torsdag 19 september 2013

Läsvärd artikel om catch and release

Råden till catch and release har på de flesta punkter alltid varit samma. Men på vissa punkter är det lite annorlunda än det en gång var. Avrådande till att använda huggkrok, försiktighet att lyfta tunga fiskar i käken och att tänka på att korta kampen så mycket som möjligt i varmt vatten.

Artikeln bygger mycket på mina egna erfarenheter efter mångårigt gäddfiske. Råden är sådana som jag och mina kompisar själva använt, och givit oss många återfångster på gäddor långt över 10 kg. Grundtanken till denna var att skicka den till en dagstidning för att försöka omvända lite fler Norrbottningar.

Nu är den kompletterad och utökad med tips för återutsättning på vintern, plus med ytterligare studier och forskning. Det finns ett par länkar längst ned mer intressant fördjupning.

Varför catch and release?

TNP185

Artikeln är skriven av gäddprofeten själv, Krister Wallmark som inte bara har en lång svit storgäddor att skylta med utan även en mångårig erfarenhet av det moderna gäddfisket där han var en av föregångarna i landet på flera punkter.

Klicka vidare på klubbmärket för att komma till TNP hemsida. När du väl är där så klickar du bara på klubbmärket till höger så kommer du till artikeln.

En mycket läsvärd artikel som jag varmt rekommenderar alla att läsa…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar