lördag 8 maj 2010

Snart startar idfisket

Ett av de tidigaste fiskena i öppet vatten man brukar kunna bedriva med framgång är fisket efter id. Iden är vanligtvis den fisk av alla vårlekande arter som är först ute med sina kärleksbestyr och till skillnad från många andra fiskar så är den även på hugget under denna tid. Själv har jag ägnat många dagar år efter år för att fiska id. Numera fiskar jag endast efter id någon enstaka gång varje år men under framförallt 90 talet och början av 2000 talet satsade jag hårt på detta fiske.

Den största delen av mitt idfiske har skett i Aleån men faktum är att iden finns i många vatten i Norrbotten och övriga Sverige. Den förekommer allmänt längst hela vår kustremsa och i de flesta rinnande vattendrag som mynnar ut i Bottenviken. Sedan finns den i flera av de sjöar som har förbindelse med våra stora älvar Lule, Kalix och Torneälv.

Just denna tid börjar iden att röra på sig då den söker sig till sina lekplatser som man i regel hittar i strömmande vatten med hård botten. Lyckas man hitta en sådan plats där idarna leker så har man mycket goda förutsättningar att bedriva ett framgångsriktat fiske.

Mitt idfiske har varit näst intill obefintligt senaste åren men i år har jag funderat på att kolla upp lite nya platser i andra vattendrag som hyser id. Det är frågan om platser som ingen fiskar på och där jag misstänker att det kan finnas grov id. Därför känns det lite spännande men samtidigt väldigt ovisst som alltid när man fiskar i okända vatten. Vi får se hur det blir med detta och hur mycket tid jag har. Iden leker normalt under 5-10 dagar och jag skulle tro att detta sker under nästa vecka i de flesta vattnen i Norrbotten.

Jag kommer under de kommande dagarna att publicera en del inlägg gällande idfiske med bl.a. en artikel om mitt idfiske i Aleån åren 1990-2005.

Här nedan följer lite tips om fiskevatten i Norrbotten där du kan fiska efter id i maj.

Aleån (Klubben-Alvik). Alterälven (Vid E:4an nära Norrfjärden).

Rosån, Luleälv, Råneälv, Kalixälv och Torneälv.

3 kommentarer:

 1. Jag ska till Rosvik och prova senare idag, knappast några som fiskar där nu mer, eller ingen rättare sagt. Så jag återkommer med resultat om det finns något där än.

  SvaraRadera
 2. Ja kom gärna med en rapport därifrån. Det blir intressant att höra hur det gått.
  / Mats

  SvaraRadera
 3. Var ute både den 10:e och 11:e hel dagarna tills mörkret. Första dagen blev det bara 4st idar, och andra dagen hade det kommit rejält med fisk och fick säkert 30st på hela dagen då. Men inga rekord, största kanske på 2kg. Men det var roligt! Så åk dit nu redan om du har chansen, dem finns säkert kvar! :)

  SvaraRadera