på något betydligt tyngre. Efter en stund visar sig fisken och vi kan se att det är en stor kanadaröding som sitter på. Mattias håvar den rutinerat och glädjen i båten är nu total. Efter fotografering och dokumentering så får fisken simma tillbaka. Vad vägde då fisken? 4180g-77cm var måtten. Detta blev sista fisken för kvällen och det kändes ju som ett fint slut på en magisk fiskekväll. 5 kanadarödingar och 2 öringar på knappt 2 timmars trollingfiske är ju hyfsat, eller?

DSC00171 DSC00170

Så här såg den ut, Freddes rekord fisk!

FREDAG 26 JUNI – I dag har det varit ordentligt varmt. Vi har trollat på förmiddagen men det gav ingenting. Sedan åkte vi 20km längst med sjön till där Tuuva jokkarna rinner ner. Här slog vi upp våra tält.

Efter att det börjat svalnat av en smula knallade vi upp till Stora Tuuva. Matte fiskade med flugspö medan jag och Fredde spinnfiskade. Det skulle visa sig omöjligt för Mattias att få någon harr, vilket var väldigt märkligt eftersom han är en rutinerad flugfiskare med flera storharrar på sitt samvete. Däremot gick det bättre för oss andra. Fredrik fortsätter att dra de större fiskarna, han fick kvällens största harr som vägde fina 1200g. Harrarna vi fick vägde mellan 6hg upp till kilot plus Fredriks storharr. Jag skulle tro att medelvikten på harrarna vi fick låg på närmare 8hg!

Förutom harr så fick jag flera fina abborrar mellan 4-7hg plus två fina gäddor, (5700g-97cm, 5650g-96cm). En mycket trevlig fiskesjö med grov fisk av olika arter är min reflektion av vattnet.

DSC00175 DSC00178

Fredde med en typisk Tuuva harr på ca 8hg och jag med en gädda på närmare 6 kilo.

LÖRDAG 27 JUNI – Vid 12 tiden knallade vi upp mot Tuuva sjöarna. Vi stannade till vid en tjärn som såg inbjudande ut. Det skulle visa sig att den var full i fisk och framförallt abborre. Vi fick på en kort stunds fiske över 30 abborrar plus två harrar och en gädda. Abborrarna var dessutom fina, de flesta på halvkilot men några som vägde dryga 7hg.

DSC00191

Matte med en abborre på 720g.

När vi senare kom fram till Stor Tuuva så började det blåsa upp vilket inte var fisket till fördel. Vi fick iallafall några harrar, abborrar och gäddor. Mattias som bytt bort flugspöet mot haspelspöet lyckades ta två fina harrar på 980 och 960 gram.

DSC00192

Matte med Tuuva-harr på närmare kilot.

På kvällen körde vi ett kortare trolling pass i sjön utan att få någonting.

SÖNDAG 28 JUNI – I dag blåste det rejält på sjön så vi fick vänta tills vinden lugnat sig innan vi kunde ge oss av mot båtrampen. Matte knallade upp en sväng till "abborrtjärnen" där han fick uppleva ett grymt abborrfiske med fisk i var och annat kast. Dessutom lyckades han lura ett par harrar på flugspö.

Mot kvällen när vinden lugnat sig en aning for vi ut på sjön. Fortfarande var dock vågorna höga så vi blev ordentligt blöta i båten. Men detta hindrade oss inte att fiska på ställen som låg i lä. Jag och Mattias fick var sin kanadaröding på strax under kilot plus att jag fick två mindre harrar. Senare på kvällen så begav vi oss hemåt nöjda och belåtna efter några dagars härligt fiske i fjällmiljö..

Här finns mer bilder från resan

Nu stundar det abborrfiske i några dagar på hemmaplan. Återkommer senare i veckan med rapporter. Vi hörs..

2 kommentarer:

 1. Tjena Mats! Kul att du har en blogg, riktigt roligt att läsa den. Jag fick bloggadressen av Ari. Jag var in strax innan ni for på fjällresan och skrev ett rätt långt inlägg. Men då gick det inte att skicka iväg. Men läste att du ändrat iställningarna så hoppas det funkar nu.

  Jag blev nyfiken när ni skulle dit, för att jag själv en gång fiskat i tuvvasjöarna och inte minst blev jag nyfiken på hur det skulle gå med kanadarödingfisket. Och det gick ju riktigt bra! Den över 4 kg var verkligen en vacker fisk.

  Var ett tag sedan sist. Har du någon aning när vi träffades vid idfiske första gången, typ 1994 eller nått?

  Jag läste förut i ett tidigare inlägg att du länkat till hemsidan. Såg att du hade skrivit ut den gamla adressen. Förvisso går det ta sig till nya adressen från den :) Fast, i och med att det öppnas i samma fönster så blir det lite besvärligare. Hann inte fixa det innan gamla webbplatsen slutade att fungera.
  Mvh Krister

  SvaraRadera
 2. Kul läsning, och grattis till fiskarna. Brukar själv vara i just dom områdena ni varit i. såg youtube klippet och förbannar er för det fisksug jag fick =).
  skitfiske på er

  mvh walle

  SvaraRadera