onsdag 26 juni 2013

Semesterfisket så här långt

Oj vad tiden springer iväg, jag har nu redan avverkat 2 av totalt 4,5 veckors semester. Planen innan semestern var att fiska mycket första veckan och sedan ta det lugnare ett tag. Kanske man inte skall planera så mycket för verkligheten blir inte alltid som man tänkt sig. Det har jag om inte fått erfara hittills under semestern.

Första fiskepasset skedde redan samma dag som jag gick på semester och då handlade det om gäddfiske. Hur det gick avslöjar jag inte i detta inlägg utan kommer mer om det framöver.

Min goda vän och fiskekamrat Roger Karlsson skulle ha anlänt från södra Sverige helgen innan midsommarveckan. Men bara någon dag innan avresan så är oturen framme för en sekund. Resultatet blir en avskuren sena och ledkapsel i ett finger och gipsad hand/arm i 3 veckor. Riktigt tråkigt men som tur var enligt läkaren så gick operationen bra och fingret skall bli helt återställt i framtiden. Våra fiskeplaner gick därmed i stöpet men de är inte begravda utan vi har bara skjutit upp dom ett tag.

Istället för Roger tog jag in min far för en dags fiske och då går gösarna inte säkra. Tyvärr blåste det nog så mycket för vertikalfiske men eftersom farsan älskar det fisket så struntade vi i vinden och fiskade så gott det gick. Trots vinden som försvårade fisket gick de rätt bra men det brukar det göra då farsgubben är med. Lodet skvallrade på lite bättre fiskar så vi bestämmer oss att testa och strax därefter får jag ett bättre hugg. Upp kommer dagens första gös som även blir den största, en vacker fisk på strax under 2 kilo.

gösfiske

Vertikal jigging är ett grymt roligt fiskesätt och med mitt nya färgekolod blev det genast än mer trevligt…

Tyvärr bommar vi några “mördarhugg” på samma plats. Sedan byter vi ställe och där kommer huggen tätare men storleken är klart sämre. Vi avslutar fisket i samma område som vi började och nu får vi några hyfsade gösar mellan 1 - 1,5 kilo innan vi ger upp i den allt mer besvärliga vinden.

1000

Båten redo före ett gäddpass

Sedan har det blivit ytterligare ett gäddpass där fisket var kosmiskt segt och nu under midsommar blev det lite fiske i en mindre bäck efter bäcköring och lax. Inga laxar syntes till men några små öringar fick vi upp liksom en lake.

lukas fiskar

Lukas 7 år och Brynässupporter visade prov på tålamod vilket till slut gav resultat

lukas lake

i form av denna lilla lake…

Att jag varit besviken på vädret den senaste tiden är inte att överdriva. Några dagars regn får man väl räkna med med denna jäkla vind hade jag inte förväntat mig. Räknade ut att av de 8 senaste dagarna jag planerat att fiska från båt så har det antingen regnat eller blåst för mycket 6 av dagarna för det fiske jag velat utföra. Det som irriterar mig mest är hur fel de olika vädersidorna haft, man har sett på prognoserna och planerat utefter dom och så har de inte alls stämt.

Så därför har antalet fiskepass hittills blivit mindre än planerat men får väl ta igen det senare istället. Och så blir det också då jag fått möjligheten att haka på “hällekungen” S-O Larsson Mieko Fishing till Norge för att fiska hälleflundra. Skall bli riktigt kul och spännande. Havsfisket är för mig en okänd fiskearena och ett av de få fisken jag inte provat på tidigare. Därför kommer det garanterat bli väldigt lärorikt och trevligt att få lära mig detta fiske. Och en bättre läromästare är nog svårt att hitta.

tisdag 18 juni 2013

Mieko Predator Tail

Mieko fishing har sedan några år haft en intressant och lite annorlunda jigg ute på marknaden som sticker ut både till utseende och rörelsemönster. Att den fungerar bra till gädda märkte jag snabbt då den skördade stora framgångar med flertalet landade gäddor.

En av de största fördelarna är att man kan fiska hem den väldigt sakta samtidigt som den ändå rör sig på ett för fisken lockande sätt. Förklaringen är den breda stjärten. Denna jigg kan vara ett riktigt ess i rockarmen att ha då man jagar de riktigt stora gäddorna under framförallt förleksfisket på våren samt till det sena höstfisket.

Under de senaste åren har Mieko Predator Tail levererat massor av stora fiskar både i sött och salt vatten. Helt klart ett bete man måste att ha i betesboxen som kan vara skillnaden mellan en bra och dålig fiskedag.

Tänk på att en jigg är ett mångsidigt bete som fungerar förutom till traditionellt spinnfiske även till trolling, driftfiske och vertikal jigging. Speciellt denna jigg tror jag kan vara helt rätt till många olika typer av sportfiske pågrund av dess utformning och rörelsemönster.

Mieko Predator

Så här ser den ut, 92 gram och 28 cm (37 cm utdragen). “Tailen” har visat sig giftig till såväl de stora gäddorna som hälleflundrorna.

fredag 14 juni 2013

Savage Gear - Butch

Mads Grosell chefsutvecklare på Savage Gear har designat denna wobbler. Den största modellen som jag nu fiskat med under några års tid mäter 21 centimeter och väger 109 gram.

FAKTA: Savage Gear Butch är populär vid fiske efter framförallt gädda och gös. Med den ledade kroppen simmar den på ett attraktivt sätt. Gången kan beskrivas som rätt yvig och vaggande. Vid trolling kan den fiskas ned till drygt 4 meters djup. Den finns i flertalet intressanta färger och i två storlekar 16 samt 21 centimeter.

wobber-savagear-butch- golden ambulance m18876_1_Butch_arctic char

Golden ambulance och Arctic char är två färger som funkat bra för mig.

MITT EGNA OMDÖME: Redan då jag såg denna wobbler för första gången kände jag att denna vill jag testa vid gäddtrolling. Sommaren 2010 fick wobblern bekänna färg för första gången och det blev succé direkt med några fina gäddor var av en 10 klubbare.

Efter detta har jag haft stort förtroende för ”Butchen” men under hösten har den inte alls levererat lika bra som under sommarfisket. Kanske passar dess lite yvigare gång bättre då vattentemperaturen är lite högre som på sommaren än under hösten då den stadigt sjunker?

Men kan säkert vara olika från vatten till vatten för jag vet att det finns de som rankar den riktigt högt även när det gäller höstfisket.

7700 g - 106 cm (3)

Fin sommargädda från 2011 som tog en Buth i färgen Arctic char.

Själv har jag som sagt haft bästa fisket då det varit lite varmare i vattnet (ca 14-20 grader) och då har jag kört i fartintervallet 1,5 - 2,2, knop.

Kvalitén är överraskande bra där få eller ingen av mina ”Butchar” tagit in vatten. Detsamma gäller lacken som tål vassa gäddtänder riktigt bra jämfört med de flesta andra wobblers i denna prisklass.

Det jag skulle önska är att det kom en större modell, gärna en på runt 25-30 cm om man fick bestämma. Då är jag säker på att det skulle komma upp ännu fler storgäddor med denna i mina ögon något bortglömda gäddwobbler.

måndag 10 juni 2013

En predatorvecka på alla sätt och vis

Under förra veckan har jag fiskat en hel del så nu känns det som att man är igång på allvar. Men med facit i hand så skulle man ha fiskat mer tidigare fast inte lätt att förutsäga att en 2 veckors lång värmebölja skulle inta Norrbotten redan i maj.

Måndag och tisdag kväll var jag till Mieko Fishing och deras predator vecka. Bra och intressanta föreläsningar liksom trevligt att få träffa andra människor med samma intresse som en själv. Man märker att det finns ett ökat intresse när det gäller predatorfisket här uppe i norr vilket är glädjande. Vi får med andra ord hoppas på att det blir en repris nästa år.

Onsdag och lördag har jag fiskat med Krister, ett pass riktat på gädda och ett på gös. Det kändes som att vi inte riktigt prickade rätt på någon av platserna vi fiskade på, men nog fick vi en del fisk ändå. Både gäddor och gösar kom upp under dagarna men ingen stor värd att skriva om.

Sedan har jag badat min egna båt för första gången i år. Det var extra trevligt då jag ju skaffat mig ett nytt färgekolod samt en gps. Man kan lugnt säga att det var en viss skillnad mot mitt förra gamla portabla Eagle cuda. Blev både gös och gäddfiske med i mängd sett godkända resultat. Fast även här så blev det inga större fiskar att nämna.

1.0

Blev denna lösning med att fästa gps och ekolod på en stor batterilåda. I lådan finns sedan plats att förvara lod, gps och kablar plus batterier. Tanken är också att sätta ett portabel givarfäste på räcket där spöhållaren sitter för pelagiskt vertikalfiske.

Totalt sett får jag betrakta denna vecka som en riktigt trevlig fiskevecka men där de stora fiskarna lyste med sin frånvaro. Men som jag sagt förut så får man inte vara allt för resultatinriktad utan även försöka njuta av de fiskepass där man inte får något stort på kroken. Fast jag skall inte sticka under stolen med att det kan vara svårt ibland…

tisdag 4 juni 2013

Stubbmask – Ett legendariskt id-bete

Jag minns då jag som liten grabb fick följa med pappa ner till Alån för att fiska id. På den tiden var idfisket något av en folkfest och sällan fick man vara ensam på de bästa ställena. Speciellt en plats var näst intill omöjlig att komma åt då det satt en äldre gubbe och fiskade där dag ut och dag in.

