måndag 27 september 2010

Gös och gäddfiske

Under denna vecka har jag och Krister varit ute på totalt tre gemensamma fiskepass. Två av gångerna har vi fiskat efter gädda och en gång har vi riktat fisket på gös. Vårat mål i (Team North Predator) denna månad har varit som jag tidigare nämnt att klara av att ta fina fiskar av de tre arterna vi oftast fiskar efter d.v.s. abborre, gös och gädda. Målvikterna vi satt upp tycker vi är realistiska att klara av men samtidigt inte heller allt för lätta att uppnå och då speciellt när vi inte räknar med att hinna med alltför många pass under månaden.

ABBORRE: Över 1 kilo.

GÖS: Över 2 kilo.

GÄDDA: Över 10 kilo.

Innan denna vecka hade vi redan klarat av abborre (1020 g), varit snubblande nära på gös (1940 g) och även nära att klara gädda (9440 g). Men som sagt nära skjuter ingen hare så nu var det upp till bevis.

FÖRSTA GÄDDPASSET:

Vi kom igång vid någon gång mitt på dagen och redan efter en stund så började det spöregna vilket inte alls var det väder som utlovades. Men regnskurarna försvann efter ett tag men det var faktiskt mitt i värsta regnet som dagens största gädda kom upp. Den vägde 8800 g och det var Krister som stod för fångsten. Förutom denna fångst blev det ytterligare en gädda över 8 kilo och även denna gädda valde Kristers wobbler framför mina.

8300g---2010-(2)

Återutsättning av Kristers gädda på 8300 gram.

Dagens två häftigaste fångster bestod dock av två helt andra gäddor. Den första var en mager fisk på runt 2 kilo, den var helt skinnflådd från topp till tå och måste ha varit djupt nere i en gäddmage innan den av någon outgrundlig anledning fick friheten åter. Men att den sedan lyckades överleva och dessutom ta en av våra wobbler är ju enbart en bedrift i sig och visar hur mycket en gädda egentligen kan tåla. Tyvärr blev det inget foto av den vilket vi ångrar nu i efterhand.

Andra gäddan har vi däremot bild på.

6920g---2010-(3) 6920g---2010

Gäddan vägde nästan 7 kilo och hade en svalt något riktigt stort, såg ut som den hade en handboll i magen. Vi tippar på att den lyckats ta en sjöfågel vilket faktiskt inte är helt ovanligt.

ANDRA GÄDDPASSET:

Kan gäddor vara selektiva eller kräsna? Svaret är ja utan tvekan. Krister körde med 4 spön och jag med 3 stycken så det blir 7 olika wobblers. Av dagens totalt 10 gäddor fångades 8 fiskar på 2 av Kristers wobblers. Att vi sedan hade likadana beten fast i andra färger spelade ingen roll, nej gäddorna hade bestämt sig.

Idag hade vi ett trevligt fiske fastän gäddorna var minst sagt kinkiga. Det blev tillslut ett gäng fina gäddor. I slutskedet av fiskepasset lyckades även jag få en liten finare bit.

7800g---2010-(2)

September gädda på 7800 gram.

Innan dess hade Krister dragit gäddor på b.l.a. 8400 gram samt denna skönhet.

9220g---2010-(2)-s

Stabil gädda på 9220 gram.

Egentligen så skall man inte klaga på våra gäddfisken denna månad då vi fått flertalet fina gäddor, ja totalt 9 fiskar över 7,5 kilo är ett fint facit men tyvärr så har den där toppfisken över 10 kilo uteblivit men vem vet den kanske kommer snart.

GÖSPASSET:

Vi hade bestämt oss för att satsa på ett renodlat vertikalpass idag och målet var som sagt att ta en gös över 2 kilo. Fisket gick trögt under hela dagen men några fiskar kom det upp med jämna mellanrum. Dagens fight stod Krister för då en mycket stark gädda fattade tycke för hans jigg. Det tog en bra stund innan gäddan var besegrad och den kunde vägas in på fina 6270 gram vilket var Kristers tredje största vertikalgädda.

De andra fiskarna var den sort vi var ute efter nämligen gös. Den ena var liten men den andra var av lite trevligare format.

2660 g - 2010 (4)

Vertikal gös på 2660 gram.

Trots ett rätt trögt fiske så kunde vi glädjas åt två fina fiskar där den ena dessutom passerade målvikten med råge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar