lördag 19 januari 2013

Första gäddfisket för året gav mersmak

Väderprognoserna för lördagen lovade mildare väder i Norrbotten. Men precis likadant väderläge var det för två veckor sedan och då hade jag också planerat att fiska. Fast när jag vaknade den morgonen var det då –20 grader.

Men idag stämde väderprognosen bättre eller rättare sagt blev vädret ännu bättre de lovat. Den utlovade friska vinden uteblev och istället för –6 grader var det nollgradigt på morgonen. Perfekt fiskedag med andra ord så det var bara att packa utrustningen och ge sig iväg. Gäddfiske och ismete stod på dagens program.

Jag steg upp riktigt tidigt på morgonen för att vara ute i god tid på isen. Som vanligt så gick tiden snabbare än väntat men vid niotiden hade jag ute alla mina spön. Det började riktigt illa då jag inte fick min gps att fungera, hoppas bara att den går att fixa för annars känns det inte roligt. Som tur är har jag sparat alla mina markeringar på dator men det var på hösten 2011.

Doftspray  Traper Perch Pike

Dagens strategi var att fiska bottennära med döda mörtar som jag dränkt in med doftspray, en kombination som brukar kunna fungera riktigt bra om man är ute efter de större gäddorna.

Dagens största gädda valde en mört med Traper Perch Pike, samma doftspray som på bilden.

För dagen hade jag valt ut ett vatten som sällan ger några större fångster i antal, speciellt på den plats jag fiskade men i gengäld brukar gäddorna kunna vara rätt fina. Efter drygt en timme utan att något hänt börjar jag misströsta. Ofta kan det på detta ställe vara stendött men vissa år är plötsligt gäddorna där. Men strax efter tio ser jag hur en av vipporna började röra på sig så det var bara att bege sig till hålet. Spänningen stiger då jag ser fisken ta lina, mothugg och den sitter. Men tyvärr var det ingen större utan en ordinär 3 kilos fisk.

Årets första

Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket…

Tiden gick och typiskt nog då jag sitter och pratar i telefon kommer nästa fällning. Även denna fisk är försiktig efter att den tagit betet. Sakta börjar den ta lina och jag kan sätta in ett mothugg. Svaret blev bättre denna gång och känslan är att det rör sig om en 5 kilos fisk, ändå tills den närmar sig hålet då den plötsligt visar sitt temperament och beger sig på en härlig rusning. Nästa gång den närmar sig hålet är den lugnare och jag kan snart ta gäddan med ett gälgrepp.

8770g-106-cm-h

En rätt stadig bit på 8770 gram och 106 centimeter.

Det blir inga fler gäddor men det spelar ingen större roll. Jag känner mig rätt nöjd ändå…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar