måndag 30 september 2013

Köldstela fiskar och fiskare

Sommaren blev ovanligt långlivad detta år, faktum är att det var dygnstemperatur i snitt över 10 grader (vilket räknas som sommar) tills för bara drygt en veckan sedan ändå upp till Haparanda. Sedan kom det regn i massor följt av kalla nordvindar och avsevärt lägre temperaturer. Följden blev att vattentemperaturen sjönk från omkring 12-13 grader till  i helgen knappa 7 grader. Älvarna steg också rejält, Kalixälven var bland de värre med närmare 2 meter! Mer behöver jag inte skriva så ni förstår att det inte var så här jag ville ha det. Men vädret rår man som sagt inte över så bara acceptera det hela.

Under den kanske kallaste utav dagarna var jag ute och fiskade med S-O Larsson. Friska nordvindar, mulet och runt 4 grader i luften gjorde det lagom skönt att sitta ute i båten. Men hårdingar som vi är trotsade vi vädret och gnuggade på ute i vågorna. Inget höjdarfiske men ändå ett gäng gäddor och ett par gösar i protokollet.

mieko-predator

Här en av Svennes gäddor tagen på Vertikalfiske med Mieko Predator Tail jigg.

mieko-predator-gös

Här en gös som gillar Predator jiggarna!

2290 g - trolling k

Trollingfisket gav ett gäng mindre gäddor upp till knappa 4 kilo plus denna hyggliga gös som blev dagens bästa fisk.

Det var bra precis 4 veckor sedan jag fiskade tillsammans med Bosse och Andreas. Nu var det dags igen men fisket var inte lätt minsann. Vi fick kämpa för varje fisk och framför allt var det inte lätt att hitta dom. Rovfiskarna stod inte heller nära de större stimmen av betesfisk som vi hittade, i vart fall högg de inte. Däremot på grundare vatten runt 5-6 meter började det plötsligt hugga gäddor.

Vi vertikalfiskade endast där fireball med mört var det hetaste betet och gav också den största fisken i form av en 5,3 kilos gädda som jag fick. Bosse lyckades dock knipa den enda gösen, en fisk på ca 1,5 kilo.

Älg

Lite förvånad blev man alltid när en älg helt plötsligt simmar förbi oss.

3280 g

Bosse har verkligen inte legat på latsidan den senaste tiden. Han har fiskat en hel del själv eller tillsammans med Andreas. Fisket har varit varierande då vissa pass varit rätt sega men är man envis och nöter och fiskar på så ger det ofta utdelning förr eller senare vilket så blev fallet. Under en helg för några veckor sedan var de ute och vertikalfiskade i en sjö då de träffade rätt. Blev gäddor på 8,1 kg, 7,9 kg samt 7,5 kg.

Någon vecka därefter var Bosse ute och jagade gös vilket gav utdelning i form av 2 nya personliga rekord inom loppet av några minuter!  Här den mindre gösen som vägde 3280 gram, den andra var snäppet större 3330 gram. Bara att gratulera till fler fina fiskar…

Återstår att se hur mycket fiskande de blir framöver, är förvisso ledig en del denna vecka sedan väntar en hel del jobb och annat. Skulle dock vara kul med någon finare höstgädda innan kylan sätter käppar i hjulet. I annat fall får man vara beredd så fort isarna blivit säkra att fiska i från, för någon till skaplig gädda innan årets slut borde man väl hinna med…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar