lördag 31 december 2011

Tankar och målsättningar inför 2012

Tyvärr har jag nu hamnat i en djupare fiskesvacka som jag hoppas komma mig ut ifrån så snart som möjligt. Förhoppningen var att komma igång med ismetet så fort isarna bar men i år var det inte kylan utan värmen som satte käppar i hjulen. Det har varit oerhört milt senaste månaderna plus att det kommit en del nederbörd bestående av både regn och snö. Det kom givetvis även snö just som isen hade lagt sig vilket var det värsta tänkbara. Men, men nog blir det hållbara isar i Norrbotten i vinter också men de kommer bara betydligt senare än vanligt.

Sneglar man framåt i tiden så känns det som att det kan bli ett intressant år man har framför sig. Jag har sedan en tid tillbaka börjat planera och sätta upp lite mål med mitt fiskande 2012 vilket jag också brukar göra inför varje nytt år.

Lite tankar om isfisket

I dagsläget har jag satt upp mina mål inför isfisket vilket är fyra till antalet. Hur de ser ut tänker jag för ovanlighetens skull inte skriva här på bloggen. En av anledningarna är att jag idag inte vet hur mycket tid jag kommer lägga på fisket framöver. Jag är tyvärr inte längre den typen som bara far ut och fiskar per automatik utan istället måste den rätta känslan infinna sig. Den känslan är i nuläget en bit bort men jag hoppas att den snart skall komma på plats igen.

Ett annat dilemma är vilka arter jag skall lägga fokus på under vinterhalvåret. Men som sagt jag har satt mina mål och för att kunna klara dessa vet jag att det krävs både hårt jobb och en del tur. Planer och strategier till detta finns i huvudet men frågan är bara om jag är beredd att lägga ner den tid som krävs.

Tankar om fisket i öppet vatten

Fisket i öppet vatten känns aningen lättare på något sätt och där blir ett av målen är att ta en gädda över 10 kilo. Förmodligen blir det även en hel del gös och abborrfiske under sommarhalvåret samt kanske någon satsning efter någon annan art. De senaste två åren har gått lite i gäddans och nu i år gösens tecken, kanske är det dags för någon annan art under 2012?

solnedgång (k) solnedgång (k2)

Ibland kan det vara på sin plats att släppa lite fokus på själva fisket och insupa atmosfären runt om. Här bilder från en liten sjö i Norrbotten, klockan är runt midnatt dagen före midsommarafton.

Skall jag vara ärlig så skulle både en riktigt stor abborre eller lake sitta väldigt fint. Drömfångsten skulle nog ändå vara en abborre över 1,6 kilo från mitt lilla hemmavatten. En utmaning som jag ser som oerhört svår men samtidigt inte helt omöjlig att klara. Skall jag se realistiskt på saken skulle nog chansen till att ta en storabborre över reggvikten vara klart större om man fiskade i en rad andra vatten som jag känner till fast då skulle känslan vara långt ifrån detsamma.

Andra tankar och funderingar runt mitt fiske

Jag antar att upplägget på mina fisketurer kommer se ut ungefär som de gjort de senaste två åren. Det innebär att jag kommer varva mellan målinriktat specimenfiske och fiske av mer nöjes karaktär där naturupplevelsen väger minst lika tungt som själva fisket. Som jag skrivit om tidigare så har mitt specimenfiske legat lite i dvala en tid för att vakna till liv under sommaren 2009. Nu är det framförallt predatorfiske efter gädda, gös och abborre som lockar. Under mina satsningar på 90 talet var det istället mete efter fiskar som id, braxen och lake som det var fokus på.

Jag har alltid gillat att fiska i vatten där få fiskar än att hatta runt på kända ställen där fisketrycket redan är stort. Anledningarna till detta är flera. För det första tycker jag känslan att fiska i ett outforskat vatten är något speciellt. Man vet inte riktigt vad som väntar en och skulle man också lyckas med sitt fiske ja då blir känslan än bättre. En annan är att du får fiska mera ostört utan konkurrens från andra fiskare vilket innebär att förutsättningarna blir betydligt bättre om man lyckas hitta rätt. Samtidigt kan det vara svårt att lyckas samt att man får lägga ner en hel del tid på det hela. Personligen ser jag det som en utmaning att söka efter nya heta vatten där man nästan är beredd att göra vad som helst för att lyckas. Man måste nog allt vara lite ”fiskeskadad” för att orka med detta många gånger hårda jobb.

Sedan tycker jag också att vill man utvecklas som fiskare så bör man också själv kunna hitta nya vatten, utveckla sina fiskemetoder och lära sig så mycket som möjligt om sitt vatten på egen hand. Själv kan jag faktiskt många gånger hellre utforska ett vatten helt på egen hand eller tillsammans med någon kompis istället för att ta genvägen och fråga någon annan fiskare som man vet fiskat i samma vatten längre tid än man själv gjort.

Slutligen hoppas jag att 2012 blir ett bra fiskeår för mig och alla andra som läser detta inlägg. Att man får uppleva en rad nya positiva upplevelser ute vid vattnet som man kommer minnas resten av livet.

GOTT NYTT ÅR… / Mats

tisdag 27 december 2011

Årsrapport 2011

Nu när året börjar lida mot sitt slut är det på sin plats med en summering av fiskeåret 2011. Det blev ett år av både positiva och negativa saker vad gäller fisket men totalt sett så känner jag mig rätt nöjd med året. Jag kan även tycka att det blev det ett rätt häftigt år med några oväntade fisken som helt klart stack ut lite extra. Här kommer så årets sammanfattning i ord och bild…

ISFISKET

Den 10 januari skedde årets första fiske och det var minst sagt ett efterlängtat fiske då jag haft ett uppehåll med fiskandet i mer än 3 månader. Förhoppningarna var dock rätt lågt ställda eftersom isen redan hunnit bli en halvmeter tjock och på det närmare en halvmeter snö. Sedan var vädret mulet med snöbyar vilket försämrade jaktljuset ytterligare för gäddorna under isen. Men samtidigt vet jag att detta väder ofta får igång gäddorna just denna tid på året så helt omöjligt kändes fisket ändå inte. Fisket gick klart bättre än väntat och innan dagen var slut kunde jag räkna in fyra gäddor i följande vikter: ca 4 kg, 8400 g, 8500 g samt 11200 g och 120 cm! Utan tvekan mitt livs bästa ismetepass och en bra start på det nya året.

11200g-120cm (k)

Här den största av gäddorna, 11200 gram – 120 centimeter.

I februari tog kylan över och det blev bara ett enda pass där jag blev helt utan. Under mars månad fiskade jag desto mer då vädret äntligen blev mildare och fiskesuget var på topp. Det blev totalt 14 fiskepass med varierande resultat. Jämfört med förra året så gick det allmänt sämre både i mängd sett och storleksmässigt. Fast några skapliga gäddor blev det dock med en toppfisk strax under 9 kilo. I april blev det mer fiske efter andra arter än gädda. Testade riktat ismete efter gös vilket gav totalt 6 gösar. Blev även några lakar samt en regnbåge och givetvis ett gäng gäddor med en 8 plussare i topp. Det känns ändå som att jag får jag vara nöjd över ismetet detta år. Sammanlagt blev det 8 gäddor från 7,3 kilo till 11,2 kilo där medparten av gäddorna vägde mellan 8-9 kilo.

FÖRSOMMARFISKET

Våren kom tidigt och redan den 10 maj gjorde jag mitt första pass i öppet vatten. Förleksfisket efter gädda förlades till ett mindre vatten där jag tidigare fått några skapliga gäddor. Förhoppningarna fanns där men infriades inte alls. Blev i mängd sett väldigt mycket gädda men bara smått. En dag var fisket så bra att man knappt trodde det var möjligt. Den dagen blev det hela 64 gäddor.

SOMMARFISKET

Veckan innan midsommar köpte jag mig en båt och redan under premiärpasset kom det upp en rätt fin gädda på knappa 9 kilo vilket för övrigt blev sommarens största gädda. Det jag minns från det passet var att det var sjukt varmt i luften. Dagarna efter blev även vattentemperaturen alltför hög för gäddorna och fisket blev snabbt sämre. Några dagar sedan kom det över 100 mm regn på ett par dagar och därefter var gäddfisket förbi. Innan dess fiskade jag en helg med Krister som resulterade i en gädda på drygt 10,5 kilo som Krister fick.

8660 g - k

Sommarens största.

Det blev även några svängar till mindre småvatten vilket jag av tradition brukar göra varje sommar. Inget direkt specimenfiske utan istället ett härligt sätt att komma naturen inpå kombinerat med trevligt fiske. I juli åkte jag tillsammans med mina kompisar Mikael, Mattias och Fredrik på en liten fisktripp uppåt landet. Vi stannade till en bit ovanför Kiruna där vi fiskade i några mindre sjöar och bäckar. Fisk fick vi i olika former och storlekar där höjdpunkten var att komma ut i vildmarken och släppa vardagslivet för några dagar.

SENSOMMAR FISKET

Annars handlade fisket under juli och augusti mest om gösfiske. Blev flertalet vertikal jigging pass där det mängdmässigt gick riktigt bra. Blev sammantaget närmare 100 gösar. Vad det gäller medelvikten så kan jag inte klaga över vad jag sett hur det kan se ut i vissa andra vatten i Norrbotten. Det blev ca 20 talet gösar mellan 1-2 kilo men märkligt nog ingen över 2 kilo.

Men i augusti kom så en oväntad överraskning då jag och Krister under två dagar drog ett gäng riktigt fina gösar på trolling. Toppfiskarna vägde 6900 g, 5640 g och 4570 g. Ett par veckor efter detta var vi tillbaka och denna gång hade vi fått förstärkning av Ari. Resultatet blev nu ännu bättre! 6800 g, 6500 g samt 4660 g vägde våra största gösar denna gång. Detta blev utan tvekan sommarens och hela årets höjdpunkt och ett av mina bättre fiskeminnen hittills i livet.

6900 g - 86 cm

Härlig Norrbottens gös på 6900 gram!

Eftersom jag bara fiskat efter gös i två år känns fisket fortfarande lika spännande och jag tror det finns än mer att upptäcka runt detta fiske. Gösvatten här uppe är inte många till antalet och oftast är det väldigt smått slag på fiskarna men bevisligen finns det även större exemplar också och de är ju dessa man så gärna vill ta. Dessa storgösar har genom åren varit ytterst sällsynta men så i år fick vi vara med om ett slags genombrott i gösfisket med flertalet storgösar på några få pass vilket känns häftigt. Blir riktigt intressant att se hur framtiden ser ut gällande gösfisket i Norrbotten…

Förutom gösfisket blev det också några rätt lyckade abborrpass i augusti. Blev sammanlagt 7 abborrar i vikter från 9 hekto upp till knappa 1,2 kilo. Framförallt trolling med småwobblers visade sig vara effektivt. Under dessa månader blev det inget riktat gäddfiske men trots detta hade jag turen att få en rätt fin gädda på vertikal jigging. Den vägde 7,2 kilo vilket blev ett nytt personligt rekord på VJ.

1060 - 44 (k)

Årets längsta abborre mätte 44 centimeter.

HÖSTFISKET

Mitt höstfiske regnade till stora delar bort. På detta en krånglande rygg och värk i nacke/huvud. Därför blev det få pass under hösten och när jag väl kom ut gick fisket inte heller så vidare bra.

SAMMANFATTNING

Skall jag försöka värdera mitt fiskeår så blev höstfisket årets besvikelse. Även försommarfisket var lite av en besvikelse fastän jag vet av erfarenhet att det kan vara lite knepigt att lyckas denna tid. Däremot är jag nöjd med ismetet efter gädda liksom gösfisket. Abborrfisket kan jag inte heller klaga på då jag inte satsat så hårt på det i år.

Så totalt sett känns det som ett rätt bra fiskeår där några fisketurer har gett det där lilla extra som man hoppas på men inte riktigt tror skall inträffa. Jag tänker då på ismete premiären den 10 januari samt gösfiskena i augusti, upplevelser som inte kommer glömmas i första taget…

ÅRETS BÄSTA FISKAR

TOPP 3 – Gädda

11200 g – 120 cm Ismete, Januari

8730 g – 109 cm Ismete, Mars

8660 g Trolling, Juni

 

TOPP 3 – Gös

6900 g – 86 cm Trolling, Augusti

6800 g – 84 cm Trolling, Augusti

5640 g – 84 cm Trolling, Augusti

6800 g - 84 cm (k2)

Gös 6800 gram.

TOPP 3 – Abborre

1150 g – 42 cm Trolling, Augusti

1060 g – 44 cm Spinn, Juli

1000 g – 42 cm Trolling, September

1200g - 44,5cm (5) 

Denna abborre är från 2010 och väger 1200 g. I år nådde jag inte riktigt fram men var endast 50 gram i från.

Inför dörren står nu ett nytt år med tolv härliga månader av fiske framför oss. Frågan är bara hur det kommer se ut och vilka fiskar som kommer upp? Det slutgiltiga svaret på den frågan kommer förmodligen finnas här om exakt ett år.

Fram till dess önskar jag alla ett riktigt GOTT NYTT FISKEÅR!

lördag 24 december 2011

En dröm som ger hopp om framtiden

Adrenalinet pumpar i mina ådror medan jag kämpar i de oändliga med en lina som drar mera än vad jag klarar av att hålla emot. Dragkampen tycks aldrig ta slut och tanken på vad det kan vara som sitter på kroken kommer allt starkare. Svaret är nära då jag sakta men säkert får övertaget och kan nu känna en tung och sävlig fisk pressas upp genom hålet. Just som jag försöker se vad det kan vara så blir allt svart för en kort stund innan jag i nästa sekund vaknar till liv.

Drömmen ger hopp om framgång men inget tydligt svar på vad det egentligen var för fisk som satt på kroken. Men känslan var så stark och tydligt att jag inte behöver fundera på vilken art det rörde sig om.

Från mitten av 90 talet och några år framåt lade jag ner en hel del tid att fiska efter denna art. Resultatmässigt gick det bra men den där riktigt stora kom aldrig. Nu i efterhand kan jag inse att jag nog inte fiskade på de rätta ställena eller så hade jag bara en enorm otur. Största fisken under dessa år blev en kort och grov varelse på 2600 gram. Ett rekord som jag nu tycker är dags att putsas en bra bit uppåt och kanske var min dröm en vägledning till att göra i ordning mina ABU Pimpel 2 spön. Sedan får jag leta reda på pannlampan samt mina allra varmaste kläder och bege mig ut i mörkret på jakt efter den riktigt stora…

Jag återkommer under mellandagarna med en liten årskrönika där jag summerar i korta drag året som gått. När detta är gjort är det bara att släppa tyglarna och se framåt i tiden och ta sig an 2012.

I övrigt så fortsätter artikelserien runt ismete och gädda. Jag hoppas även kunna komma med någon färsk fiskerapport snart (det börjar bli dags för detta då det är bra länge sedan jag fiskade senast). Annars finns det en del planer och tankar med bloggen inför kommande år.  Så förmodligen lär den överleva även hela nästa år om inget oförutsett händer.

Jag vill även framföra ett stort tack till er alla som följt bloggen under året. Hoppas att ni får en riktigt GOD JUL och att ni även i fortsättningen kommer att titta in här.

/ Mats

torsdag 1 december 2011

Har du koll på när isen växer som bäst?

Jag tror att många lätt gömmer vilka faktorer förutom kyla som gör att isen växer. Förra året hade vi ju som bekant en riktig kall vinter i hela landet. Här i Norrbotten kom vintern med besked i början av november. Just innan kylan satte in kom det ett snöfall vilket gjorde att snön kom samtidigt som isen började lägga sig.

