lördag 28 maj 2011

Vårt gäddfiske från några grunda skärgårdsvikar söder om Luleå

Under maj månad söker sig många av havets gäddor in mot riktigt grunda områden där de sedan för sin avkomma vidare. Dessa gäddor leker rätt tidigt beroende på att vattnet snabbt värms upp i de grunda vikarna. Är vindarna svaga så är det ofta lätt att lokalisera dessa lekande krabater då de plaskar omkring i det grunda vattnet. Fast havet är speciellt då vattenståndet snabbt kan ändras vilket givetvis påverkar de lekande gäddorna. Ibland kan det blåsa in riktigt kallt vatten utifrån havet och gäddorna tvingas då avbryta dess lekbestyr och i värsta fall leta efter nya lekområden.

Några dagar efter att det börjat lugna ner sig inne i lekvikarna gäller det för spinnfiskaren att vara beredd för denna tid är ofta den bästa och den vill man inte gärna missa. Är dessutom vädret stabilt med lite ljummen vind och angenäm temperatur ja då vill man vara på plats. Gäddfisket här brukar hålla i sig ett par veckor innan de sprider ut sig på större områden. Kvar inne i vikarna blir oftast de mindre exemplaren medan de större söker sig ut mot djupare vatten.

Antnäsviken

För bra många år sedan började jag och på den tiden trogne fiskepolaren Mikael fiska i några av dessa skärgårdsvikar. Det mesta fisket förlades till Antnäsviken där vi även hade vår båt stationerad under några år. Detta är en klassisk lekvik för både vitfiskar, abborrar och gäddor. Vattendjupet växlar mellan en halv meter och knappa två meter. När vi började fiska här var de knappt några båtar ute och de båtar man såg fiskade i stort sett på samma ställen. Vi började däremot utforska området och söka upp gäddorna vilket visade vara helt rätt strategi. Dessa gäddor står ofta väldigt koncentrerade på små ytor och hittar man väl en het plats så kan man få uppleva riktigt grymma fisken. Vart de håller till för dagen varierar dock en hel del och det bara från dag till dag så därför gäller det att hela tiden leta sig fram.

Mängdfiske framför specimenfiske

På denna tid var vår målsättning att hitta de områden med flest gäddor och sedan dra upp så många som möjligt. Alltså mängdfiske framför riktat fiske på stor fisk. Många av gäddfiskarna på denna tid, alltså under 90-talet då vi fiskade som flitigast här tog gärna reda på fångsten. Ibland såldes gäddorna men vanligast var nog att de slängdes upp på land eller ännu värre kastas tillbaka halvdöda i vattnet. Vi var nog en av de få båtar som släppte tillbaka våra gäddor vilket inte var så vanligt på den tiden, nu ser det tack och lov annorlunda ut.

Nu åter till vår strategi som gick ut på att förflytta oss hela tiden utan ankringar samt kasta frekvent i olika riktningar. Ofta kunde det vara stendött utan hugg för att sedan tvärt börja hugga i var och vartannat kast. Hittade man dessa ansamlingar av gäddor så kunde man räkna med fiskkontakt i nästan varje kast under en tid. Ibland hände det att två, tre gäddor bokstavligen slogs om våra beten. Att se dessa gäddor komma plogande i ytan från olika håll var verkligen spänning på hög nivå. När så huggsexan var över kunde det bli lika dött som innan den startade. En bra kväll kunde vi tillsammans dra mellan 50-60 gäddor, rekordet lyder på 63 gäddor.

Taktik och betesval

Vilka beten fungerade då bäst till detta fiske? Första gångerna fiskade vi mest med klassiska skeddrag eller vobblers vilket fungerade bra men en kväll så började vi experimentera med spinnare vilket gav oväntat bra resultat. Vibraxspinnare i storlek 3-4 fungerade bäst den kvällen. Så efter ett besök på Wildmarksshopen i Luleå hade vi uppgraderat betesförådet i form av större Vibraxspinnare i storlek 5 och 6. Dessa gjorde ännu större reklam för sig i vattnet med både kraftigare vibrationer och mer blänkande. Dessutom blev kastlängderna bättre. Taktiken som oftast fungerade bäst var att veva hem spinnaren i snabbt tempo alldelens under vattenytan. Denna metod var stundom grymt effektiv och det var tydligt att gäddorna inte kunde låta bli att hugga dessa flyende beten.

Våra resultat spred sig snabbt och snart var det gott om andra båtar som kopierade vårt fiske. Bästa fisket hade vi oftast under varma sommarkvällar med svaga vindar. En bra tid på året var just då de första vasstråna började växa upp ovan ytan. Tiden mellan 19 till 23 var utan tvekan den hetaste perioden fast under början av säsongen då vattnet var kallare kunde det oftast vara bättre fiske mitt på dagen.

Gäddbestånd och storlek

Gäddbeståndet i dessa vikar var bevisligen gott under hela perioden 1994-2004 då jag fiskade i området. Även tillgången på lämplig föda såg nästan obegränsat ut. Frågan var då hur stora gäddor det fanns där. På den tiden hade man inte så värst bra koll på i vilka vatten det fanns riktigt stora gäddor men Antnäsviken och även Ersnäsfjärden kändes båda som potentiella storgäddsvatten. Ser man till vilka bytesfiskar som finns i området så talar detta för att det skall finnas storgäddor. Här finns det gott om både id och braxen men även mindre fiskar som mört, abborre och gärs. Sedan går det periodvis in stora mängder lake under höst och vinter vilket inte borde vara till någon nackdel.

Men tyvärr förefaller verkligheten att vara något helt annat vilket förbryllar mig idag mer än det gjorde på den tiden vi hade båt där. Av alla hundratals gäddor som vi fångat genom åren har jag faktiskt ännu inte sett en enda individ som jag tyckt sett grov ut utan istället har det varit frågan om slanka gäddor med taskig kondition. Medelvikten på gäddorna vi fick låg på dryga 1,5 kilo. De flesta gäddorna vägde från ca 1 kilo till 3 kilo med några större fiskar varje år. Min största gädda härifrån väger strax under 6 kilo medan Mikael fått gäddor på 6,45 kg respektive 6,7 kilo.

Stora variationer i Skärgårdsgäddornas kondition och storlek

Vad det gäller Skärgården i stort här uppe i Norrbotten så tycks det skilja en hel del i gäddornas kroppsform och toppvikter. Bevisligen finns det heta områden som kontinuerligt producerar stora gäddor medan det även finns stora områden med gäddor av betydligt beskedlig storlek. Orsaken till varför gäddorna i de vikar vi fiskade i allmänt var så slanka finner jag inget vettigt svar på. En bidragande orsak kan vara att beståndet är allt för stort vilket hämmar tillväxten, d.v.s. konkurrensen blir för tuff. Gäddornas tillväxt blir då väldigt långsam de första åren vilket gör att de inte hinner komma upp i storlek eller längd. De individer som börjar komma upp i rätt längd är då gamla och på retur vilket avspeglar sig i en extra dålig kondition.

Detta stämmer överrens på de fiskar över meter vi fångat och sett härifrån. Dessa fjärdar är också väldigt grunda och växtrika vilket gör att vattentemperaturen blir alltför hög på sommaren för att gäddorna skall trivas, speciellt om syrehalten är låg vilket den förmodligen är då det inte sker någon större genomströmning av sötvatten. Men som sagt detta är bara mina spekulationer och det finns ju riktigt grunda innerfjärdar här i närheten som levererar monstergäddor, tänker speciellt på Ängerfjärden och Tavelfjärden i Västerbotten som ligger ca 15 mil söder om de ställen vi fiskade i. Annars verkar det som att skärgårdsområdena närmast våra älvmynningar här uppe i norra Bottenviken oftast producerar stora och grovvuxna gäddor.

måndag 23 maj 2011

Häftigt mängdfiske

I söndags var jag ute och fiskade i ett vatten där det finns gott om gäddor. Tyvärr brukar det mest vara frågan om mindre exemplar men det finns även en och annan större. Av alla de lite större gäddorna jag lyckas fånga där har samtliga varit ordentligt ryggbreda och grovvuxna. Så med rätt längd så tror jag att de kan nå upp till en hög vikt, frågan är bara hur långa gäddorna kan bli här?

