tisdag 29 april 2014

Alla dessa gäddsaxar…

Vet inte vad som är så speciellt med detta år men faktum är att jag under de senaste månaderna har sett mer gäddsaxar och fler saxfiskare än någonsin. Min egen teori till detta är det ovanligt stabila och vackra vädret kombinerat med hårda och snöfria isar. Personligen är jag ingen större fan till dessa brutala redskap som jag helst av allt skulle vilja skicka till månen. Men tyvärr är det inte så enkelt och fastän lagstiftningen säger att det är förbjudet så säljs dessa fortfarande i många butiker runt om i landet. Framför allt här uppe i norrbotten så är detta ett populärt nöje under vårvintern.

Vad jag tycker om gäddsaxar är en sak och om de som fiskar med dom en helt annan. Det är svårt att anklaga och förbjuda de som lägger saxar, för de har de gjort i så många år och i alla fall i mina trakter så har det aldrig ifrågasatts särskilt mycket. Och så länge dessa fanskap nej jag menar redskap säljs så är det extra svårt. Det man kan göra och det jag tänker göra i detta inlägg är att belysa hur dessa gäddsaxar skadar gäddorna och även påverkar sportfisket.

Det skall sägas att jag har rätt bra koll på hur en gäddsax fungerar då jag känner och har talat med flera saxfiskare genom åren. De flesta tycks fiska för nöjes skull precis som vi sportfiskare gör. De tycker det är spännande att vittja saxarna och gäddorna tas allt som oftast reda på. De som lägger saxar där jag bor har inte ute speciellt många saxar och gör det inte i kommersiellt syfte. Tyvärr tror jag de är få saxfiskare som ens funderar på det faktumet att saxarna ofta ger vika på ett eller annat sätt då en större gädda går på.

Gäddor upp till 6-7 kilo sitter ofta fast på saxarna medan ju större gäddorna blir så ökar risken att saxen bryts sönder eller att linan går utav. De flesta gäddfiskare i Norrland har varit eller kommer vara med om att fånga gäddor med saxar fastkilade i käften. Alternativet är gäddor med rejäla skador i käften. En gäddsax är med andra ord inte anpassade för att klara av stora gäddor. Dessvärre är det en metod som är grymt effektiv på storgädda. Tänk bara att kunna fiska statiskt med naturligt bete dygnet runt flera dygn/veckor i sträck på de hetaste områdena.

Krister och Rickard i TNP har bägge exempel med gäddor de fångat som haft saxar i sig. Krister fick en gädda på en mindre vobbler som hade en sax som satt över båda käkarna men på sidan, bara ett under att den lyckades få in vobblern i käften. Gäddan var inte oväntat extremt mager. Rickard fick en gädda på runt 10 kilo som hade en spets av en sax som stack ut genom analöppningen. Förmodligen hade den tagit en igenslagen sax och svalt den med betesfisk och allt.

Så här ser den ut, gäddsaxen.

Jag tror att i vatten där det fiskas mycket med gäddsax så blir gäddorna mer svårfångade. De gäddor som klarar sig med livet i behåll lär bli mer vaksamma och försiktiga efter detta. Vi vet att fiskar med ett sådant beteende även tenderar att magra och med detta plus eventuella skador så är det stor risk att varje storgädda som skadas av en gäddsax aldrig kommer i närheten av sin forna kondition. Sedan kan man ju fråga sig hur kul är det är att få skadade och magra fiskar?

I ett av mina hemmavatten har det i år funnits gäddsaxar lite varstans. Dessutom har det legat saxar under en månads tid mitt på en liten brant där jag brukar få fina gäddor. Hur saxarna hamnade där är också rätt tragiskt. Jag fiskade nämligen där i början av mars och efter fiskepasset täckte jag som vanligt över hålen för att röja alla spår. Men sedan kom en vecka med ovanligt milt väder vilket innebar att all snö försvann från isarna och mina hål blev synliga. Att då få se hur mina hål fyllts på med saxar var ingen angenäm upplevelse direkt.

Men det är inte bara där jag sett gäddsaxar utan de har funnits i så gått som alla vatten som jag fiskat i vilket visar hur vanligt detta är. Även då jag och Krister fiskade tillsammans kom vi i kontakt med en gubbe som hade saxar en bit ifrån där vi höll till. Han skröt nästan om hur han fått gäddsaxar avslitna från sina linor. Dessutom så pratade han lite föraktfullt om vårt fiske där man släpper tillbaka fisken man fångar. Vår känsla var att han var lite ute efter att provocera oss men vi hade vett att inte gå i klinch med den mannen. Vissa är det inte lönt att diskutera med helt enkelt. Här om dagen pratade jag med en annan kompis som berättade en historia om saxfiskare som han nyligen stött på. Med andra ord så verkar det som att gäddsaxarna i år har varit fler än på länge…

torsdag 24 april 2014

Stora harrar och en grotesk gädda från Norrbotten

Tänkte rapportera lite kring mina vänners fiske den senaste tiden. Vi börjar i Team North Predator där vi ju är rätt få medlemmar och ännu färre (2st) som fiskar för tillfället. Själv har jag fiskat ca 1-2 gånger i veckan under den senaste månaden men förra veckan mäktade jag med hela 4 fiskepass. Krister har inte hunnit med så mycket men det har i alla fall blivit tre gäddpass samt ett abborrpass. Med så pass få pass i bagaget så tycker jag att han har lyckas rätt bra. Vet att han gärna hade hunnit med några till pass från isen men den tidiga våren verkar sätta käppar i hjulen. Läs mer på Team North Predators hemsida.

Markus och Henke går från klarhet till klarhet det här året och nu i påsk så har de fiskat efter lite andra arter än gädda. Bland annat så har de fiskat harr som slutade med var sin regg-fisk! Stort grattis och grymt fiskat ännu en gång grabbar! Mer att läsa om detta hittar man på Isfiske Norrland.

1504516_765724853460658_5817231444205989212_o

Det går grova harrar i Norrbotten vilket denna bild bevisar. Toppfiskarna vägde just 1,6 kg samt en just däröver.

För några veckor sedan fiskade dom gädda vilket slutade med 5 stycken över 8 kilo. Ett sånt där overkligt fiske då man är på rätt plats rätt dag då fisken är riktigt i gasen. Fisken som dessa är upplevelser som man inte glömmer i första taget. Kul dessutom att de filmat en hel del från de senaste fiskepassen vilket har resulterat i två trevliga fiskefilmer. Mer om detta grymma fiske samt andra gäddfisken hittar du som vanligt i Gäddfiske Norrland. Filmerna finns upplagda på You Tube.

10178049_755259681173842_4693815033830722802_n

Här en dubble med en 8+ samt toppfisken på 9,7 kilo som Markus tog. Skapligt dubbelhugg eller?

Den allra fetaste isgäddan jag någonsin sett från Norrbotten togs nyligen av gäddspecialisten och Mieko Family medlemmen Håkan Westerlund. En vacker skapelse på 108 cm och hela 11,76 kg! Säger bara grattis till ytterligare en storgädda från isen.

1977337_10152135951403558_629107228911968855_n

Näst intill overkliga proportioner på denna gädda.

Isfiske i all ära men nu längtar jag grymt efter fisket i öppet vatten. Må vädergudarna ge oss några veckors värme så isarna försvinner, sen lite svalare väder så man har chans att hinna med lite gäddfiske innan de hunnit leka.

fredag 18 april 2014

Påskveckan fortsätter att leverera fina gäddor

Åh vilket härligt väder det varit idag. Nu känns det som att våren kommit på riktigt och ser man på väderprognosen framåt så består den av stora solar och angenäma temperaturer. Det var dock lite kyligt på morgonen då jag och Martin äntrade isen. Förhoppningarna inför dagens fiske var att det skulle hugga en del. Jag tippade på mellan 5-15 hugg och det blev 8. Vad det gäller storleken trodde jag på mest smått men samtidigt vet jag att det går en och annan större gädda i området.

Första timmen händer ingenting men så plötsligt kommer ett dubbelhugg. Min fisk kommer upp med detsamma, en snipa strax under kilot medan däremot Martin ser ut att ha en del spöböj. Han tippar på en lite bättre gädda runt 4-5 kilo men när den kommer närmare hålet bjuder den plötsligt på en rejäl rusning och då förstår vi att den måste vara större. Förra påsken var Martin också upp och putsade sitt PB till 6,4 kg men denna gädda borde vara större.

Med ett gälgrepp landar jag gäddan och lägger den på mattan. En mycket vacker gädda som dessutom ser riktigt välmående ut. Jag kan inte låta bli att förbanna mig att den inte var lite längre men att den väger mer än Martins tidigare PB är vi bägge övertygande om.

8130-101

Gäddan var tillsyntes rätt välmående. Den mättes till 101 cm och vikten fastställdes till 8,13 kg.

martin-8130-101

Martin med sin nya rekordgädda. Undrar om det blir en putsning till nästa påsk eller kanske redan till sommaren?

Fisket resten av dagen är rätt segt med nått hugg då och då men den där riktiga nappruschen infinner sig aldrig. Martin tar även dagens näst största gädda på knappa 5 kilo medan jag verkar hitta tillbaka till mina snipor.

onsdag 16 april 2014

Fin gädda på ismete

Det var ett tag sedan jag bloggade och de som trodde på innehållet i det senaste inlägget den 1 april åkte dit rejält. Var faktiskt några stycken som gick på det:)

Fiskat har jag således fortsatt att göra, har dock inte blivit många pass sedan senaste rapporten och de gånger jag varit ute så har det gått som det brukar denna isfiskesäsong, mycket men smått. Undantagen är förstås helgen då jag fiskade med Mårten, Markus, Henrik och Krister. Men när jag fiskat själv har det gått desto sämre sett till storleken.

Men idag så hände det plötsligt. Det högg en större gädda på mitt spö men det hela blev mer dramatiskt än jag helst hade velat. Hugget var precis som jag vill ha det, pling! och vippan flög till väders. Jag var snabbt framme och såg att det var slaklina. Vevade ett tag och plötsligt stramade det upp. Innan jag hann sätta dit mothugget så stack gäddan vilket innebar att den krokade sig själv.

Gäddan uppförde sig märkligt under hela fighten och vid två tillfällen trodde jag att den var borta men den hade helt enkelt rusat mot hålet istället som vanligtvis från. Påminde mig om en annan gädda som gjorde exakt samma sak, den var stor 120 cm och den här var det också fart och styrka i. Betet den högg på var en dubbelmört, alltså 2 mörtar på två olika trekrokar hängandes ca 5 cm i från varann. Ett tackel som jag gillar och fått stort på tidigare, nackdelen är att det är två trekrokar som sitter en bit i från varandra vilket kan göra så att den ena hänger lös och kan fastna i iskanten eller i handen om man är oförsiktig vid landningen.

Efter ett par minuter hade jag gäddan vid hålet men sen tog det tvärstopp. När jag tittade ner i hålet såg jag en rejäl skalle där en av trekrokarna satt fast en bit bak i sidan på käften vilket gjorde det i princip omöjligt att få gäddan upp genom hålet. Kroken omöjliggjorde inte bara landningen utan blev även en fara i fall den skulle fastna i iskanten eller ännu värre i min hand. För jag förstod nu att skall den upp genom hålet så måste jag ner med armen och handen i det 60 cm djupa hålet. Efter en obeskrivligt lång tid med mycket lirkande och bökande så lyckades jag på något vis få upp fisken vilket gjorde känslan av att lyckas ännu större på nått vis.

114,5 cm - 10,18kg

Måttade först gäddan till 114,5 cm. Vikten fastställdes senare till 10,18 kg.

Dagen bjöd på strålande sol och svaga vindar fram till lunch. Sedan mulnade det på samt började blåsa så jag gav upp tidigare än jag tänkt mig. Kände mig rätt nöjd med dagen ändå.

I övrigt så hände det inte mycket denna dag. Totalt 3 fäll och lika många landade gäddor. En snipa och en 5 kilos plus då den stora. I morgon kommer Martin upp och då kan det bli en del fiske och förhoppningsvis nått riktigt stort på kroken.

Glad påsk:)

tisdag 1 april 2014

Slutfiskat – Bloggen byter inriktning

Idag har jag så tagit beslutet att sluta fiska för alltid. Det kan låta som ett drastiskt och oväntat beslut men för mig har det hela sakta men säkert växt fram under en längre tid. Därför känns det naturligt och befriande att man nu äntligen tagit steget ut från sportfiskevärlden.

Senaste åren har jag känt mig mer och mer fången i min hobby, fisket har blivit ett tvång som växt sig allt starkare och starkare in i min kropp. På nätterna har jag drömt mardrömmar om tappade storgäddor och lakar som inte gått upp genom pimpelhålen. Fisket har bokstavligen tagit över i min hjärna så till den grad att jag tappat kontrollen. Jobb, familj och vänner har blivit lidande av mitt asociala beteende. När någon pratar med mig om annat så är mina tankar någon helt annanstans, nämligen långt ute vid någon sjö, älv eller tjärn.

När jag den senaste tiden även börjat känna empati för de fiskar jag har på kroken har det hela blivit näst intill ohållbart. Att se en fisk med en krok i munnen klarar jag knappt av längre. Än värre att äta upp en fisk jag själv fångat. För inte kan man väl käka upp sina bästa vänner?! Nej nu får det vara nog, synd bara att det skulle ta så långt tid innan man skulle inse det. Men som man säger bättre sent än aldrig.

Vad skall jag nu ägna min tid åt, för visst måste man ersätta fisket med något annat? För mig är även detta inte något problem då jag under en längre tid fastnat för en ny hobby, nämligen Astrologi. Bloggen kommer därför genomgå en metamorfos där fiskar kommer ersättas med bilder och text på stjärnor, galaxer och planeter. Att se hur alla dessa himlakroppar påverkar oss människor i positiv riktning är något som jag ser långt mer värdefullt än hur sportfisket bryter ner människor. Förhoppningsvis kommer fler sportfiskare följa min väg och välja bort fisket för något klart större och mäktigare ting. För vad är större än universum…