söndag 31 oktober 2010

En titt i fiskespelens värld

För snart 20 år sedan kom jag i kontakt med mitt första fiskespel som jag spelade via en Amiga dator. Det är häpnadsväckande hur pass bra jag minns detta. Spelet hette Gone fishing och gick ut på att fiska bass i några olika sjöar i Amerika. Det fanns även möjlighet att vara med i tävlingar och kunna vinna pengar som man senare kunde använda till att köpa sig en bättre båt eller annan fiskeutrustning. Detta fiskespel var det första i denna kategori men med tiden skulle det följas upp av många fler.

Nästa dataspel som jag fastnade för och som jag dessutom tyckte var riktigt bra var Trophy Bass 2 som kom ut 1996. Nu var grafiken förbättrad och du kunde fiska efter en mängd olika arter och vara med i olika fisketävlingar. Roligast tyckte jag dock var att fiska efter de stora malarna och det var en utmaning att lyckas få upp dessa, var man inte försiktig nog så gick linan av. Från mitten av 90 talet fram till början av 2000 talet kom det ut totalt fyra titlar av Trophy bass så det var med andra ord det ledande fiskespelet till PC under hela det årtiondet.

clip_image002

Ett av de roligare fiskespelen jag minns.

År 2000 var det dags för EA:sports att kliva in på fiskespelsmarknaden i form av spelet Championship Bass. Två år senare kom deras nästa spel och nu använde man sig av det engelska fiskeproffset Matt Hayes som frontman. Det kom ut två versioner, en amerikansk med bass i centrum och en europeisk med fokus på främst gädda och lax. Dessa spel var riktigt trevliga med både fler spelmöjligheter och arter att fiska efter. En nyhet var nu ett karriärläge där man fick olika uppdrag att klara av under en begränsad tid.

clip_image004

EA: sports med Matt Hayes Fishing som kom ut på marknaden 2002.

Det första riktiga fiskespelet till tv-spel kom från spelgiganten Sega och konsolen Super Nintendo. Några år senare kom Sega med ett nytt spel vid namn Sega Bass Fishing och det till Playstation 2. Detta liksom det förra var ett typiskt arkadspel och en nyhet var att när man drillade fisken så vibrerade och skakade kontrollen.

Under de senaste åren är det främst Rapala som släppt ifrån sig fiskespel. Jag har testat två av dessa, det ena var riktigt dåligt och det andra var väl hyfsat. Det tråkiga är ju att du bara fiskar med Rapalas produkter vilket inte är så konstigt med tanke på att de är de som plöjt ner pengar i spelen.

clip_image006

Det roligaste eller kanske minst tråkigaste av Rapala spelen enligt min uppfattning.

För några veckor sedan släppte Rapala sitt senaste fiskespel som går under namnet Rapala Pro Bass Fishing. Det positiva med detta spel är att det följer med ett spö som man använder som kontroll när man spelar. En annan nyhet är att det finns en version som passar till iphone. Detta spel finns även till Xbox, Playstation 3 och Wii. Mer om spelet finns att läsa här:

Men tyvärr så har det hittills inte kommit något riktigt intressant och välgjort fiskespel till tv-spels konsoler. Med tanke på hur detaljerade och välgjorda andra typer av spel är så är det väldigt märkligt att fiskespelen släpat efter så pass mycket. Men det är ju klart så länge konkurrensen är obefintlig och de få spel som kommer är lika mycket reklam som spel är det inte konstigt. Så därför ställer jag mig tveksam till Rapalas nyaste spel.

clip_image008

Vilken häftig kontroll!

Även till PC har det kommit ut ett nytt spel. Fishing simulator 2010 är namnet och det kom ut förra året. Jag har köpt spelet men har inte testat det ännu. Kanske sparar jag det till vintern då det finns mer tid till att spela. Av det jag sett på bilder så ser grafiken riktigt vass ut, sedan är det bara att hoppas att resten av spelet håller samma klass. Mer om spelet kommer i form av en recension senare. Om någon vecka kommer en uppföljare i form av Fishing simulator 2011, finns att beställa hos Webhallen för 249 kronor.

clip_image010

Hoppas detta kan vara något.

Det finns även en del gratisspel att ladda ner via nätet. Ett av dessa är Pro Pilkki 2 som är ett finskt fiskespel som utspelar sig på diverse vatten i de finländska skogarna. Spelet handlar uteslutande om pimpelfiske och du kan vara med i massor av olika tävlingar. Dessutom kan du tävla med andra via nätet vilket gör det hela ännu häftigare. Själv har jag inte spelat detta spel så mycket ännu men tycker att det är ett småtrevligt spel som trots sin taskiga grafik ändå fyller sitt syfte. Spelet finns att ladda ner gratis här.

Jag har googlat runt lite och kikat på fler gratisspel och hittade då Fishing simulator 2. Jag har själv laddat hem spelet men inte hunnit testa det ännu, men att döma av vad jag läst av vad andra skrivit så tycks spelet vara populärt och räknas som ett av de bättre gratisspelen. Du hittar det här.

Genom åren har det kommit ut en mängd olika fiskespel och visst har saker och ting gått framåt på många sätt och vis, men det är ju inte så konstigt utan snarare logiskt med tanke på hur snabbt den tekniska utvecklingen gått fram. Däremot enligt mitt sätt att se på det hela skulle ett fiskespel med dagens förutsättningar kunna göras avsevärt mycket bättre. Dagens spel är många gånger väldigt enkelt uppbyggda för att passa alla. De fokuserar nästan allt på själva fisket och är mer typiska arkadspel istället för ett riktigt fiskespel. I stället skulle jag vilja se ett spel med större djup och mer valmöjligheter. Hoppas att Fishing simulator 2010 och 2011 kan vara ett steg åt rätt håll.

En annan brist som jag ser det är att i princip alla spel handlar om spinnfiske och fisken som ställs i fokus är olika typer av bass. Det är kanske inte så konstigt då spelen kommer från USA där den arten är överlägset populärast. Men visst skulle det vara kul med lite annat fiske också. Eller vad säger alla flugfiskare, metare, isfiskare eller havsfiskare?

Skulle nu det riktiga fisket svika så finns alltid chansen att lyckas framför soffan och datorn eller tv-spelet istället. En fördel är ju att man slipper frysa också. Så tveka inte att ge er ut i fiskespelens värld och se om ni får något napp. Fisket här brukar även vara lättare än i verkligheten, så kan vara läge om man skulle vilja få upp självförtroendet.

fredag 29 oktober 2010

NYHET! Litteratur, film, TV och spel

Nu kommer nästa nyhet här på bloggen och den går under namnet litteratur, film, TV och spel. Vi kommer med tiden titta lite närmare kring dessa ämnen och fokusera på hur utbudet ser ut idag samt lite historik. Till detta kommer det givetvis en del fakta. Sedan skall jag ge min syn på saken i frågan.

Vi skall titta på böcker, tidskrifter, filmer, tv program och även data/tv spel, allt i sportfiskets anda. I det första inlägget i serien tar vi en titt på fiskespelen som finns att tillgå på dator, tv spel och nu även iphone. Jag hoppas hinna publicera det inlägget innan veckans slut.

torsdag 21 oktober 2010

Mina 5 favorit skeddrag

Om vi blickar tillbaka en bit i tiden och tittar på hur utbudet av spinnbeten såg ut så kan man inte annat än se att det har skett en enorm utveckling senaste tiden. Speciellt de senaste 10 åren har det hänt extra mycket. Detta är givetvis till fördel för varje inbiten spinnfiskare som nu har chansen att hitta sina favoritdrag, men i djungeln av alla nya beten blir det lätt att vissa gamla fångstmagneter faller i glömska. Själv har jag med tiden övergett några av mina tidigare favoriter men några har jag envist hållit mig fast vid. Ska jag vara ärlig så fiskar jag numera allmänt mindre med skeddrag än vad jag gjorde förr men de har ändå en given plats i min betesarsenal och under vissa förhållande så fungerar de riktigt bra.

Skeddragen är nog det mest klassiska draget av dom alla och det råder inget tvivel att de fångar fisk av alla de slag. Under vissa förhållanden är de överlägset allt annat. Fördelarna är att de syns bra på långt avstånd och skapar vibrationer i vattnet. Vidare så kan man lätt anpassa inspinningshastigheten utan att det påverkar betets gång negativt. Spinnstopp är ofta grymt effektivt och att låta betet singla ned till botten innan man börjar veva hem betet är ett annat beprövat kort som ofta fungerar. Att rycka med spöet både i horisontellt och vertikalt riktning är vanligt för att ytterligare påverka betets gång.

Skeddraget kommer normalt bäst till sin rätt när vattnet är lite kallare som under vår och höst men kan ibland även fungera mitt på sommaren, speciellt i strömmande vatten. Det är ett bete som finns i väldigt många olika storlekar, varianter och färgnyanser vilket innebär att de fångar alla typer av rovfiskar. Nu skall jag här försöka ena mig om vilka 5 skeddrag som jag helst av allt skulle vilja ha i min beteslåda. Min tanke är att plocka ut ett antal beten som täcker upp de flesta situationer en fiskare kan ställas inför.

UTÖ DRAGET

Om våren hittar man i vissa vatten löjor och mört lekande på väldigt grunt vatten där det många gånger förekommer mycket vegetation. Detta i sin tur betyder att olika typer av rovfiskar söker sig dit. Nu gäller det att hitta ett bete som imiterar dessa mörtar och löjor på bästa möjliga sätt och enligt min mening så heter detta bete Utö.

När jag fiskar gädda i grunda vatten med mycket vass är risken är stor att man fastnar så här brukar jag använda mig av ett Utö i 18 gram. Betet är lätt att styra med spöet mellan vassen och med rätt teknik fastnar man förbluffande sällan. I några väldigt vassberika vatten som jag brukar fiskar i så är det endast med detta bete som det går att fiska någorlunda effektivt i den bemärkelsen att betet även fångar mycket fisk samtidig som man undviker att fastna alltför ofta. Är vegetationen glesare och vattnet djupare så går jag upp i storlek på betet. Vad det gäller färgvalet så är det allt som oftast silver som gäller för mig, sedan finns det ju en liten röd plastbit framför bakre kroken som tillför lite extra attraktion. Just abborren tycks gilla denna lilla detalj och faktum är att detta bete även kan locka större abborrar till hugg. Med detta bete har jag tagit gädda upp till 8 kilo och abborrar strax under kilot, så det fungerar även på lite större fisk.

Utö (s) 18g

Klassiskt bete som levererar.

Alternativa beten är Mörtblänk, Atom.

PROFESSOR

Detta bete må vara gamalt men det är ett mycket underskattat gäddrag. Det går bra att kasta med och har en härlig flackande gång. Annars kan man alltid testa ett Professor om man ror drag eller trollar, är det djupt bör man dock blya ner betet. Ett givet ess i rockarmen för varje gäddfiskare av ”the old scholl”.

Professor

Ett bortglömt gäddbete?

TOBY

Toby är lika givet i min betesask som vad en snusdosa är i en snusares byxficka. Detta bete fångar all slags rovfisk. Själv använder jag mig främst av Toby när jag fiskar efter mindre laxfiskar som harr, öring och röding. Under mina fjällfisken genom åren har detta bete skördat stora framgångar.

Men även abborren kan under rätta omständigheter älska detta bete. I en mindre tjärn för bra många år sedan upplevde jag ett riktigt bra abborrfiske. Det var under månadsskiftet maj/ juni som jag fångade ett gäng fina abborrar var av de två största vägde en bit över kilot. Det bete som då utklassade de andra var ett 7 gram Toby i silver. Min teori är att detta bete på bästa sätt imiterade de småmörtar som befann sig på platsen vid dessa tillfällen.

Fiskar du i vatten där de planterat in laxfisk som exempelvis regnbåge och öring så är det aldrig fel att prova fiska med ett Tobydrag. Speciellt tidigt på försommaren och under hösten har jag lyckas bra med Toby i sådana typer av vatten.

toby_silver

Ett av de mest populära skeddraget på marknaden.

Andra liknande beten som jag gillar är Salar, Salamander och Lukki.

GLADSAX

Dess egentliga namn är faktiskt Gladsax wobbler men jag ser den mer som ett skeddrag än en wobbler så därför tar jag med den här. Gladsax är ett klassiskt kustbete som framförallt används flitigt av många havsöringsfiskare. Men faktum är att den fungerar till andra arter också och i andra miljöer än havet. I många Put and tacke vatten är detta bete ibland riktigt effektivt. Anledningen till detta är förutom en attraherande gång dess kastegenskaper som är vida överlägsna de flesta andra typer av drag. Med detta drag når du ut till platser som få andra beten kunnat nå vilket är en enorm fördel i hårt fiskande vattendrag då fiskarna gärna drivs ut en bra bit från land. Även i strömmande vattendrag fungerar Gladsax bra. Så med andra ord passar detta bete i många olika situationer.

Gladax

Gladsax i giftig färg.

Andra liknande beten som fungerar bra är spöket, snapsdraget och witch.

JAZZE DRAGET

Jazzedraget är handgjorda och det är min far som är mannen bakom dessa beten. Han har gjort sina beten i vikter från ca 5 gram upp till 35 gram. De finns i flera olika storlekar, färger och nyanser som täcker in de flesta situationer en fiskare kan ställas inför. Några av sina beten har han gjort extra tunga för att de skall passa i djupa och strömmande vatten då man behöver lite tyngd för att komma ner en bit. Framförallt färgerna är intressanta då han lyckas få fram en hel del annorlunda och effektiva färger/ nyanser. En av dessa färger (svart/rött med silver) har visat sig fungera riktigt bra under skymning och mörker fiske.

Under de senaste två åren har jag fiskat en del med dessa beten och de har hittills svarat för en rad olika arter under olika förhållanden så det är ett bra allroundbete.

Jasses egentillverkade drag (4)

Här ligger ett gäng Jazzedrag.

Några andra skeddrag som är värda att nämna men som hamnade utanför listan är följande: Rapala minnow spoon, Tasmanian Devil, Snake och Nix vassdrag.

tisdag 19 oktober 2010

Är det någon mer än jag som hoppas på kyla?

Egentligen avskyr jag kyla men för en gång skull så får det gärna bli kallt, ja riktigt kallt. Tydligen har gud fader där uppe hört mina böner för senaste väderprognosen tyder på kallare väder från och med onsdag. Klart väder, svaga vindar och runt –10 grader nattetid vilket blir ett perfekt isbyggarväder.

Oktober månad har annars knappt bjudit på något fiske alls vilket inte är så ovanligt när det gäller mig. Hade kanske hoppas på något mer fiskepass men min rygg och nacke har varit i dåligt skick så istället har jag valt att hålla mig borta från vattnet och ladda batterierna och kroppen till kommande isfisket. Just isfisket och främst ismetet kommer nu under en period att ta allt större plats på bloggen.

Så i veckan blir det att börja städa bland fiskeprylarna och leta fram ismete utrustningen. Under förra helgen började jag fundera lite smått hur jag ska lägga upp taktiken inför kommande isfiskesäsong. Något egentligen svar på den frågan har jag ännu inte fått förutom att suget finns där. Sedan vilka arter man satsar på och i vilka vatten man fiskar i får framtiden utvisa. Men det finns en hel del planer i huvudet så det gäller bara att strukturera upp dom och få pusselbitarna att hamna på rätt plats så skall det nog gå bra. Däremot hur bra det kommer att gå låter jag vara osagt.

