onsdag 1 september 2010

Kallt så in i Norden!

Under de två första veckorna av augusti så hade vi riktigt varmt för årstiden och det kändes som att vi skulle få en fin sensommar och att hösten var långt borta. Men vad hände, jo den arktiska luftmassan som vi faktiskt sluppit under hela sommaren drog ned successivt över hela landet och värst drabbade blev som vanligt vi här uppe i norr.

Livet under vattenytan har således förändrats en del vilket lett till att invånarna där nere också börjat röra på sig en del. Vissa arter som gillar lite kallare vatten som laxfiskar och gäddor börjar nu bli allt mer aktiva och lättfångade i flertalet av våra vatten. Sedan har vi ju fiskar som gillar varmt vatten som väljer att ta det lugnare i stället.

Men nu är det ju så här vilket tåls att tänka på att temperaturen bokstavligen har rasat senaste veckorna. För bara 3 veckor sedan så låg ytvattentemperaturen i vissa vatten i Norrbotten på närmare 20 grader, nu är den nere någonstans mellan 10-12 grader. Det blir en temperatursänkning på nära 10 grader! En sådan markant förändring tror jag inte är bra för några av våra fiskar. Även våra kallvattensfiskar kan behöva en acklimatiseringsperiod för att anpassa sig. Nu är vi ju trots allt bara i månadsskiftet augusti/september, så rent logiskt sett så kommer vi få varmare dagar framöver och med resultatet att vattentempen höjs igen. Låt säga att det blir ett par varmare dagar så ytvattentemperaturen höjs med några grader, då tror jag de flesta av våra fiskar vaknar till och blir aktivare. Fast inget fiske är omöjligt och lyckas man bara hitta fisken så har man alltid chansen att lyckas. Man får med andra ord anpassa sitt fiskande efter rådande förhållanden.

Själv har jag legat rätt så lågt med fiskandet senaste veckorna och orsaken är nog främst vädret som gjort mig passivare. Har dock hunnit med två kortare pass i sjö och å.

Första passet som var i ett rinnande vatten gav 6 gäddor i vikter upp till knappa 4 kilo. Det kändes som att gäddorna var mer utspridda än normalt och med det svårare att lokalisera. Misstänker att vattnets temperatursänkning kan ha spelat in här. Andra passet fiskade jag med Robin. Fisket var rätt trögt men vi lyckades ändå få upp några abborrar och gäddor. Vi märkte rätt snabbt genom ekolodet att stimmen av småfisk inte var lika stora och koncentrerande som för några veckor sedan plus att de även var mer utspridda och höll sig mer bottennära. Fisket blev då också både svårare och sämre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar