onsdag 29 maj 2013

Westin Monsterfly spinnfluga

Inför vår och försommarfisket efter gädda 2010 köpte jag mig några olika modeller av spinnflugor som jag hade för avsikt att testa i en grund sjö strax innan dess lek. Jag tajmade in tiden perfekt då gäddorna var på plats men som vanligt denna tid svårflörtade. Efter att ha provat några wobblers och jiggar så tog jag beslutet att göra några kast med en Westin monsterfly i blått.

Redan i andra kastet ser jag en rejäl virvel i vattenytan och strax därefter sugs liksom flugan in en gäddkäft. Sedan går allt fort. Gäddan är otroligt stark och trots att jag drar åt bromsen går den iväg rakt mot en grund vass. Kanske jag tar den för hårt kombinerat med att jag fiskar med en gäddtafs som bevisligen inte håller måttet då själva beteslåset plötsligt går upp. Sällan eller aldrig har jag blivit så förbannad över att tappa en fisk men samtidigt har jag fått upp ögonen för ett bete som helt klart fungerar under rätt förhållanden.

Utseende och lämpligt fiskedjup

Westin monsterfly har ett litet säreget utseende jämfört med de flesta andra spinnflugor och då tänker jag på dess tillsyntes stora huvud. Den väger också lite mer än de flesta andra spinnflugor, ca 25 gram torr och ungefär det dubbla i vått tillstånd. Att den är något tyngre betyder också att man kan fiska den djupare än exempelvis ABU:s hairy killer. Lämpligt fiskedjup ligger på ca 0,5-3 meter vilket gör att den passar fint inne i grunda och vegetationsrika vikar där gäddorna leker eller i anslutning till dessa. Jämförelsevis med andra modeller av spinnflugor som jag provat så gör den här sig bäst till rätt från 1-3 meters djup, alltså lite djupare medan nämnda ABU hairy killer kanske är ett bättre alternativ där det är riktigt grunt.

Lite om dess gång, fisketeknik och mångsidighet

Man kan fiska hem den otroligt sakta utan att dess gång påverkas, något som i mina ögon är den främsta egenskapen när det gäller fisket med spinnflugor. Alltså helt perfekt för tröga och köldstela förleksgäddor. Taktiken då är att veva in betet väldigt sakta följt av långa vevstopp, ofta kommer hugget i vevstoppen. Skulle gäddorna däremot vilja ha lite mer fart så är det bara att veva in betet snabbare, göra kortare spinnstopp och prova en lite ryckigare gång genom att knycka med spötoppen.

Eftersom huvudet väger en del så sjunker den med skallen mot botten, blir lite som att man jiggar hem den och den får upp och ner. Något som jag har funderat men inte provat ännu är att blya ner betet så man kan fiska det djupare, eller varför inte testa det till slow trolling?

Min känsla är att spinnflugan är ett lite underskattat bete som inte slagit igenom så som det borde kunna göra.

monster fly

Monsterfly finns i många olika färger. Själv rekommenderar jag färgerna blått, svart/röd och gul/röd. Med dessa tre färgkombinationer är man bra rustad att angripa ett nytt vatten.

Westin Monsterfly

Längd 26 cm, vikt 25 g och i vått tillstånd ungefär det dubbla. Betet är långsamt sjunkade.

Notera det stora epoxyhuvudet med rasselkulor. VMC krok i storlek 2/0.

Bästa Pris: Happy angler 75 kr! ordinarie ca (139-169 kr)

Frågar du mig så har detta bete en given plats i alla gäddfiskares betesarsenal. Däremot tror jag det är många som inte har hunnit provat spinnflugorna ännu eller inte gett dem den chans de förtjänar. Kanske inte så konstig då vi under de senaste åren sett en explosion av gäddbeten. Man hinner ju inte testa allt helt enkelt, och i mitt fall vill jag ge varje nytt bete en ärlig chans och lära mig hur det fungerar innan jag dömer det. Hoppas att detta inlägg kan inspirera någon att sätta en Westin monsterfly i linändan.

måndag 27 maj 2013

NYHET – Veckans bete

Redan för drygt ett år sedan skrev jag att det skulle bli mer fokus på beten under en tid framåt. Tanken var att jag skulle presentera olika typer av beten jag fiskat med under årens lopp. Av olika anledningar så sköt jag upp detta men nu är tanken att jag skall försöka publicera ett bete varje vecka en tid framåt.

Jag kommer att ta upp ett bete i taget där jag först skriver lite allmän fakta om det för att slutligen dela med mig av mina erfarenheter kring det aktuella betet. Kanske även en och annan berättelse dyker upp. Tanken är att betena kommer publiceras lite efter årstid och fiskesäsong.

För att skriva om ett bete så känner jag att det skall vara ordentligt testat under en längre tid, detta för att jag skall kunna ge en så rättvis och trovärdig bild som möjligt över hur det fungerar. Dessutom känns det då också som jag kan ge både en del tips och matnyttig information till läsarna som man sedan kan ha användning för ute vid vattnet.

groda-1

Under årens lopp har jag testat flera olika typer av ytgående beten som grodimitationer och annat. Denna groda (Dahlberg grodan) ser grymt intressant ut, ser verkligen emot att testa den fram emot högsommaren i vegetationsrika vatten.

44948_1

Savage Gear har tills i år lanserat ytterligare ett hyperintressant bete i form av denna vobbler. Återstår att se om den faller gäddorna och gösarna i smaken…

En stor del av informationen finns redan lagrad i mina fiskedagböcker vilket jag idag är evig tacksam för. Har ni inte redan börjat föra dagbok över era fisketurer så rekommenderar jag att ni börjar nu, jag lovar det har man igen senare. Det kommer dyka upp en del äldre beten men även nyare som slagit igenom först under de senaste åren. Tanken är att det kommer handla om såväl artificiella beten som spinnare, jiggar och annat liksom imitationer som flugor samt naturliga agn. Med andra ord en rätt varierad kompott.

En förhoppning som jag har är att några av mina fiskevänner kommer att skriva om något bete som de fiskat med mycket och gillar. Skulle det vara så att någon av er läsare vill recensera ett bete här på bloggen så skulle det uppskattas mycket av mig. Bara att mejla över text och eventuella bilder i så fall.

Kanske någon som funderar om jag fiskat något under förra veckan? Trots fint väder och en del lediga dagar så blev det inte mycket till fiske, däremot har jag fixat och donat en del med båten min. Två nya spöhållare är nu på plats samt att jag förberett för mitt nya ekolod och gps. Det blev ett Lowrance elite 5x som jag hoppas skall passa mina fisken väl.

söndag 19 maj 2013

Braxenfiske

Egentligen var tanken att jag skulle fiska gädda torsdag och fredag i veckan men har fått revidera om en del i planerna då rygg/nacke inte är bra. Besök hos kiropraktor, promenader och vila är medicinen som skall göra det hela bättre men har syndat med några lättare metepass sittandes i solstolen. Helt klart skonsammare än att stå och dänga tunga shadar…

Om idfisket kan beskrivas som lätt så kan man kalla braxenfisket för det motsatta, i alla fall i de vatten jag fiskar i. Nappen är få och bestånden är mindre vilket gör det hela till en lagom svår utmaning där varje landad braxen är en seger. Medelvikten där jag brukar fiska efter lekbraxen är rätt hög för att vara i Norrbotten, drygt 2 kg skulle jag tippa. Till skillnad från iden så har braxenbeståndet i exempelvis Alån inte förändras nämnvärt vare sig det gäller storleken på fiskarna eller antalet fiskar som stiger upp i ån.

FÖRSTA PASSET

Jag och Markus startade med bottenmete på en av de normalt säkraste platserna och det dröjde inte länge innan Markus får första hugget. En mört… Inte den art vi ville ha men trots allt en fisk på kroken. Markus verkar ha god tumme med mörtarna för under dagen får han bara mört medans jag hinner med att dra fyra olika arter.

När inte bottenmetet skördade frukt tacklade jag mitt matchspö för flötmete. Efter att ha fiskat av de på förhand hetaste ställena med endast en mört på kroken började jag misströsta. Men skam den som ger sig för på nästa ställe dyker flötet rätt omgående och snart står jag med rejält spöböj. Jag ropar på Markus som kommer springande med håven. Han trodde nog att fisken redan var färdig för håven då han kom men istället får han se en tung fisk som vägrar komma upp mot ytan. När den till och med bjuder på en rusning börjar vi undra vad fasen som sitter på kroken. Men då helt plötsligt som en blixt från en klarblå himmel lossnar fisken från kroken. Ilska, besvikelse och tomhet sköljer i nämnd ordning över oss. Men så är det med fiske, man får inte upp allt man har på kroken.

Man kan ju alltid spekulera fast det har man nog inget för egentligen. Skulle det ha varit en rätt krokad braxen så måste den ha varit riktigt stor men kan även ha varit en felkrokad fisk och då känns den ofta större än vad den är. Men som sagt hur vi än vrider och vänder på det hela så får man aldrig något svar.

Vi har strax börjat fiska igen då jag säger något om att jag har nog bränt min chans idag så får jag på en ny tyngre fisk som dock lossnar rätt snabbt. När sedan samma sak upprepas ytterligare en gång blir frustationen än större! Vad är det egentligen frågan om? Markus fortsätter bottenmeta och trots att det borde fungera ypperligt på platsen så bojkottar braxnarna hans bete. Vid det fjärde tunga känningen så får jag bara upp ett stort braxenfjäll på kroken. En teori kan vara att det är rätt gott om braxnar men att de är väldigt svårtrugade och inte går efter botten och käkar som brukligt. Istället går de något högre i vattnet och då fungerar flötmete bättre. Men väldigt försiktiga hugg här också så inte det lättaste fisket precis.

1610 g

Till slut satt den där! Dagens första och enda braxen i form av en honfisk på 1610 gram.

Men så till slut får vi en braxen som jag tar på flötmete. En rätt liten fisk men trots allt en braxen som vi ju var ute efter.

ANDRA PASSET

Dagen efter var jag på plats igen. Inledde snabbt med 2 abborrar men efter det blev det stendött. Jag provade sedan några olika platser tills jag beslutade mig för att nöta på samma plats som jag fick min braxen dagen innan. Efter ett bra tag så dök flötet och dagens första braxen var krokad. Det var ytterligare en mindre braxen som teoretiskt skulle kunna ha varit samma fisk som den jag fick igår.

Det dröjde sedan inte länge innan jag åter stod med böjt spö igen och nu var det en liten bättre fisk på kroken.

lekbraxen 2480 g

En hanbraxen med lekvårtor, vikt 2480 gram.

Efter detta hände det inte så mycket innan jag felkrokade en braxen på uppskattningsvis dryga 2 kilo. Samtliga fiskar togs på flötmete med en betesmix av majs, maggots och stubbmask. Om gårdagen var händelserik så kan man säga att idag hände det inte så mycket men fiskarna som högg kom upp…

fredag 17 maj 2013

Uppgradering av bloggen!

Under de senaste veckorna har jag hållit på med att göra om designen på bloggen samt lägga in en ny startmeny. Tanken med startmenyn är att det skall bli lättare och smidigare att hitta plus att kunna få in mer fakta och innehåll på sidan.

Som exempel finns nu en liten presentation OM MIG själv liksom MINA REKORD där jag lagt ut bilder på mina största fiskar samt lite historik kring själva fisket och avslutningsvis en personlig bedömning över rekordet.