Annars kommer jag under onsdagen publicera ett inlägg som handlar om de många gånger bortglömda men effektiva skeddragen. Jag kommer att presentera mina 5 favoriter och skriva lite om hur, när och var jag använder dessa och vilka arter de fungerar bäst till. Ni som sedan läser det inlägget får gärna kommentera och skriva vilket erat favorit drag är samt en liten förklaring om varför det är så bra.

Avslutningsvis vill jag tacka alla ni som läser denna blogg, besökarsiffrorna är förvisso inte speciellt höga om man jämför med flera andra bloggar/ sidor men de ökar i stadig takt vilket känns trevligt.

torsdag 14 oktober 2010

Norrländska fiskar som sticker ut i höst!

Denna tid på året bjuder oftast på bra fiske, kanske det allra bästa och då brukar det i regel fångas en och annan riktigt fin fisk. Så har också varit fallet detta år vilket vi nu skall titta närmare på nu.

ABBORRE

Först ut blir min favoritfisk abborren och här har fångats en riktigt unik fisk i jämtländska Hotingsjön. Fisken vägde mäktiga 2630 gram men det mest brutala var dess längd på 56 centimeter vilken är den längsta dokumenterade abborre tagen på spö! Fångstmannen var den rutinerade storfiskjägaren Dan Esbjörns som fiskade riktat efter sjöns stora abborrar vilket tillslut gav resultat. Jätteabborren högg på en Relaxjigg. Mer att läsa plus bild finns här.

MÖRT

Ljusnan i Hälsingland har dykt upp som ett hett mörtvatten då det fångats en rad fina mörtar den senaste tiden. Men ingen trodde nog att det skulle finnas en sådan bjässe som Björn Myrberg lyckades fånga på sitt bottenmete en tidig morgon. Fisken vägdes till hela 1440 gram och är en av de allra tyngsta spöfångade genom tiderna i vårt land. Mer att läsa plus bild finns här.

GÄDDA

Från Tavelsjön i Västerbotten togs en sensationell återfångst på gädda av samme fångstman! I påskas var Mats Söderholm ute och ismetade när han tog gäddan första gången. Då vägde den 16100 gram. Så i höstas var Mats ute igen i samma sjö när han får ett rejält hugg. Han känner direkt att det är frågan om en större gädda och efter en tuff fight så är den landad. Vikten var nu 16580 gram och av bilderna framgår det tydligt att det är samma gädda som han fångat ännu en gång! Måste vara grymt häftigt att få vara med om detta. Tyvärr var gäddan så tagen av det hela så att den inte klarade sig. Detta är givetvis väldigt tråkigt men samtidigt är det sådant som kan hända varje fiskare. Trots att man försöker göra allt man kan som står i ens makt så klarar sig inte alltid fisken. Mer att läsa plus bilder finns här.

GÖS

Att gösbeståndet är på väg uppåt i Norrbotten är nog de flesta gösfiskare överrens om samtidigt som allt fler fiskare börjar upptäcka vilken trevlig sportfisk gösen är. Förra året tog Krister Wallmark en jättegös på 7900 gram och ett år senare kom nästa stora gös upp. Denna vägde 6980 gram och fångades av Björn Larsson. När skulle då nästa jättegös fångas var nu frågan, svaret kom för drygt en vecka sedan vilket var snabbare än väntat. Tobias Lindvall som till vardags jobbar på sportfiskebutiken Mieko fishing var ute på ett trollingpass tillsammans med sin chef Sven-Olov Larsson. Tobbe fick då ett rejält hugg följt av en tung fisk som gick och stångades mot botten. Den förmodade storgäddan var istället en enorm gös på hela 7680 gram och 83 centimeter. En mäktig fisk med en grym kondis så här långt uppe i norr. Detta var för övrigt Tobbes första gös någonsin så frågan är om det finns någon i vårt land med bättre medelvikt gällande den arten. Mer att läsa plus bilder finns här.

LAX

Slutligen kan jag rapportera om en riktigt, riktigt stor lax som fångats i Muonio älv på finska sidan. Fisken vägde brutala 39,4 kilo och mätte 138 centimeter vilket är nytt älvrekord. Bild på laxen med en tillsynes skräckslagen fångstman finns här.

söndag 10 oktober 2010

Årets sista fiskepass i öppet vatten?

Årets troligtvis sista fiskepass i öppet vatten skedde idag och det tillsammans med farsgubben. Vi fiskade i en sjö där farsan och hans syskon har en trevlig liten stuga. Många är de minnen man har därifrån, framförallt under barndomstiden då vi bodde där under somrarna.

I Sjön finns det ett fint bestånd av abborre i hyggligt format och även en del gäddor fast här är det mest frågan om mindre exemplar. Fisk brukar man dock alltid kunna få fastän det inte handlar om några praktfiskar direkt. Så blev fallet också idag.

Vi startade med lite gäddtrolling men när det inte slog väl ut tog vi fram våra abborrprylar vilket var det egentliga huvudsyftet med vår fisketur. Då gick det betydligt bättre och innan vi gav upp hade vi fått en bra massa abborrar och smågäddor. Farsan tog rätt på ett gäng finare abborrar som han lovat att röka vilket skall bli riktigt gott.

Senaste veckorna har det nästan inte blivit något fiske alls för mig vilket främst beror på att jag haft problem med rygg och nacke. Nu lovas det betydligt kallare väder med nordvindar så kanske är vintern och knackar på dörren. Minns i fjol hur kallt det var denna tid så man vet aldrig hur det blir. Istället får man börja titta till isfiskeprylarna och samtidigt vila kroppen så man är fräsch tills när isarna börjar bära.

måndag 4 oktober 2010

Fiskeguiden - ALEÅN

Alla sportfiskare har säkert haft ett hemmavatten där man från unga år kunnat odla sitt fiskeintresse. I mitt fall råkades det bli Aleån. Detta har sin förklaring i att ån rinner igenom min barndomsby Alvik som ligger 24 km sydväst om Luleå. Därför har Aleån en alldelens speciell plats i mitt hjärta. Här kommer så en fiskeguide över denna vackra och fiskrika å där jag tänker dela med mig lite av mina erfarenheter efter alla år vid vattnet.

Ån

Vacker och majestätiskt slingrar den sig fram på sin väg mot havet.

ALEÅNS LÅNGA OCH KROKIGA VÄG NER TILL HAVET

Någonstans i jämnhöjd med Bredåker som ligger ovanför Boden tar Aleån sin början då några mindre bäckar rinner ihop med varandra. Här kallas den Alån där den rinner igenom första byn som är Brännberg. Några kilometer senare så rinner ån ut i den stora sjön Alträsket. Sedan tar ån namnet Sörån då den rinner först igenom en mindre grund sjö (Rörträsk) innan den sedermera mynnar ut i en liten större sjö Västmarksträsket. Därifrån rinner den vidare under namnet Norrån då den efter dryga 6 kilometer rinner ner i sjön Vändträsket. Från Vändträsk rinner ån sedan i en tämligen rak linje mot nästa stora sjö Mockträsket. Efter detta börjar Aleån sin raka väg ned mot havet, förutom den lilla Selsjön så rinner den raka spåret ut i Ersnäsfjärden och Bottenviken.

VILKA FISKAR FINNS HÄR?

Aleån är en artrik å som innehåller både stationära bestånd och fisk som vandrar upp från havet för att leka. De arter jag själv har fångat i Aleån är följande: Gädda, abborre, gärs, mört, stäm, id, braxen, löja, harr och lake. Andra arter som jag vet har fångats är sik, siklöja, regnbåge och stensimpa. Det finns även bäcknejonöga i ån eller nätting som den lokalt kallas här. Dessutom finns det flodkräftor efter större delen av vattensystemet men för att få fiska dessa måste man vara bosatt i de byar som ligger i anknytning till där kräftorna finns. Vad det gäller regnbågens förekomst så beror det på att det med jämna mellanrum rymt fisk från fiskodlingarna i Alträsk och Mockträsk. Dessa fiskodlingar är nu nedlagda sedan flera år tillbaka vilket lär leda till att dessa rymlingar i framtiden blir allt färre.

ALEÅN, EN Å MED OLIKA ANSIKTEN

Man kan säga att jag fiskat efter hela ån ändå från Alträsket ner till havet men det är framförallt i den nedersta delen från Seletsbruk och neråt som jag fiskat mest i. Det är främst denna del jag tänker berätta om men jag kommer även att ta upp lite om förhållandena längre upp efter ån och i de sjöar den passerar längre upp i systemet.

Fiskbeståndens karaktär och sammansättning varierar en hel del beroende på vilken del av ån du befinner dig i. Längst ner i mynningsområdet är det till stor del frågan om fisk som kommer in från havsvikarna. Vår och försommar är det därför mycket fisk i området då det vankas lek. Du hittar både vitfisk som id, braxen och mört och likaså rovfisk som gädda och abborre.

En bit längre upp så kan ån vissa tider under året upplevas som tom på fisk men under våren hittar även en hel del lekfisk upp hit vilket är till glädje för sportfiskaren. När vi kommer upp till Mockträsket och längre upp präglas ån mer av de sjöar den befinner sig i anknytning med. Därför varierar artbeståndet och sammansättningen en del vilket även gäller storleken på fisken. Men sammantaget kan man säga att det finns gott om småfisk som mört och löja och även ett tämligen gott bestånd av rovfiskar som abborre och gädda längst med hela ån.

1. MYNNINGSOMRÅDET

Tyvärr så håller mynningen att växa igen till stora delar vilket gör det svårare för fisken att hitta upp i ån och besvärligare för sportfiskaren att komma åt den. För att kunna fiska här är det en förutsättning att ha båt. Du kan sjösätta båten din både i Måttsund eller vid Svartskatan som ligger några kilometer öster om Ersnäs.

Försommarfisket efter gädda kan vara riktigt bra här, i alla fall när det gäller i mängd sett. Själv har vi fått en hel del gädda mellan 4-7 kilo men det verkar vara svårt att få större. Dessutom håller ofta gäddorna här en rätt taskig kondis vilket jag kan tycka är märkligt med tanke på att det finns så pass mycket mat i form av all vitfisk. Fast gäddbeståndet är stort, kanske för stort vilket får negativ påverkan på toppvikterna.

Fram mot sommaren så kommer abborrfisket igång längst med åns djupfåra där den ringlar sig fram igenom Ersnäsfjärden. Speciellt vid Hästgrundet där Aleåns vatten slutligen rinner ut i havet är en erkänd bra fiskeplats. Men fisket här kan upplevas som väldigt ojämnt, det verkar som att abborren ibland vandrar in från havet och då kan det vara grymt bra fiske. Andra gånger är fisken som bortblåst och man får knappt någonting. Storleken på abborren är som oftast när det gäller skärgårdsabborre rätt god med en bra medelvikt. Själv har jag inte fått någon större abborre än dryga 7 hekto men jag vet att det tas fiskar här varje år på runt kilot.

En annan fisk som huserar i området är laken och den är på plats från sena hösten till dess isen går upp. Aleån och Ersnäsfjärden är en klassisk fiskeplats för lake bland alla lakfiskare i Norrbotten. December till mars är den hetaste perioden då det finns chanser till goda fångster. Storleksmässigt så mäter sig inte lakarna riktigt med de som tas i några av våra älvar men det finns ändå god chans till lakar på 3 kilo och däröver. Tyvärr så är fisket inte vad det var en gång i tiden och det verkar vara en trend när det gäller de flesta lakvattnen här uppe i norr.

2. ALVIKS OMRÅDET

Alvik är den största byn Aleån rinner igenom på sin färd mot havet. Alvik ligger ca 5 kilometer från havet och här finns de första områdena med strömmande partier och hårdare sand och sten botten. Av dessa orsaker så finner fiskarna här fina lekplatser. Id, braxen, mört, löja, abborre, gärs och lake är fiskar som regelbundet leker i området. Vidare har jag observerat höstlekande fiskar som sik och siklöja i ån men de verkar som att de gästar ån bara vissa år. Just siken och siklöjan har jag bara sett till i ån under ett år, siken 1990 och siklöjan 1991. Det var i samband med lakfisket under hösten då vi tyckte att vi hörde fisk plaska ute i ån. Eftersom det var mörkt så var det svårt att se något men en kväll så lyckades vi lysa på lekande sikar i kanten av ån. Nästa bekräftelse fick vi när vi såg att det rann ut sikrom från var och varannan lakes mun. Ett sista kvitto fick vi således när vi lade ut ett nät under en kväll och kunde få en sik på runt kilot.

Det märkliga är att efter detta år har vi inte sett ett enda tecken på sik i ån trots att vi fiskat lake kontinuerligt på samma plats. Lika märkligt är det med siklöjan, under en höst så såg vi flera av dessa simma framför våra fötter då vi stod och fiskade lake. Dessutom hade lakarna många siklöjor i magsäcken. Men samma sak där som med siken, inte ett tecken på löja sedan dess. Detta behöver ju inte betyda att dessa arter inte finns i ån längre utan att de istället håller till på andra ställen som jag inte vet om.

Iden däremot återkommer varje år och det på samma plats dessutom. Det är vid Klubben som ligger efter vägen som går mellan Ersnäs och Alvik. Nedanför bron hittar man de säkraste platserna i några större höljor men hela lekområdet är nog drygt 500 meter långt. Iden är oftast på plats ca 1 vecka efter att isen gått i ån så den är med andra ord riktigt tidigt i farten.

Klubb-bron

Nedanför bron vid Klubben är ett hett ställe för id.

Jag började fiska id 1990 och fiskade sedan väldigt mycket i drygt 10 år. Numera blir det bara ett och annat ströpass. Det jag märkt vad gäller iden är att det blivit mer av den i mängd men däremot har storleken minskat drastiskt. Under 90 talet låg medelvikten på uppskattningsvis 1,7 kilo, numera är den nog nere på runt 1,2 kilo. Samma sak med toppvikterna. Tidigare var det lika lätt att få en id på 2 kilo som det numer är att få en på 1,5 kilo. Eftersom min drivkraft inom detta fiske just varit att få så stora som möjligt har mitt intresse svalnat markant. Men för den som vill uppleva ett bra fiske med goda fångstchanser på fisk mellan 1-1,5 kilo så kan jag varmt rekommendera Aleån. Min höjdpunkt inom idfisket var annars under några år i mitten av 90 talet och då speciellt 1997. Detta år fick jag mina tre största idar inom loppet av tre dagar. Dessa vägde 2950g, 2875g samt 2825g. De två största kom även det året med på 10 i topp listan över de största idarna i Sverige (plats 6, och 10). Klicka HÄR så finner du mer information gällande mitt idfiske i ån. Mer utförlig statistik finns att läsa HÄR.

1997- Fet id en bit över reggvikten

En av mina större idar från Aleån.

Strax efter att iden kommit på plats börjar andra arter att söka sig upp i ån. Mört, abborre, gärs, löja, gädda, braxen och stäm är de som följer därefter. Mörten brukar vissa år leka på samma ställe som iden men andra år hittar man den längre upp i ån. Abborren och braxen tycks leka en bit längre upp efter ån. Det är ganska intressant att jämföra de stationära abborrarna och mörtarna mot de havsvandrande. De havsvandrande är ljusare i färgen och klart större med en kraftigare kroppsbyggnad.

Vad det gäller braxen så är beståndet betydligt mindre än andra arter men i gengäld är det fråga om stor fisk. De flesta braxnar som jag fått har vägt mellan 2-3 kilo med några fiskar en bra bit över 3 kilo. Mitt rekord i Aleån ligger på 3770g. Om idfisket genererar i många napp så kan braxenfisket beskrivas som det motsatta. Den är ofta svårtrugad och när den väl börjar leka (brukar ske när häggen blommar) så är den i princip omöjlig att överlista.

Braxen på 2710g

En typisk braxen för Aleån.

En gemensam sak för dessa lekfiskar från havet är att de efter avklarad lek återvänder till havsvikarna där de finner bättre möjligheter till att finna föda och på det sättet nå högre vikter än vad den annars skulle gjort om de stannat kvar uppe i ån.

Slutligen några ord om laken och gäddan i området. Jag har fått en uppfattning att det inte vandrar så mycket gädda från havet utan att det mest är frågan om ett stationärt bestånd som är hyfsat stort. Sök gäddorna i anknytning till strömmarna och kring broarna eller i åns höljor. Gäddorna här blir sällan speciellt stora och är oftast rätt slanka i formen. En vanlig storlek är mellan 1-2 kilo men gäddor på 3-4 kilo är inte helt ovanliga. Större än så blir dock betydligt svårare, själv har jag fiskat mycket gädda här genom åren och bara fått en enda över 5 kilo. Visst kan det finnas större gäddor men de bör vara få till antalet.

Laken dyker upp redan i månadsskiftet september-oktober då den kommer upp från havet. Då går den utmärkt att bottenmeta vilket kan vara ett både trevligt och annorlunda höstnöje. Jag brukar fiska vid några platser där lakarna samlas sig innan leken. Dessa platser är lite djupare höljor som laken brukar hålla sig i tills i början av januari då det genast blir sämre. Min gissning är att de då drar sig till riktigt grunt vatten där den leker. Det finns också fog för detta påstående då jag under några år lyckades dra mycket lake på ett grunt vatten. Detta skedde i februari vilket förmodligen är mitt i dess lektid. Exakt när laken leker är jag lite osäker på men känns som att det kan variera från år till år och att det är en tämligen långdragen process om man jämför med andra arter. En gång fick jag faktiskt en lake som var full i rom i månadsskiftet mars/ april men den hade nog förmodligen missat tåget. Andra år har jag fått flera lakar i februari som varit fri från rom och mjölke.

Laken här uppe i ån väger i snitt dryga kilot. Fiskar upp till 2 kilo är tämligen vanliga, toppfiskarna vi fått har vägt runt 3 kilo. Jag tycker dock att skall man satsa på stor lake så är det klart större chans att lyckas längre ner i ån nere vid mynningsområdet. Lite statistik gällande mitt lakfiske i ån finns att läsa HÄR.

3. SELET-ALE

I denna del av ån finner man nästan uteslutande stationär fisk. Rent allmänt tycker jag att Aleån ovanför Långnäs är mycket trevligare ur fiskesynpunkt. En del av förklaringen finner man i att man någon gång under 50-60 talet muddrade ån från Långnäs och vidare ner till Ersnäsfjärden. Projektet har i efterhand blivit kritiserad då det fått motsatt verkan då muddringsmassorna bestående av mestadels lera runnit med vårfloden längst ån och medfört att det nu är minst lika igenväxt som det var innan muddringen.

Sträckan mellan Ale och Selet innehåller några fina strömsträckor där det finns harr. Beståndet är dock litet så därför rekommenderar jag uteslutande catch and realease. Tyvärr tycker jag mig se en negativ trend när det gäller harren men fortfarande så går det att få fisk och faktiskt fin sådan.

Annars så finns det hyfsat gott om gädda och abborre i området. Det är dock inte frågan om några speciellt storvuxna exemplar men gäddor på runt 3 kilo är rätt vanliga liksom abborrar runt 3-4 hekto.

I denna del av ån finns det gott om flodkräftor vilket man ibland märkt på gäddorna man får upp. Flera gånger har vi fått gäddor som haft något hårt i magen vilket sannolikt är fråga om kräftor.

Slutligen kan jag säga att denna sträcka innehåller flera mycket natursköna och vackra platser. Ett tips är att stanna vid Kvarnen i Ale där man har ett café sommartid, detta kan man kombinera med lite fiske i området. Sedan har vi Seletsbruk som ligger 7 kilometer längre upp som är en annan mycket vacker plats där det finns möjligheter att campa och grilla.

Selets bruk

Aleån vid Selets bruk.

4. MOCKTRÄSK-SELET

Sträcka på några kilometer med några strömmande partier. Jag har bara fiskat här vid ett par tillfällen och har då fått skapligt med abborre samt några gäddor. Nackdelen med denna sträcka är att det är väldigt snårigt och eländig terräng längst efter ån.

5. VÄNDTRÄSKÅN

Ån mynnar här ut i Mockträsket och här fiskas det väldigt mycket. En av förklaringarna till att det är ett hårt fisktryck är att det ligger nära vägen, en annan är att just Mockträsket hyser ett bestånd av riktigt stor abborre. Förmodligen går det även en och annan storabborre i ån också. Själv har jag fiskat här några gånger utan att lyckats speciellt bra. Vad som döljer sig längre upp efter ån vet jag inte riktigt, har testat två platser närmare Vändträsket och fått skapligt med gädda men inga större bitar direkt.

