söndag 22 september 2013

Gäddfiske i Norrland

Sportfisket efter gädda har ökat lavinartat i Sverige senaste 10 års perioden och idag räknas faktiskt gäddan som vår populäraste sportfisk. Orsakerna till detta tror jag är gäddan finns i så gott som hela landet, den kan bli stor och bjuder dessutom sportfiskaren på en rejäl kamp.

Som vanligt startar de flesta trenderna inom sporfisket i södra Sverige för att sedan spridas norrut. Därför är inte gäddfisket lika populärt här uppe som i vissa andra delar av landet. Trots detta har vi många bra fiskevatten med lågt fisketryck att ståta med så brist på bra gäddvatten lider vi inte av här uppe.

Det finns även duktiga gäddfiskare här uppe som brinner för gäddfisket, mest kring kusten där fisketrycket är lite hårdare än en bit inåt landet där det finns många gäddvatten som väntas på att upptäckas. Varje år fångas det riktigt stora gäddor i våra regioner vilket är ett kvitto på att gäddfisket är bra. Dessutom finns det gott om gäddvatten där man kan få uppleva grymma mängdfisken där huggen kommer tätt. Mångfalden är med andra ord väldigt stor. Du kan fiska i mindre sjöar, åar samt större sjöar, älvar och längst med kusten kring fjärdar, älvmynningar samt längre ut i skärgården.

Två sportfiskeprofiler S-O Larsson (Mieko Fishing) och Markus Teilus (Teilus fishing) har kommit rätt långt i sin planering med fiskecamper i anknytning till ett bra gäddfiske. Redan nu är en camp klar och den ligger strategiskt sett riktigt bra till utanför Råneälvens mynning vid Kängsön. Här bor du fint och har nära till fiskevattnet, dessutom finns möjlighet att boka fiskeguide om man känner för det.

Gäddfiske Norrland

Klicka HÄR eller på bilden så kommer du till sidan

Finns även en sida på Facebook, Fiske i Norrland där man kan gå in på

Henrik Rånman har i år lyckas riktigt bra med de större gäddorna. Denna 11,9 kg tunga pjäs togs i juni under ett trollingpass med en hemmagjord wobbler som bete.

Besök gärna Henkes blogg där du kan läsa mer om fångsten samt en hel del annat intressant som t.ex. en artikel om jiggfiske efter gädda som han nyligen skrivit. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar