onsdag 28 maj 2014

Rovfiske av värsta sorten!

Tänk er en mindre bäck som mynnar ut i en liten vik. Utanför själva mynningen ligger en ryssja som effektivt spärrar av större delen av området. Bara några meter upp i bäcken finner du två mjärden som i princip täcker av hela bäcken. Sedan fortsätter bäcken uppströms ca 20 meter där en liten inbjudande hölja finns. Just precis där mitt i höljan hittar du ytterligare en ryssja. Därefter smalnar bäcken av och liknar mer ett dike. Längre upp kommer nästa hölja och där finner du ytterligare fyra mjärdar. Avslutningsvis som kronan på verket ligger ett nät tvärs över bäcken.

Precis så här såg det ut då jag besökte denna lilla vackra bäck. Jag hade sedan en tid sett ut just denna plats som ett potentiellt fiskeställe. Några dagar innan fick jag höra att det under en veckas tid legat en ryssja utanför bäcken där det tagits flera abborrar över kilot. Jag visste då inte exakt var ryssjan låg och tänkte att i bästa fall så kanske den inte var kvar. Men det jag möttes av var istället betydligt värre än jag hade kunnat föreställa mig. Jag träffade dessutom en kvinna som berättade att hon förra året möttes av en stank från rutten fisk kring denna bäck. Så inte nog med att några i princip stänger av hela bäcken utan man slänger dessutom upp den fisk man inte vill behålla på torra land.

Jag har forskat vidare kring detta och tydligen är det minst tre stycken herrar som ägnar sig åt detta rovfiske. Det som slår en är hur dessa tänker. Jag menar att denna tävlan om att få upp mest fisk givetvis kommer att få konsekvenser i framtiden. Mindre fisk lär gå upp och storleken kommer att falla. Men sådant tänker de förmodligen knappast på i sin iver att roffa åt sig. Det som jag tycker är mest tragiskt i detta är att man ger sig på lekfisk, fisk som är fulla med rom eller mjölke, fisk som skall föra sina gener vidare och säkerhetsställa bestånden för framtiden. Nu slås detta ekologiska ekorrhjul i spillror av giriga och tanklösa rovfiskare. Tragiskt kan jag tycka.

måndag 26 maj 2014

Mieko Predatorvecka 2014

Nu är det dags för årets predatorvecka som inleds med föreläsningar i Mieko Fishings lokaler den 2-3/6 och avslutas med gäddfisketävling 7/6. Jag tycker det är väldigt bra att någon tagit detta initiativ. Därför hoppas jag att så många som möjligt kommer, såväl nybörjare som de mer rutinerade rävarna. Här nedan hittar ni såväl program som information om denna vecka. Hoppas vi ses där…

“Det är med glädje vi återigen kör Mieko Predatorvecka 2014 under perioden 2-7/6. Under veckan kommer vi att erbjuda många kampanjer på produkter för predatorfiske och intressanta föreläsningar.

Robin Utbys och Björn Larsson kommer att berätta om deras syn på gäddfiske. Tillsammans har de närmare 50 gäddor över 10 kg.

Rickard Jonsson pratar om vertikalfiske efter gös. Han är en av landets mest framgångsrika gösfiskare och delar med sig av värdefulla tips för vertikalfiske.

Håll även koll på dagliga kampanjer både i butiken och webshopen. Du kan göra fina klipp. Butiken har som vanligt öppet 10-18 på vardagar och 10-15 på lördagar.”

Föreläsningar och Mieko Gäddfisketävling

Tis: 3/6: 18:30 Gäddfiske, Björn Larsson/Robin Utbys Mieko Family
Ons: 4/6: 18:30 Vertikalfiska gös, Rikard Jonsson Team Fishseekers
Lör 7/6: Mieko Gäddfisketävling med bla. Stefan ”Trumman” Trumstedt

Anmäl dig för föreläsningarna på: miekofishing@gmail.com

188263-ban-f0315d

Ny tjusig Miekologga…

På tal om Mieko Fishing så har de nyligen kommit med en ny högklassig webshop. Även sortimentet växer allt mer och fler och fler nya intressanta fiskeprylar dyker upp. Ni som inte varit i butiken på ett tag så rekommenderar jag ett besök, ni andra kan ju surfa in och kika i deras nya webshop.

fredag 23 maj 2014

Kärt återseende av gammal träskgädda

Ett av de roligaste och spännande fiskesätten är utan tvekan spinnfiske i grunda vegetationsrika vatten. Att se hur gäddorna kommer farande från långt håll mot betet och inte veta om hugget kommer eller inte är definitivt en adrenalinhöjare. Man ser så mycket mer då det är grunt, det kan ju även vara stora fiskar som skräms eller flyr undan.