Vädret var soligt under dagen och det var även rätt varmt i luften vilket säkerligen drev upp vattentempen. Gäddornas humör stegrades successivt under dagen och tillslut var de som galna och högg på tillsynes allt som serverades. Jag brukar försöka hålla räkningen på de gäddor jag får, dels för att det är en kul grej och även för den statistik jag får ut av mitt fiskande. Rekordet låg inför detta pass på 41 gäddor då jag fiskat ensam och 64 gäddor då jag och Mikael fiskade i ett gäddrikt vatten under 90 talet.

Fisket började rätt normalt med en och annan gädda som fattade tycke för mina jiggar. Men ju längre dagen led ju mer fart blev det på gäddorna. Plötsligt var det ovanligt med ett kast utan att åtminstone en gädda var bakom draget. Framförallt var det tre heta ställen där gäddorna hade klumpat ihop sig och här tog jag större delen av dagens gäddor. Totalt blev det säkert omkring hundratalet fiskar som jag hade på eller bakom kroken och av dessa kunde jag landa 64 stycken.

Grävling

Detta vatten ligger lite avsides och alltid ser man något intressant då man är här och fiskar. Denna gång fick jag se både älg och som här på bilden en grävling. Tidigare har jag observerat en hel del rovfåglar som ugglor, fiskegjusar och kungsörnar. I skogarna runt om har det av andra observeras både björn och lodjur.

Det sägs att allting har en baksida och så även i detta fallet. Ser man till antalet gäddor så borde det väl rimligtvis vara några som är lite större. Men icke det, här var det bara tal om mindre gäddor upp till ca 3,5 kilo. Av dagens alla hugg så syntes inte ett enda spår av storgäddan vilket förstås var en liten besvikelse. Fast storleken betyder som sagt inte allt och som helhet var det en underbar dag ute i vildmarken där både vädret, naturen och gäddorna bidrog till att förgyllda dagen.

Nu har jag under mina första fisketurer verkligen fått känna på att få fisk så nu kanske det är dags att börja snegla på andra vatten där inriktningen blir lite av det motsatta, d.v.s. få men stora gäddor. För de är ju trots allt de man helst av allt vill åt.

tisdag 17 maj 2011

Mycket men smått

Jag skulle tro att tiden här uppe i Norrbotten  börjar vara över vad det gäller fiske efter gäddor som ännu inte lekt. Förvisso leker de största sist så chansen finns ju fortfarande fast den minskar ju för varje dag som går.

Själv har jag inte riktigt hunnit med att nöta så mycket som jag skulle ha velat gjort men ett par kortare kvällspass samt ett dagspass har jag hunnit med. De första passen bjöd på rätt trögt fiske med runt 5-10 gäddor per pass. De fiskar jag fick upp var inga bjässar precis utan mindre gäddor runt 1-3,5 kilo.

I går började fisket trögt med endast två gäddor de första timmarna innan jag plötsligt hamnade mitt i en huggsexa med hugg i var och vart annat kast. Huggen var rejäla och något helt annat än bara för några dagar sedan vilket tyder på att gäddorna nu börjat intressera sig för annat än dess sexliv inne i vassarna. Blev totalt 22 gäddor vilket jag får vara nöjd med. Storleksmässigt var det inte lika muntert, kan ju vara så att de största fortfarande leker och därför inte vill hugga eller så är det bara att de inte finns i området alternativt att man är så pass kass som fiskare att man inte lyckas lura dom till hugg.