Ni som följer bloggen vet att jag gillar STATISTIK så den kategorin kommer säkert bli rätt omfattande med tiden. Här har jag samlat ihop material samt länkar till det som redan finns på bloggen. Förutom detta så fyller jag även på med annat innehåll som finns i mina pärmar.

Även FOTOALBUMET har förändras en aning då jag nu gjort mappar för de olika arterna jag fiskar. Tidigare hade jag ju mappar för varje år och dessa finns naturligtvis fortfarande kvar. I ARTIKLAR M.M. har jag samlat i hop de alster jag skrivit genom åren liksom lite annat som jag hoppas kan vara intressant att läsa. Här har även försökt sortera upp innehållet efter olika kategorier så det skall bli lätt att hitta efter just det man söker och är intresserad utav.

Under LÄNKAR finns nu en utökad samling läsvärda länkar som en sportfiskare kan finna intressanta. Förändringen med startmenyn har även inneburit att jag fått mer plats i sidomenyn, så där har jag vissa funderingar inför framtiden. Detta var lite kort om sidans förändringar/ förbättringar som jag jobbat med sista tiden. Kan även meddela att det jag lovade för drygt ett år sedan nu snart kommer, bättre sent än aldrig som man säger. Mer om detta i ett senare inlägg.

söndag 12 maj 2013

Idfisket i Norrbotten har nu dragit igång…

Idfisket i Norrbotten handlar till stor del om fiske i samband med dess lek i kustnära strömmande vattendrag. Iden är tidigt ute och ungefär en vecka efter att isen gått i åarna så är den på plats för att föra sin avkomma vidare. I Alån där jag fiskat mest uppehåller sig idarna runt en vecka innan de sedan vandrar tillbaka till havet.

Det var några år sedan jag lyckades tajma in att vara ledig de rätta dagarna när idarna är på plats men ännu inte börjat leka. Men nu var tiden den rätta vilket jag också anade redan innan. Därför var det spännande att se hur fisket i Alån ser ut nu för tiden, om storleken börjat vända uppåt igen och hur mycket id som stiger i ån? Det skulle visa sig att jag under dagens lopp fick svar på bägge dom frågorna.

I dag fiskade jag tillsammans med Markus Teilus som redan under fredagen varit till ett annat vattendrag en bit söderut och dragit flertalet idar. Nu fiskade han i Alån för allra första gången. Det känns konstigt att skriva Alån eftersom man alltid kallat den för Aleån. Men det korrekta namnet är alltså Alån vilket också några kunniga äldre människor påpekat och sedan förra året har man satt upp nya vägskyltar vid alla broar där ån passerar med namnet Alån. Så lika bra att vänja sig vid det namnet men som sagt känns lite ovant än så länge.

Det tog inte många sekunder innan jag hade krokat dagens första id och när väl Markus fick i ordning sina grejor kom fiskarna på löpande band. Jag provade till en början att fiska lite längre upp i vattnet medan Markus körde strax ovan botten. Man såg snabbt en tydlig skillnad då Markus fick klart fler fiskar. Idarna stod och tryckte bottennära något som är rätt typiskt i början då de just har kommit upp i ån. Sedan när vattentemperaturen blir aningen högre och de börjar leka går de ofta högre upp i vattnet, blir rörligare och huggen blir klart mer distinkta. Nu var nappen många gånger väldigt försiktiga och långsamma.

Markus med id

Strålande sol, myggfritt och tätt mellan nappen. Man kunde ha haft en sämre söndag…

Vattenståndet är en viktig faktor när det gäller idfisket i Aleån och beroende på hur det ser ut blir vissa platser hetare än andra. Men i år kan man säga att vattennivån är perfekt för att lyckas på de säkraste och mest lättillgängliga platserna. Något lägre än normalt skulle jag säga att vattenståndet är i år. Med dessa faktorer, alltså vattenstånd samt tid så skulle en normal fångst bli runt 10 idar per skalle. Av 20 idar så skulle i vart fall minst 5 idar väga över 2 kilo med en topp på minst 2,3 kilo. Så såg det i alla fall ut under 90-talet och första åren in på 2000-talet.