6. NORRÅN

Det här är alltså sträckan mellan Västmarksträsket och Vändträsk. Här har jag fiskat en del och fått några skapliga abborrar samt gäddor i 5 kilos klassen. Fisket här upplever jag som rätt ojämnt mellan olika platser och från år till år. Terrängen är även besvärlig på flera ställen så det gäller att inte vara rädd för att bli blöt eller biten av knott och mygg. Jag kan tillägga att jag fått flera braxnar i Norrån och att det finns väldigt gott om mört och löja vilket visar att det finns gott om föda till rovfiskarna.

7. SÖRÅN

Sörån tar sin början vid Alträsk som är systemets största sjö. I sjön finns faktiskt ett bestånd av gös, något som är lite speciellt då det inte finns någon gös i de andra sjöarna efter Aleån. Anledningen till detta kan nog främst vara att Alträsket är betydligt djupare än nästa sjö Västmarksträsket där Sörån rinner ut. Just Västmarksträsket är väldigt grunt rakt igenom. Fisket i Sörån har inte slagit ut så väl de gånger vi fiskat där. I ån finns det ett hyggligt bestånd av gädda men storleken har inte varit speciellt bra. Ån ovanför Alträsket har jag ännu inte fiskat i så därför slutar mina erfarenheter av Aleån just vid denna stora och vackra sjö några mil söder om Boden.

ÖVRIGT KRING ALEÅN

För den som gillar att paddla kanot så har man här ett äventyr framför sig. I alla delar av ån finns faktiskt fina strömsträckor. Längst efter ån är det väldigt lite bebyggelse vilket förstärker vildmarkskänslan ytterligare. Djurlivet är även rikt och du har goda chanser att träffa på både bäver, rådjur och älg. Från E:4an går det en vandringsled upp till Alvik vilket kan vara något för den som gillar att vandra.

Fisket i hela ån är gratis men kräftfisket är förbjudet för allmänheten.

Vandringsleden efter Aleån

Vandringsleden tar sin börjar från E:4an vid Ersnäs.

MINA STÖRSTA FISKAR FRÅN ÅN.

Gädda 5600 gram - Långnäs Mete 2006

Abborre 1050 gram - Norrån Mete 2004

Id 2950 gram - Alvik (Klubben) Mete 1997

Brax 3770 gram - Alvik Bottenmete 1990

Mört 440 gram - Alvik (Klubben) Mete 2006

Lake 2600 gram - Alvik Pimpel 1992

Harr 500 gram - Ale Spinn (spinnare) 1994

FISKETIPS

Januari-Mars Lakfiske i mynningsområdet

Maj Mete efter id, braxen och mört. Alla dessa arter leker i områden kring byn Alvik. Nedanför bron vid Klubben är det kändaste och mest säkra stället.

Juni Bästa tiden för gäddfiske. Gädda finns längst hela ån men ett tips är att testa fiska där ån mynnar ut i havet. Där kan efterleksfisket vara väldigt bra under en kortare tid.

Juli-Augusti Bästa tiden för abborren. Siktar man på stor abborre är kanske området kring Mockträsk det mest intressanta. Annars så finns det abborre längst med hela Aleån. Även mynningsområdet där ån rinner ut i havet kan stundtals bjuda på bra fisken. Sök åns gäddor denna tid i anknytning till de mer strömmande partierna.

September En erkänt bra månad när det gäller harrfisket, är bara vattenståndet någorlunda normalt så finns det goda chanser att lura någon harr till hugg.

Oktober-December Lakfiske i mynningsområdet samt längre upp efter ån.

Nyhet! - FISKEGUIDEN

Nu kommer jag med en nyhet här på bloggen och den går under namnet fiskeguiden. Här kommer jag att presentera några av mina fiskevatten där jag delar med mig lite av mina erfarenheter vilket förhoppningsvis kommer läsarna till gagn. Min ambition är att försöka publicera de flesta typer av vatten som innefattar flertalet av våra arter. Med detta hoppas jag kunna ge ut läsarglädje till de flesta typer av sportfiskare.

Ni som följer min blogg märker att jag oftast inte skriver ut vart jag fiskar vilket egentligen går tvärtemot min filosofi. Helst skulle man vilja vara så öppenhjärtlig som möjligt och berätta allt man vet. Jag har dock valt en linje där jag försöker berätta så mycket som möjligt utan att det skall påverka mina egna vatten negativt och samtidigt ta hänsyn till andra fiskare som jag vet försöker hålla sina vatten hemliga. Tyvärr så påverkar alltid ett ökat fisketryck negativt på ett bestånd och speciellt tydligt blir det ju mindre vattnet är. Själv fiskar jag mest i mindre vatten vilket gör att jag är lite försiktigare än vad fallet hade varit om jag fiskade i exempelvis havet eller i större sjöar där ett ökat fisketryck inte alls skulle påverka fisket på samma sätt.

De vatten jag väljer hålla hemliga är dock i ärlighetens namn få till antalet mot de vatten som jag skulle tänka mig att gå ut och tipsa om. Av den anledningen kommer denna nyhet på bloggen. Först ut blir det vatten jag är uppvuxen vid och som jag kan utan och innan. Minnena och upplevelserna härifrån är många till antalet och det skulle vara intressant att veta hur många timmar man egentligen spenderat här. Ni som känner mig har säkert redan listat ut vilket vatten det är frågan om, ni andra får vänta tills i morgon då svaret kommer.