Hur som helst så känns det riktigt kul att säsongen nu är igång och att fiskarna börjat vakna till liv. Är nu inne i en tung period med mycket jobb samt att kroppen (rygg,axlar,nacke) inte funkar som den skall. Önskar nu bara att värken släpper och att kommande dagar går undan så man snart kan vara tillbaka och fightas med de lite större gäddorna.

fredag 13 maj 2011

Id och mört fiske

Som vanligt började jag säsongen med lite mete. Premiärsvängen ägde rum förra lördagen och då tog jag med mig Lukas. Vi begav oss till Aleån och målet var glasklart, Lukas skulle få sin första id. Vattenståndet var väldigt lågt, kan bara påminna mig att det varit liknande förhållanden vid två tillfällen sedan 1990 men då pågick idfisket drygt en vecka senare in i maj.

Iden var mitt uppe i leken och i lugnvattnet närmast land var det för grunt för att fiska. Lite längre ut i några djupare gropar stod det dock en och annan id och efter en liten stund hade Lukas på en fisk.

Lukas med spöböj

Den är stark, kanske det är en krokodil skämtade Lukas allt medan han drog upp fångsten.

Lukas första id

Dagens och livets första id för Lukas. Här assisterad av farfar i bakgrunden.

Fisket flyter sedan på riktigt bra och efter drygt en timma så har Lukas dragit upp hela 4 idar allt medan jag och farfar dokumenterat det hela med såväl kamera som filmkamera.

Nästa fiskepass blev tillsammans med Robin och målet denna gång var att dra upp ett gäng större mörtar till framtida gäddfisken. Normalt ett lätt uppdrag men inte denna gång. Vi testade först två olika vatten innan vi på det tredje äntligen hittade det vi sökte. Mörtarna var på plats och hade just börjat leka, de flesta fiskarna hade dock ännu inte lekt. Totalt kunde vi dra upp dryga 100 talet mörtar var av vi sparade de 25 största.

Agnfiskar

Förhoppningsvis kommer en och annan av dessa hamna i käften på någon finare gädda.

Robin drar mört

Robin med mört på kroken.

I övrigt så har jag nu fixat i ordning de mesta av mina grejor inför kommande fisken i öppet vatten. Var även förbi Miekofishing här om dagen och köpte mig lite jiggar och tafsar så nu är man redo för att tampas med gäddor, gösar abborrar och andra intressanta fiskar.

torsdag 5 maj 2011

Nu sparkar det igång!

Nu befinner vi oss Norrbottningar i slutet av en kortare döperiod då isen inte längre bär men lika fullt ligger kvar på vissa platser. I de strömmande vattendragen är islossningen redan förbi och vattnet har faktiskt på vissa håll redan börjat sjunka undan. De vårlekande fiskarna står nu i startgroparna inför leken och så fort värmen sätter in lär det smälla till. I och med att det är ovanligt lågt vattenstånd för årstiden på grund av den tidiga snösmältningen och nederbördsfattiga vintern så tippar jag att fiskeperioden före leken kommer bli kort och att lekbestyren avklaras snabbt. Nu lovas det varmare väder från och med helgen och framåt in i nästa vecka. Sedan är prognoserna osäkrare där en möjlighet visar att värmen fortsätter och en annan att det blir kallt igen med nordvindar. Blir värmen bestående under en längre tid ja då gäller det att vara redo med fiskespöet för annars kan förleksfisket snabbt vara över.

Tidigast ute är iden som redan nu enligt vad jag läst lekt klart i Umeåtrakten. Min erfarenhet säger mig att idfisket redan är igång i flertalet av de Norrbottniska vattendragen. Efter iden så leker arter som mört, gädda, id, stäm, löja, gärs, harr och abborre ungefär samtidigt. Sist ute är gösen som behöver lite varmare vatten för att komma igång. Lektiden varierar dock rejält mellan olika vatten och har man god kännedom av flertalet fiskevatten så kan man faktiskt bedriva efterleksfiske i ett vatten samtidigt som man i ett annat vatten kan fiska efter olekt fisk av samma art. När det gäller gädda så är det ju även så att de stora gäddorna leker sist. Detta kan vara bra att veta så man inte ger upp hoppet på en fet förleksgädda bara för att man mest får små utlekta hanar.