Själv har jag mest fiskat i sådan här typer av vatten. Ofta små vatten från land eller ibland från båt. Vill man uppleva mängdfisken är ofta dessa vatten helt rätt men igengälld brukar det gå ut över storleken. Gäddorna är ofta små, går helt enkelt många små på en stor. Däremot tycker jag att dessa träskgäddor överlag brukar bli rätt grova i sin form, framför allt breda över ryggen. I större, djupare vatten och även älvar kan man finna flera typer av gäddor medans dessa vatten formar mer en och samma typ av gädda. Träskgäddor är coola och framför allt de stora exemplaren. Jag har skrivit det förr men en dröm jag har är att upptäcka ett litet naturligt (ej put&take), grunt och till viss del igenväxt vatten som hyser grymma storgäddor. Givetvis skall det vara helt ofiskat och helst ligga lite avsides till. Inte det lättast eftersom typ 99% av sådana vatten i Norrbotten bara innehåller gädda, mört och abborre. Tror att det i regel krävs nått mer än dessa arter för att det skall bli bingo. Där har vi en nackdel här uppe jämfört med södra Sverige och dess artrikedom.

Under veckan har jag i alla fall fiskat mina små träsk. Första passet blev ett kortare då jag mest riktade fisket efter gädda. Fisket gick si sådär och på några ställen kunde jag se gäddor leka. Känslan var att det var precis i slutklämmen av leken. Just vid dessa ställen fick jag flest hugg och alla de 9 gäddorna som kom upp var riktigt små. Precis som det så ofta brukar vara men samtidigt vet jag att det simmar en och annan större och det är ju dom man vill åt.

Här om dagen var jag ute igen. Nu blev det ett längre pass där första halvan ägnades åt abborrfiske. Det finns stora abborrar här också men de är ofta svåra att hitta, speciellt denna tid på året. Det kändes som att tiden var helt rätt men det blev ändå ingen succé, snarare det motsatta. Fast inte var oväntat. Fick i alla fall två mindre abborrar runt 2-3 hekto, bägge på dropshot tackel och jigg. Premiärfiskade med nya FKP-Gear Draugen spöet och det var precis så bra som jag hade hoppats på. Otroligt mycket spö för pengarna.

Gäddorna var det lite lättare att hitta men de var oväntat svårflörtade till en början. Jag fiskade grundligt av de heta områdena och med jämna mellanrum högg gäddorna. De var som stöpta ur samma form, ca 0,7 kg – 1,4 kg. Tanken att få en större fanns där men var inte speciellt stora då jag så sent som för två år sedan här fick hela 64 gäddor på en dag och ingen vägde över 2,5 kg. Men så i slutet (nummer 18 av de totalt 19 gäddorna) händer det. Jag gör ett kast in mot land och direkt som betet landar så ser jag en rejäl plog komma i full fart. Det är grunt och vindstilla så effekten blir därmed extra tydlig och häftig. Men gäddan väljer bara att följa efter utan att hugga. När den närmar sig båten har jag inget val utan låter betet sjunka mot botten. Spinnstopp brukar ju funka men inte lätt då det är svingrunt. Som tur är det lite djupare här och i sista hundradelen av sekunden hugger gäddan. Jag tar gäddan hårt och innan den fattat nått så ligger den i håven. Att den är smal går inte att ta miste om men ryggbredden är helt okej och just över nacken är den kopiöst grov. En gädda med märkliga proportioner.

DSC01782d

Äntligen en gädda som fyller upp håven…

8050g-110cm

Tyvärr mager och utlekt. Mätte den till dryga 110 cm och vågen visade på 8050 gram.

Eftersom gäddan påminde mycket om en annan som jag tog här 2010 så anade jag att det kunde varit en återfångst. Efter en titt på bilder så är jag inne på att så också är fallet. Se och döm själva.

7400g-106cm (1)

Då 2010 var gäddan 106 cm lång och vägde 7400 gram.

I och med veckans varma väder så lär det mesta av fisket spraka igång nu. Lyckligtvis så lovas lite kyligare väder kommande vecka. Visst är det skönt med värme men för fisket vill det ofta förstöra mer än att göra nytta…

torsdag 15 maj 2014

Lägesrapport samt lite tankar inför sommar och höstfisket

Våren bromsades upp rejält när nordvinden och kylan slog till för drygt en vecka sedan. Nu utlovas det betydligt varmare väder och då lär det hända saker må jag lova. Isarna håller precis på att släppa taget om sjöarna medan de strömmande vattendragen har varit isfri i några veckor.

Det som lär hända är att i princip all vårlekande fisk kommer föra sina avkommer samtidigt. Förleksfisket är med andra ord bara att glömma, något som varje inbiten sportfiskare i Norrbotten väl känner till. Man får helt enkelt koppla bort att de feta gäddsuggorna eller abborrtöserna tappar upp emot 20% av sin kroppsvikt. Fisket kring och efter leken är i alla fall grymt roligt och har man tur kan man uppleva riktiga huggsexor. Och de största fiskarna leker ju i regel sist så chansen finns om än liten att ta den där feta drömfisken.

tail-jiggar till abborre-k

Under förra veckan så roade jag mig med att sortera upp mina beten, krokar, sänken m.m. Ett företag som tog tid och slukade 21 boxar.

Nu har jag redan fiskat några pass i maj och fått lägga några idar, mörtar, abborrar och gäddor på mitt konto. I måndags var jag på mitt första gäddpass där jag testade några nya lekvikar. Fiskade från land och såg en del gäddor men kändes som att de flesta inte hade kommit in. Så är det också på många platser, att fisken helt enkelt väntar på att komma in till just innan lek.

DSC01742m

Jag och Markus trotsade vädret när vi begav oss ut på jakten efter id. Inget superfiske men vi fick i alla fall id i alla de tre åar vi testade. De stora fattades däremot, något man vant sig när det gäller idfisket nu för tiden.

Hur ser framtiden ut gällande mitt fiske? Ja som vanligt hoppas jag på att fiska en hel del. Ofta vill man mer än det brukar bli av. Mycket hänger på hur kroppen känns och nu i veckan har den präglas av huvudvärk och stelhet i nacken. Men nog skall det förhoppningsvis bli en del fiskepass framöver för nu börjar den roligaste fiskeperioden med det skönaste vädret.

En del inköp har det blivit och igår var jag förbi Mieko Fishing och köpte de sista pusselbitarna i fiskeutrustningen. Nu hoppas jag ha de grejorna jag behöver för mitt fiske fram till isarna lägger sig igen. Blev en del “måste grejor” plus åtminstone ett impulsköp som skall bli riktigt trevligt att få testa.

FR70622r_3

Blev ett nytt vertikalspö. Westins nya W3 spö 6,2” 21-40 g som låg perfekt i handen.

okuma-komodo-350-size-low-profile-reels-21

Till det Okumas Komodo rulle. Med all säkerhet en utrustning som kommer att få jobba i sommar.

Måste medge att det är just vertikalfisket som lockar mest i år. Det är ett fiskesätt som jag de senaste åren verkligen fastnat för. Först och främst var det känslan och huggen som man uppskattade. Men med tiden har man insett hur effektivt det kan vara och hur man kan variera och anpassa fisket för att det skall passa olika arter.

Målet med vertikalfisket i sommar får väl bli gädda runt 10 kilo, gös 4+ samt abborre över kilot. Sedan skulle det vara kul att testa detta fiskesätt efter andra arter, finns en del tankar och planer för detta men återstår att se hur det blir. Tyvärr är jag ofta snabb i tanken och desto segare i handling.

Spinnfisket då? Ja nog lär det bli några gäddfisken nu i början av säsongen och senare en del abborrfiske. Kanske även nått fiske efter våra fettfenade vänner. Trolla lär jag nog också prova på en del och förhoppningsvis även nått metepass. Flugfiskespöet hoppas jag också få lufta i sommar. Kanske lite harrfiske med torrfluga?

Mina förhoppningar med denna period är att jag skall variera mitt fiske en hel del och fiska efter flera olika arter. Sedan testa flera nya vatten och inte minst bara njuta av naturen och allt som följer till denna härliga tid. Blir välplanerade och riktade fisken liksom nått slöpass däremellan. Jag har egentligen inte satt upp några specifika mål med att ta si och så många stora fiskar utan det får bli lite som det blir. Att fiska mest i sina hemmavatten och leta nya vatten på hemmaplan är för mig mer lockande fastän jag vet att det förmodligen skulle vara effektivare att söka lyckan inom ett större område. Nog för att jag även kommer att fiska på bortaplan ibland men det är fisket i mina hemmavatten som jag som vanligt sätter störst värde och fokus på.

