söndag 5 september 2010

Gösfiske med bättre medelvikt

Jag och Krister har varit på ett gemensamt göspass där vertikalfisket skulle testas. Det dröjde ett bra tag innan vi fick var sitt hugg som vi bommade innan Krister kort därefter kunde landa dagens första gös. Den vägde ca 800 gram.

Bara en stund senare och en liten bit ifrån där första gösen högg kom nästa hugg och åter igen var det på Kristers spö. Bara sekunderna senare så får jag ett rejält hugg och där står vi nu båda med böjda spön. En kort stund senare har vi landat var sin fin gös. Kristers väger 1640 g och min är något tyngre, 1940 gram vilket är min hittills största gös. Fiskarna får givetvis simma tillbaka.

1940-g-2010

Norrbottens gös på 1940 gram.

Efter detta börjar vi hoppas att vi hittat dem men istället så blev det inte en endaste fisk till. Ja så kan fisket vara, man får aldrig ta ut någonting i förskott. Trots få napp och få fiskar så var vi ändå nöjda med dagen då medelvikten var så pass god vilket känns spännande inför framtiden. Som novis när det gäller gösfiske så kändes det skönt att få en sådan skaplig fisk på ett av mina första pass.

Ni som inte bor i Norrland och fiskar gös så är en 2 kilos ingenting speciellt men så här långt upp i landet är det en fin fisk. Gösen här uppe blir sällan speciellt stor och medelvikten är väldigt låg på de flesta håll. Lägg till detta så är den ovanlig och finns bara i ett fåtal vatten. En kompis till mig har i sommar dragit över 100 gösar och ingen av dessa har vägt över kilot. Framtiden känns dock spännande för någonting har hänt senaste åren i flera av våra gösvatten då beståndet formligen har exploderat. Kanske är det sviterna av den globala uppvärmningen som bidragit till detta? Risken är tyvärr att gösarna då pågrund av konkurrensen och det faktum att den befinner sig på gränsen av sin utbredningsområde stannar upp i tillväxten och inte blir så stora. Nu finns det ju redan några gösvatten här uppe som hyser en och annan riktigt stor gös men de är sannerligen inte vanliga. Men bara av vetskapen att de finns så blir man peppad att leta dem och sedan hitta rätt metod för dagen. Att fiska efter stor gös här uppe är med andra ord en riktig utmaning.

Krister har idag skrivit på Team North Predators hemsida om att försöka få en bättre bredd på fisket denna månad mot var det varit tidigare under klubbens historia. Då det bara tagits finare gäddor i september så därför hoppas vi nu få gös över 2 kilo, abborre över 1 kilo och gädda över 10 kilo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar