måndag 25 juli 2011

Segt fiske i trevligt sällskap

Förra veckan var jag och fiskade tillsammans med en ny trevlig bekantskap nämligen Roger Karlsson. Han bor nere i södra Sverige men har rötterna uppifrån Norrbotten där han fiskat större delen av sitt liv. Roger är en riktigt inbiten och rutinerad sportfiskare som testat på det mesta i fiskeväg och även fått riktigt stora fiskar av flertalet arter. Han tillhör också en i den fåtaliga skaran som fått en Norrbottensgädda på över 15 kilo.

Vi valde att fiska i ett vatten som hyser rovfiskar som gös, abborre och gädda. Fisket var tyvärr rätt trögt och framförallt gäddorna var ytterst svårflörtade i det varma sommarvattnet. Under kvällen testade vi både spinn och lite trolling samt vertikal jigging.

Roger hade aldrig tidigare provat på vertikalfisket men kände sig sugen att testa. Därför startade vi upp med detta. Jag hade turen att efter bara någon minut få en gös på 1,2 kilo vilket var en lovande start. Sedan hade vi bägge några rejäla hugg som av någon märklig anledning inte fastnade på våra krokar. Det blir sedan 5-6 gösar var men tyvärr bara småfisk på ca 2-7 hekto. Förutom gösarna hamnar vi i ett abborrstim då vi under en kort och hektisk period kan dra upp ett gäng abborrar i 2-3 hektos klassen.

Efter detta provar vi lyckan i ett annat område där vi hoppas på någon bättre gädda, vi både trollar och spinnfiskar vilket resulterar  i ett endaste hugg. Tyvärr ville inte fisken fastna vilket för övrigt var ett vanligt fenomen denna kväll.

Annars var det en trevlig och givande fisketur då vi b.l.a. kunde utbyta diverse erfarenheter från det vi varit med om i fiskeväg under åren. Det var med andra ord riktigt kul att möta en människa som har precis samma inställning och förhållningsätt till sportfisket som en själv, hoppas det blir någon mer fisketur tillsammans i framtiden…

2 kommentarer:

 1. Roger Karlsson25 augusti 2011 21:10

  Hej.
  Tack för en mkt trevlig fisketur. Fisket var trögt men som tur är så vet vi båda två att det är så ibland. Vi fick dela med oss åt varandra av våra tankar och erfarenheter främst beträffande fisket efter gädda. Jag skall verkligen försöka se till att vi får träffas flera gånger till och fiska ihop.
  Du har så rätt i dina tankar och funderingar omkring främst fisket efter gädda.
  Jag ska vara lite kaxig och säga att det är inte bara tur om man lyckas med bedriften att fånga några gäddor över +10kg. Det ligger oftast ett mkt riktat och välplanerat fiske bakom det lyckade resultat. För att lyckas så krävs det många timmars seriös satsning. Sommaren 2005 då jag fick min drömfisk så blev det många och då menar jag många timmars intensivt och riktat fiske efter stor gädda som gav resultat i 6 st gäddor över 10+.
  Vad som krävs är tålamod en stor tro på det jag gör. jag behöver lyssna på andra och ta del av deras erfarenhet och lära mig av mina egna erfarenheter på positiva och negativa. Tyvärr så behövs det också en betesarsenal som inte är allt för snål. En del säger att då gäddan är på taget så hugger den på vad som helst och då den inte är på taget så spelar det ingen roll vad du kastar ut för bete. Skitsnack! Gäddan kan vara otroligt selektiv i sitt val av bete så ibland behöver det inte vara så stora variationer i färg på betet som är avgörande för ett dåligt el mkt gott resultat.
  Jag har hela tiden mottot då jag fiskar seriöst att I NÄSTA KAST DÅ HÄNDER DET!

  Lite åsikter från mig.

  Mvh
  Roger Karlsson

  SvaraRadera
 2. Hej Roger!

  Tack för dina åsikter och tankar. Det märks att du vet vad du pratar om och det bevisar inte minst året 2005 då du verkligen satsade fullt ut på gäddfisket. Resultatet blev ju grymt bra och som jag skrivit här förut så är det få människor förunnat att ta en gädda över 15 kilo i Norrbotten.

  För mig är just 15 kilo en magiskt gräns som jag hoppas kunna passera någon gång i livet. Skulle jag fixa det så vete katten hur mycket gäddfiske det skulle bli. Då kanske man istället lägger mer tid efter andra arter. Fast lite onödigt att sitta här och spekulera för känns som att jag än har en lång bit att vandra förrän jag är i mål. Men vem vet, I NÄSTA KAST DÅ HÄNDER DET!

  Ser fram emot fler fisketurer tillsammans i framtiden. Ha de bra där nere och hoppas du bänder upp någon rejäl höstgädda nu när vattnet snart börjar kylas av.

  / Mvh Mats

  SvaraRadera