Drömfisken då? Ja utan tvekan en regg-abborre i nått av mina hemmavatten. Lyckas jag med det så är jag i hamn med mitt huvudmål att ta lake, abborre, gös och gädda över regg-vikten inom kommungränsen. Detta mål satte jag upp 2009 då flyttade till Överkalix och inledde mitt specimenfiske här. Då trodde jag att abborren var den enklaste fisken att klara men tji fick jag då jag nu 5 år senare står utan abborre men istället två regg-gösar, en regg-gädda och en regg-lake. Så därför förstår ni att just en abborre i rätt storlek skulle värdesättas extra mycket.

Med detta så säger jag bara, nu kör vi så får vi se var vi landar. När isen lagt sig så har vi svaren…

tisdag 6 maj 2014

Summering av den gångna isfiskesäsongen

Om jag hade velat så skulle jag nog kunnat fiska från isarna fortfarande, något jag knappast trodde var möjligt för drygt en vecka sedan då vi hade både varmt och soligt. Nu är det istället svinkallt ute vilket bromsar upp det hela och förlänger den här tråkiga ”döperioden” i mitt fiske. Dessutom städade jag undan isfiskegrejor redan veckan efter påsk då jag helt plötsligt kände att det fick vara nog. Visst har jag fiskat en del men inte riktigt så mycket som jag hade kunnat. Påskveckan körde jag rätt hårt och efter den så gick luften lite ur en. Tanken var att köra några pass riktat på gös och abborre men den energin fanns helt enkelt inte.

Den 12 november gjorde jag det första isfiskepasset som blev lite av ett misslyckande. Ett nytt ställe testades vilket kan gå lite hur som helst och nu gick det som sagt inte alls bra. Tanken var och är att fiska de flesta pass en tid framåt i nya vatten eller på nya platser. Men några dagar senare så var jag ute och ismetade gädda på ett beprövat ställe och då gick det bättre men en godkänd gädda i topp.

7010 g - 101 cm

Novembers största gädda, 7 kilo fin skapelse på dryga metern.

December blev en månad helt utan fiske och i januari blev det bara en fiskdag. Årets första fisk blev en bonusfisk i form av en lake. Just lakfisket var något jag hade i tankarna men det skulle dröja en bit in i februari innan jag kom till skott. Första passet gick bra med 7 lakar där den största vägde en bit över 3 kilo. Var sedan ute några kvällar efter detta men fisket blev bara sämre och sämre så med facit i hand skulle man kommit igång tidigare. Får skylla på vinter OS för vädret har det inte varit nått fel på. En ovanligt mild vinter med fina isar och lite snö har gjort denna isfiskesäsong väldigt gynnsam.

2580 g (2)

Här ligger laken i badet och tar igen sig innan vägning.

I mars drog jag igång med ismetet efter gädda igen och första passet började lovande med två fiskar över metern. Sedan hamnade jag i snipfacket under en period som blev rätt lågvarig för min del. Men helgen 29-30 mars så fick jag äran att skåda tre riktigt fina gäddor. Första fisket tillsammans med Mårten, Markus och Henrik gick oväntat bra fast än jag visste att vattnet var glödhett. Men att vi skulle få två gäddor över 10 kilo på samma pass hade nog inte någon av oss kunnat drömma om. Mäktiga gäddor och extra kul för Markus som putsade sitt PB med några hekto. Dagen efter så fiskade jag med Krister i ett annat vatten där förhoppningarna inte var lika högt ställda. Trögt fiske men Krister knep tillslut en fin gädda på 8710 gram.

11900-114-1

Mäktig fisk att skåda. 11,9 kg – 114 cm innebar nytt personbästa för Markus.

Under första halvan av april blev det knappt något fiske alls. En krånglande rygg samt värk i nacke och huvud innebar att jag fick ställa in flera tilltänkta fiskepass. Mentalt jobbigt då förutsättningarna för bra fisken fanns. Men så här i efterhand så känns det som att jag gjorde ett klokt val i att lyssna på kroppen. Påskveckan fick istället bli den vecka jag skulle hårdköra och det blev totalt fyra heldagar ute på isen, kunde ha blivit en femte om inte magsjukan hade slagit till. Fyra nya platser skulle testas och det började minst sagt lovande. Trots ett trögt fiske med endast 3 hugg på hela dagen så gick jag mer än nöjd därifrån. Sista fisken var mycket välkommen och en av de fiskar jag faktiskt värdesätter högst. Anledningarna är flera, dels att det var ett nytt ställe som jag inte har ismetat på tidigare. Sedan känns det lite som att jag haft stolpe ut med de riktigt stora gäddorna nu ett tag plus att man ofta har fått kämpa sig ut på isarna när inte kroppen varit bra. Denna fisk har man med andra ord fått jobba rejält för och att sedan själva kampen blev onödigt dramatiskt förstärker det hela ytterligare.