Svaren på mina frågor blev idag tydliga. Antalet idar är klart fler idag, vi drog minst 30 idar var plus några mörtar som bonusfiskar. 1997 då idfisket blomstrade som bäst storleksmässigt fick jag totalt 56 idar under en veckas rätt intensivt fiskande. 6 av idarna vägde från 2475 g upp till min rekordnotering på 2950 g. I dag alltså lågt räknat 60 idar där de största fiskarna vägde dryga 1600 g. Man kan säga att en medelmåttig id under 90-talet idag är en stor id, så helt klart har det hänt en del vad det gäller idarnas storlek och tillväxt i Alån. En trend som för övrigt gäller i alla strömmande kustnära vattendrag från Haparanda i norr till Ö-vik i söder. Tidigare var det Norrland som dominerade idfisket, idag är förhållandena inte riktigt detsamma. Vi är inte bara passerade utan även frånåkta med hästlängder. Man får istället se tillbaka på vad som har varit och att man fick vara med på den gamla goda tiden…

Mer att läsa om mitt idfiske:

Statistik idfisket i Aleån 1990-2005

Mete i Aleån

Mitt idfiske i Aleån. Hur, var och när fick jag mina stora?

onsdag 8 maj 2013

Pålitliga gäddtafsar för fisket efter storgäddan

Tittar jag bakåt i backspegeln ser jag en del saker inom mitt fiske som jag slarvat med. Som jag skrev i ett inlägg tidigare i vintras kan det vara väldigt irriterande att behöva mista en stor fisk när man själv har slarvat med utrustningen. När det gäller gäddfisket så är definitivt en bra och pålitlig gäddtafs en av de absolut viktigaste sakerna i utrustningen. En liten detalj må det vara men ack så viktig, speciellt om storgäddan väljer att kliva på.

Tidigare tänkte jag inte speciellt mycket på detta utan köpte de tafsar som var lite längre och av kändare fabrikat som jag antog skulle fungera bra. Men sanningen visade sig inte riktigt vara så enkel och med jämna mellanrum har mina gäddtafsar inte alltid hållit måttet. Några gånger har det resulterat i förlorade fiskar och tappade beten. Man skall samtidigt veta att en gäddtafs tar stryk så det gäller därför att ha koll på hur den ser ut byta ut den i tid.

Jag skulle här och nu kunna såga flera kända märken som tillverkar gäddtafsar som inte håller måttet men väljer istället att lyfta fram två pålitliga modeller som hittills aldrig har svikit mig.

Inför 2010 fick jag till uppgift av S-O Larsson på Mieko Fishing att testa en ny gäddtafs som han tagit hem. Märket och modellen var AFW Surflon Leaders. Efter att ha fiskat med dessa under två år nu så känns det som att jag kan ge en rätt bra bedömning över hur pålitliga de är.

Stryktålig och pålitlig gäddtafs för en bra peng! Finns att köpa på Mieko Fishing.

Mestadels har jag använt dessa gäddtafsar vid spinnfiske men även en del vid trolling. För det första så har aldrig beteslåset gått upp alternativt att tafsen gått sönder på något vis. Detta känns som det allra viktigaste. Sedan tycker jag också att tafsarna är rätt stryktåliga och klarar rätt många gäddor innan man behöver kassera dem. Ytterligare ett plus är priset, 59 kronor för tre stycken känns som ett bra pris.

Den andra gäddtafsen som jag fiskat mycket med är Mieko Fishings egna handgjorda. Dessa sitter alltid numera på mina trollingspön och de har heller aldrig svikit mig trots rejäla påfrestningar emellanåt. Priset på 49 kronor styck kan låta avskräckande men då skall man ha i åtanke att de är ruskigt hållbara och tappar inte styvheten i första taget. Kvalitén och hållbarheten är betydligt bättre än de flesta andra gäddtafsarna på marknaden och med detta klarar den många fler gäddor och lång tids fiskande innan de behöver bytas ut. En nackdel jag hittat är att beteslåset är nog så grovt vilket innebär att vissa jiggkrokmodeller har för litet hål för att det skall passa.