Mannen ifråga gick under namnet “Nis-Ändersa” Lennart och var dåtidens id-kung, idag är han död för länge sedan men hans namn lever vidare bland nutidens fåtaliga skara av lokala idfiskare. Att han fick mycket fisk på kroken rådde ingen tvekan om och ofta var det just hans långspö med toppknuten lina som stod böjt. I övrigt såg hans utrustning ut i dagens ögon som lite osmidig och grov men på den tiden var det säkert den ultimata fiskeutrustningen. Ett klassiskt röd/vitt flöte, några rejäla blysänken och en förhållandevis stor krok. Viktigt var att kroken hade hulling även på baksidan högre upp mot kroköglan och det kanske viktigaste av allt, krokspetsen skulle inte synas.

När det gällde betet så fanns det ett som var mycket bättre än alla andra och de som fiskade med majs stod säkerligen inte speciellt högt i rang. Nej det skulle vara stubbmask och inget annat. Några år senare då jag kom upp i tonåren och började fiska mer seriöst väcktes åter min nyfikenhet om dessa stubbmaskar. Lennarts plats var då ledig och nu kom en ny generation unga sportfiskare fram. De tidigare stinkande högarna av döda idar började försvinna och sakta men säkert blev det mer regel än undantag att man släppte tillbaka sina idar. Majsburkarna ersatte snusdosorna med maskar och stubbmaskar så man kan tala om ett generationsskifte i högsta grad.

Jag minns första gången jag letade dessa larver som skulle finnas i stubbar. Stubbarna skulle inte vara för färska och inte heller för gamla för att innehålla stubbmask. Runt 2-3 år efter att ett träd huggits ner sades vara den rätta tiden. Efter ett antal stubbar och minuter av traskande i skogen fann jag tillslut några stubbar med dessa åtråvärda idbeten. Redan samma dag cyklade jag ner till Alån för att se hur effektiva de egentligen var. Visst fick jag id, flera stycken så de funkade uppenbarligen rätt okej!

Vad jag förstått eller listat ut nu i efterhand är att stubbmaskar är myrlarver av den största arten myror, hästmyran. Jämfört med maggot är de betydligt större, ca 1-3 cm är normalt. De finns mycket riktigt i 2-3 år gamla stubbar där man hittar dem bakom barken.

stubbmask

Tidigare i våras var jag ute på jakt efter stubbmask. De flesta av stubbarna jag såg var antingen för gamla eller färska. Men tillslut hittade jag några med rätt årgång.

stubbe

Här syns den stubbe som gav mest larver, ca 5 stycken.

Hur fungerar de som bete då? I ärlighetens namn så är det inte speciellt ofta jag bemödat mig med att söka stubbmaskar, istället har man gott den enkla vägen och köpt en majs eller maggotburk alternativt plockat mask. Men de gånger jag fiskat med stubbmaskarna så tycker jag att de fungerar riktigt bra. Id, braxen, abborre, mört, gärs och stäm är arter som jag fått.

Vad det gäller idfisket på våren är jag av den uppfattningen att stubbmaskarna är rätt överskattade från det man fick höra en gång i tiden. Visst det funkar bra men tror kombinationen majs, maggot ger lika bra resultat. Däremot kanske stubbmaskarna kan vara nyckeln till framgång eller i vart fall ge någon extra bonusfisk då man ser att fiskarna är kräsna i fråga om beten. Vid fiske efter exempelvis ruda, mört eller braxen skulle jag definitivt ge stubbmaskarna en rejäl chans. En fördel kan i vissa situationer vara att de är klart större än maggot, rör sig mera och syns bättre i vattnet.

Skulle det vara så att någon läsare sitter inne med mer fakta om dessa larver eller erfarenheter vid fiske med dem så skriv gärna en kommentar eller släng i väg ett mejl. Jag har även googlat en del för att få mer information men inte lyckas hitta mycket.

måndag 3 juni 2013

Trevligt träskfiske i tryckande värme!

Viken värmebölja som intagit östra Norrbotten senaste veckan! Varje morgon har man vaknat till en strålande sol från en klarblå himmel. På eftermiddagen har man varit tvungen att uppsöka skuggan då temperaturen krupit upp mot närmare 30 grader i skuggan. Minns förra sommaren då man fick vara glad de dagar då tempen orkade upp över 20 grader, nu har vi redan haft fler högsommardagar än vad vi hade i fjol och än har sommaren knappt börjat…

Personligen gillar jag sol och värme, jag tycker att vi behöver lite av den varan efter en lång, kall och mörk vinter MEN inte REDAN. Vattentemperaturerna stiger otroligt snabbt nu och med det kommer säkerligen gäddfisket påverkas på ett eller annat sätt. Gäddorna kommer troligen inta sitt högsommarläge betydligt snabbare än normalt och fisket blir därmed svårare.

Under en av kvällarna förra veckan var jag ute med båt i ett mindre grunt och vegetationsrikt träsk. Jag har tidigare fiskat där några gånger och fått skapliga abborrar runt 7-8 hekto, så därför var huvudmålet just abborre men även gädda fanns i bakhuvudet. Första timmarna hände inte speciellt mycket, jag spinnfiskade av de hetaste ställena men bara småabborrar och någon snipa behagade att hugga. Värmen var tryckande och först mot 21 tiden började det svalna av samtidigt som solljuset dämpades. Då sadlade jag om till gäddfiske i ställe.

Mitt i träsket finns ett område med vassruggar och annan växlighet, om bara några dagar så går det inte att fiska här men nu hade man i alla fall en chans att komma åt innan det växer igen totalt. Efter bara några kast ser jag en skaplig plog komma mot mitt bete och strax därpå har den smällt på. En gädda på dryga 4 kilo visar att de trots allt står en del skapliga gäddor i denna vass. Bara några kast senare kommer en mäktig plog farande i vattenytan och snart står jag med böjt spö och drillar en bättre gädda. När jag så har den utanför båten släpper gäddan, satan…

Inget monster sett till vilka gäddor man fått i andra vatten men för att vara här var den riktigt stor, tippar runt 7-8 kilo. Betet en Savage Gear DP #5 spinnare som utan tvekan var kvällens hetaste bete, den utklassade jiggar, tailar grodimitationer och poppers.

Jag flyttar mig nu vidare en bit bort så jag står med båten strax utanför vassen och kastar in i några gluggar. Redan i första kastet kommer ett distinkt hugg. Jag misstänker först en mindre gädda men när den inte vill komma upp till ytan då jag har den nära båten börjar jag ana att det kan vara en abborre det är frågan om. Snabbt greppar jag håven och snart kan jag håva upp en mörk “träskborre” i stabilt format.

Träskborre

Kompakt “träskborre” strax under kilot.

Fisket fortsätter att vara bra med flera gäddor, nu är de på hugget efter att säkerligen intagit viloläge under den varma och soliga dagen. Utanför en liten vassrugge går det på en bättre gädda, hugget sker snabbt följt av en rejäl rusning. Fisken kämpar riktigt bra och jag får jobba hårt för att inte få den att gå fast i all växlighet som finns. Taktiken blir därför att ta den lagom hårt och pressa den uppåt. Tillslut ligger den i håven, mäter den till 100 cm och vågen stannar på 6550 gram.

När jag en stund senare slutar fiska inser jag hur otroligt vackert det är ute och hur lyckligt lottad man kan vara som får vara ute och fiska en sådan här kväll.

k-1 

k-2

Nu hoppas jag att det finns tid till fler fisken framöver. Min Quintrex står nu redo för att bada så den premiären närmar sig, sedan väntar en del andra fisken kommande veckor så man kan säga att från och med nu börjar det mer seriösa fisket med inriktning på de större fiskarna.

söndag 2 juni 2013

Predatorvecka med gäddfisketävlingar!

Jag vill påminna alla inbitna predatorfiskare men även de som älskar sportfiske i allmänhet att delta i Mieko fishings och Norrbottens första predatorvecka. Själv kommer jag givetvis att vara där under 2-3 kvällar och lyssna på spännande föreläsningar, träffa likasinnade “fiskenördar” och titta på båtar och diverse andra fiskeprylar. Hoppas du kommer med…

Programmet i sin helhet finner du HÄR.

Veckan avslutas under helgen med 2 stycken gäddfisketävlingar, de få i Norrbotten med endast catch & release klass. Tävlingarna genomförs i två bra gäddvatten. Mer info om tävlingarna hittar du under dessa länkar

Jämtöns Fiskevårds Förening

Morjärvs gäddfisketävling

Föreläsningarna börjar 18:30, platsen är Mieko Fishings butik. I torsdags då jag anmälde mig fanns det fortfarande kvar en del platser så det är inte för sent. Ni anmäler er genom att mejla till S-O Larsson, mer info finns på Mieko Fishings hemsida.

Hoppas vi ses på Mieko Fishing till veckan!