Tillslut satt den där, storgäddan jag väntat på hela vintern.

Påskveckan bjöd annars på rätt sega fisken och mycket smått, precis som jag anade att det skulle vara. Tycker att det ofta är svårfiskat denna tid på året och att de mindre gäddorna ökar i omfattning medan de större mer eller mindre försvinner i tomma intet. Men som tur var kom en till fin gädda upp och glädjande nog var det Martin som fick den. Det börjar bli en vana att han putsar sina personbästa när vi fiskar tillsammans. Denna gädda var riktigt fin i både färg och form, en fisk som man gärna vill se igen om några år.

DSC01728-k

Kolla så vacker och fet den är! Gäddan alltså:)

Sista isfiskepasset fiskade jag och Svenne på en plats som på förhand så riktigt intressant ut. Fiskemässigt blev det ingen höjdare men vädermässigt var det helt underbart. Tillsammans med hunden Prillan mådde vi som prinsar där ute på isen. Dagen efter städade jag undan alla isfiskeprylar, kändes som ett bra avslut efter denna fisketur.

Foto: Prillan tog en powernap vid ismetet. Läs mer på www.miekofiskeblogg.com 
#ismete #fiskehund #alaskanmalamute

Det var inte bara jag och Svenne som njöt i det vackra vädret. Prillan passade här på att sova en lite middag.

Här nedan lite statistik gällande ismetet efter gädda samt en värdering av säsongen

STÖRSTA GÄDDORNA

10,18 kg – 114,5 cm 2014-04-14

7,01 kg – 101 cm 2013-11-18

6,72 kg – 107 cm 2014-03-03

6,66 kg – 100 cm 2014-03-03

STÖRSTA GÄDDOR FÅNGADE AV ANDRA

11,90 kg – 114 cm 2014-03-29 (Markus)

10,60 kg – 109 cm 2014-03-29 (Henrik)

8,71 kg – 103 cm 2014-03-30 (Krister)

8,13 kg – 101 cm 2014-04-18 (Martin)

PROCENT ÖVER 5 KILO

NOV – 14 gäddor – 2 över 5 kg – 14% (13%) *12%

JAN - 2 gäddor – 0 över 5 kg (50%) *58%
MAR – 28 gäddor – 4 över 5 kg – 14% (33%) *21%

APR – 36 gäddor – 1 över 5 kg – 3% (14%) *8%

TOTALT – 80 gäddor – 7 över 5 kg – 9% (18%) *16%

Siffrorna inom parantes anger den totala andelen gäddor över 5 kilo åren 2009-2012

* anger fjolårets siffror

STORLEKSFÖRDELNING

0-1 kg – 13 gäddor

1-2 kg – 31 gäddor

2-3 kg – 17 gäddor

3-4 kg – 10 gäddor

4-5 kg – 2 gäddor

5-6 kg – 3 gäddor

6-7 kg – 2 gäddor

7-8 kg – 1 gädda

10-11 kg – 1 gädda

Kommentarer, utvärdering:

Man brukar säga att statistiken talar för sig själv. I så fall blir årets säsong ett steg bakåt, ett misslyckande. Jämförelsevis med andra år så har smågäddorna blivit fler och storgäddorna färre. En rätt markant skillnad. Finns det några förklaringar till detta? Jo självklart.

Jag har testat en del nya ismetevatten samt nya platser och sådant är naturligtvis mer chansartat. Många platser har gett många gäddor men bara smått och det drar ner siffrorna rejält. Sedan har jag inte fiskat på några genom åren säkra ställen med högre medelvikt samt att ett av mina bättre spots inte alls har levererat i vinter. Så detta är mina förklaringar.

Men är jag nöjd då? Hade det inte varit för Min och Martins gädda så hade svaret varit givet. Visst, mycket har inte gått som jag tänkt mig men samtidigt gör detta det hela ännu större då man tillslut lyckas med sitt mål. Och mitt mål för den här säsongen var att ta en gädda över 9,5 kg vilket jag ju också lyckades med råge. Samtidigt vet jag att det tar tid att utforska vatten på egen hand vilket jag allt som oftast gör. I år har jag väl inte lyckas helt och hållet men som det nu blev tillslut så kan jag ändå inte vara missnöjd med säsongen.

Något som naturligtvis höjer upp det hela är mina gästfisken med grabbarna nere vid kusten. Helgen den 29-30 mars lär man inte glömma i första tagen! Med detta tackar jag alla mina fiskekamrater ute på isen samt bloggläsare för den gångna säsongen och ser framåt mot fisket i öppet vatten…