Tafs 50 cm, 30 kg

Handgjord norrländsk kvalitets gäddtafs som garanterat håller måttet för den mest kräsne gäddfiskaren.

Ett alternativ är givetvis att tillverka sina gäddtafsar själv vilket om inte annat blir billigare och man får själv välja hur de skall se ut. Men vill man spara den tiden och hellre lägga ner på fisket så känns det ju bra att kunna köpa bra grejor som håller måttet. Därför känns det både bra och tryggt med att ha hittat två pålitliga modeller som håller måttet…

lördag 4 maj 2013

Summering av isfiskesäsongen

Under veckan har jag städat undan alla mina isfiskeprylar plus att jag nu även gjort en sammanfattning av den gångna säsongens isfiske. Man kan säga att jag gjort mitt årliga bokslut vilket jag delar med mig av här nedan. Ett separat inlägg med lite statistik finns även att läsa för de som vill.

Första isarna

Äntligen hade man möjlighet att utnyttja första isarna vilket inte har skett förrän året 2009 då det var fina blankisar hela november och en bra bit in i december. Denna gång så kan man säga att hela november bjöd på goda förutsättningar i de vatten där isen hade lagt sig. December blev sedan en både kall och snörik historia som sabbade mina fiskeplaner rejält. Januari och februari var också rätt bistra månader, ingen extremkyla men ett jämn kallt väder med få milda dagar. Mars blev historiskt sett en av de kallaste månaderna i mannaminne medans april istället bjöd på rätt normalt väder.

Planen innan säsongen var att vara redo så fort isarna bar vilket jag också var. Tyvärr så kom det en mildperiod som stoppade tillväxten av isen så man vågade inte fiska av alla de platser man ville, men några vatten hade man i alla fall tillgång till vilket jag försökte utnyttja på bästa sätt. Första 2-3 fiskena bjöd på bra många hugg men bara smått, sedan började det gå bättre med några gäddor över metern med en skaplig topp på 8120 gram. Sedan fick jag även en gös på ismete vilket var kul då jag inte lyckas med det tidigare i detta vatten. Ingen jätte men en klart godkänd fisk för detta vatten.

8120-g-2

Fram till denna dag i slutet av november var förutsättningarna riktigt bra. Men sen kom sträng kyla följt av en rejäl dos snö.

Men den mest seriösa och lyckade satsningen blev då jag mäskade rätt hårt under en veckas tid på två platser där jag inbillade mig att det borde finnas en del lakar. Blev lite av ett pilotprojekt i ett vatten där jag mig veterligen inte fiskats riktat på lake tidigare. Första kvällen fiskade jag av en rejäl brant där jag hade rätt stora förväntningar. Vet att sådana ställen brukar hysa lake men blev istället ett bompass. Andra kvällen och ett nytt ställe skulle testas. En bit efter att det blivit mörkt kom så ett hugg på spöet närmast mig. Resultatet blev en lake på 4120 g – 87 cm och lyckan var total! En lake över 4 kilo från ett av ”mina” vatten har varit en del av ett långsiktigt mål jag haft med fisket sedan några år. Att lyckas med det redan efter några få pass var nästan för bra för att vara sant.

4120-g-87-cm-3-h

Den fisken satt fint! Storlaken…

Vintern

Kanske blev jag lite för nöjd och bekväm, för efter detta blev det bara ett endaste lakpass under de hetaste vintermånaderna. Däremot körde jag ett kortare fiskepass i slutet av april vilket resulterade i två mindre lakar. Annars blev det få fisken från början av december till mitten av mars. Var dock ute en gång och fiskade gädda i mitten av januari då det plötsligt var nollgradigt. Gick helt okej med en fin gädda på 8770 gram.