Mitt per från -97, 2950g-57cm (2)

Fet och romstinn 3 kilos id från 1997.

Nu börjar enligt min mening den allra intressantaste fiskeperioden på hela året. Det gäller nu att hitta lekfisken som är samlade runt dess lekplatser och sedan lyckas lura den till hugg vilket många gånger är svårare än man tror. Men som tur är finns det undantag och dagar som istället kan ge ett strålande fiske. Fisket efter lekfisk kräver god lokalkännedom och tålamod för att lyckas. Det gäller att veta av lekplatserna i ett vatten och gör man inte det så är det bara att leta och leta tills man hittar rätt. Viktigt att tänka på är att inte störa fiskarnas lek alltför mycket och att släppa tillbaka i stort sett all fisk man får. Ett intensivt fiske på en lekplats i ett känsligt vatten kan definitivt skada beståndet för en lång tid framöver.

Gäddlek

Gäddlek från en sjö i Norrbotten 18 maj – 2010.

Själv håller jag nu på med att fixa och dona med fiskeprylar samt att planera och strukturera upp mitt fiske inför sommaren. Listan är lång på de vatten jag vill testa och flertalet arter finns i tankarna. Här får jag helt enkelt hejda mig en aning och fundera på när fisket kan tänka vara sig som bäst i respektive vatten. Tyvärr så kan dessa heta perioder krocka, d.v.s. fisket kan vara som allra bäst i flera vatten samtidigt. I så fall får man göra en prioritering och gå på det man tror är hetaste platsen för dagen. Att fara runt och hatta i alltför många vatten och platser ligger sällan i min strategi utan istället siktar jag på att lära känna ett antal färre vatten väl och lägga krutet där. Detta är något jag tror man tjänar på i längden. I mina tankar finns några nya vatten som jag vill och tänker bekanta mig med under sommaren samtidigt som jag tänker fiska en hel del i några av de vatten som jag känner till sedan tidigare.

Liksom förra året kommer jag i år satsa hårt på både gädda och abborre. En skillnad blir att gösfisket kommer få en allt högre prioritering. Sedan hoppas jag också att kunna lägga något ströpass på andra arter. Här nedan tänker jag ange några av mina mål jag satt upp inför sommar/höst fisket för gädda, abborre och gös.

Gädda

8 gäddor över 7 kilo varav minst en över 10 kilo känns som ett lagom rimligt mål som man lär få kämpa för att klara av. En spinnfiske fångad gädda över 10 kilo samt en på över 7 kilo på vertikal jigging skulle sitta fint. Det blir att fiska både i redan kända vatten samt även testa något nytt intressant vatten.

Abborre

Vad det gäller abborre så siktar jag på att putsa mitt rekord. Årets huvudmål har hela tiden varit att ta en abborre över reggvikten på 1,6 kilo och då helst i något av ”mina egna” vatten”. Sedan hoppas jag kunna testa något nytt potentiellt storabborrsvatten. Andra funderingar är att försöka ta abborre på över kilot på nya metoder och beten. Alternativen är då. Vertikal jigging, drop shot, flugspö samt popper fiske.

Gös

Eftersom jag endast fiskat gös under ett års tid så har jag mycket kvar att lära mig av detta fiske så det lär bli en sommar då man provar på flertalet metoder och vatten för att få lite mer kläm på gösfisket och gösen som art. Siktar dock på en gös över 3 kilo. Men den största drivkraften är dock att hitta något ställe med högre medelvikt än vad som är vanligt här uppe i norr.

Återkommer med en utvärdering av mitt sommarfiske då isarna åter börjar lägga sig och snöflingorna börjar dala. Hoppas dock att tiden inte går alltför snabbt till dess. Gäller att försöka ta tillvara tiden på bästa möjliga sätt och att vara ute så ofta man kan, både med och utan fiskespöet i hand. Vill passa på att önska alla läsare Lycka till med sommarfisket.

/ SKITFISKE på er alla - Mats