8770g-106-cm-h

Första milda dagen på länge hade jag turen att vara ledig. Passade givetvis på att fiska. Bra start på fiskeåret…

Våren

Från mitten av mars och drygt en månad framåt har jag fiskat mer eller mindre regelbundet. Det har handlat uteslutande om ismete efter gädda undantaget lakpasset i april som även det var ett kombinationspass gädda/lake. Utöver själva ismetet som varit huvudmålet har det blivit en del pimpelfiske efter lämpliga betesfiskar. Där har det gått rätt hyfsat och som vanligt bättre ju senare in på våren man kommit. Har blivit många arter som abborrar, mörtar, gärsar, idar, braxnar, stäm, benlöja och även en två kilos gädda.

Blev det då några stora gäddor? Som vanligt bättre medelvikt under mars än april men ingen riktigt stor ville hugga. Toppfiskarna stannade på en bit över 7 kilo. Däremot i april kom lite oväntat med desto mer glädjande säsongens största gädda, en lång sak på 116 centimeter men tyvärr rätt klent byggd och ”bara” 9520 gram tung.

116 cm - 9520 g (m)

Kul med en fin aprilgädda vilket jag inte är bortskämd med…

Värdering av säsongen

Totalt sett känner jag mig nöjd med säsongen. Anledningen till detta är laken som utan tvekan är bästa fisken. Förutom att den nådde över reggvikten 4 kilo så känns sättet jag tog den på extra roligt. Vad det gäller gäddfisket hade jag på förhand satt upp målet två gäddor över 9 kilo. Med toppfiskar på 9520 g samt 8770 g så känns det som att jag får vara skapligt nöjd i alla fall.

Till det negativa då. Jag känner mig lite besviken att jag inte fiskade mer lake än vad jag gjorde. Hade en hel del platser i tankarna jag ville testa, inte minst potentiella lekplatser. Likaså blev aldrig abborrspöna riggade så där har jag två saker att få till under nästa isfiskesäsong. Men nu skall jag inte ägna några tankar på isfiske ett bra tag framåt utan istället passa på att njuta av den allt mer värmande solen, sommaren och fisket där till…

Statistik isfiskesäsongen 2012-2013

Här kommer lite statistik från mitt isfiske från november 2012 fram till slutet av april 2013.

STORLEKSFÖRDELNING – GÄDDA

0-1 kg - 11 gäddor 

1-2 kg - 18 gäddor

2-3 kg - 11 gäddor

3-4 kg - 7 gäddor

4-5 kg - 3 gäddor

5-6 kg - 1 gädda

6-7 kg - 5 gäddor

7-8 kg - 2 gäddor

8-9 kg - 2 gäddor

9-10 kg - 1 gädda

* Snittvikten på gäddorna blir ca 2,9 kilo.

TOPP 5 – STORLEK

9520g – 116cm (Mört) 2013-04-21

8770g – 106cm (Mört,död) 2013-01-19

8120g (Mört) 2012-11-30

7280g – 104cm (Abborre+blänke) 2013-03-15

7130g – 103cm (Dubbla mörtar) 2013-03-24

 TOPP 5 - LÄNGD

116 cm

106 cm

106 cm

104 cm

103 cm

 PROCENT ÖVER 5 KILO

OKT - 4 gäddor - 0 över 5kg

NOV - 15 gäddor - 2 över 5kg 13% (12%)

JAN - 2 gäddor - 1 över 5kg 50% (58%)

MAR - 12 gäddor - 4 över 5kg 33% (21%)

APR - 28 gäddor  - 4 över 5kg  14%  (8%)

TOTALT: 61 gäddor - 11 över 5kg 18% (16%)

* Siffran inom parentes anger den totala delen gäddor över 5 kilo  under perioden 2009-2012.

NYTT REKORD

Lake 4120g – 87cm

NYTT MÅNADSREKORD FÖR APRIL

Gädda 9520g – 116cm