Efter 4-5 kalla dagar och nätter tänkte jag att va fasen nu måste det väl ändå vara hyggliga isar, minst 5-10 cm eller kanske ännu tjockare. Jag drog i väg till mitt tilltänkta fiskevatten och gick försiktigt ut på den snöbeklädda isen. Jag märket snabbt att isen inte kändes tjock då det svajade oroväckande under fötterna. Detta bekräftades då jag borrade. Isen var endast ca 2-3 centimeter och det var bara att bege sig hemåt.

Det man kan få ut av detta är att isen växer oerhört mycket snabbare om den är fri från snö. Ett exempel: Är det i snitt –10 grader under 48 timmars tid och isen är 1 cm växer den till 11,6 cm på två dygn. Är förutsättningarna exakt samma fast det ligger mer än 2 centimeter snö på isen blir isens tjocklek endast 2,3 cm. Tala om skillnad!

Kolla gärna denna sida där man kan göra egna isprognoser: ISPROGNOSEN

Hur ser då isläget ut i Norrbotten för närvarande? Tja inte är det bra precis och betydligt senare än normalt. Min fiskeutrustning är dock i ordning och fiskesuget växer sig allt starkare. Så kanske, kanske  premiärturen börjar närma sig så smått, bara det blir lite kallare vill säga… Och att det inte kommer snö.

söndag 6 november 2011

Artikelserie Ismete - Gädda

För snart ett år sedan började jag lite smått skissa på en artikelserie kring ismete efter gädda. Förhoppningen var att ha det hela klart tills ismetesäsongen drar igång. I skrivande stund är det mesta av materialet klart och tanken är att från och med nästa vecka börja publicera innehållet här på bloggen. Materialet är till största delen baserat på mina egna erfarenheter och kunskap om gäddans liv och leverne. Jag har försökt tänka brett och tar därför upp det mesta som kan tänkas vara viktigt.

Jag skulle även uppskatta att ta del av er läsares erfarenheter och kunskap, så har ni några frågor eller synpunkter tveka inte att skriva dessa under kommentarer. För att lätt kunna hitta till hela artikelserien kommer jag lägga in en etikett under etiketter på högra sidan. Namnet blir Artikel – Ismete gädda där allt material såsmåning om hamnar.

Snart kommer vintern och isfisket kan därmed dra igång. Från och med nu och framåt kläds bloggen i vinterskrud och allt fokus hamnar därmed på isfiske efter i första hand rovfiskar som gädda, abborre, lake, gös och diverse laxfiskar. Hoppas ni hänger med…

/ Mats

11200g-120cm (k)

Förra årets ismete premiär slutade med en härlig gäddtrippel med gäddor från 8,4 kg till denna på 11,2 kg.

Så här ser artikelserien ut idag men kan med tiden tillkomma ytterligare en del.

1. INLEDNING

a) ISMETE - ETT FISKESÄTT UNDER UTVECKLING.

b) VAD ÄR DET SOM GÖR DETTA FISKESÄTT SÅ EFFEKTIVT?

2. ISMETE I TEORIN OCH PRAKTIKEN

a) AKTIVT ELLER STATISKT?

Fördelarna med ett aktivt fiske

Nackdelar med aktivt fiske samt det statiska fiskets fördelar

Uppträd försiktigt på isen – Det tjänar du på i längden

b) VILKA PLATSER OCH DJUP SKALL MAN FISKA PÅ?

Vilka faktorer styr gäddans val av plats?

De första isarna

Viktigt att lära känna sitt vatten väl

Borra dig från land och utåt

Bottennära eller pelagiskt?

Vintern

Våren

c) VAD GÖR DIG TILL EN BRA ISMETARE?

Tro på det du gör och ha tålamod

Prova dig fram och var flexibel i ditt sökande

Dokumentera och reflektera över ditt fiske

Ismetet i praktiken – Lås inte upp dig på ett enda fiskesätt

d) ISMETE – KNAPPAST ETT FISKE FÖR DEN LATE

Latmans fiske eller inte?

Se till att ha spöna under uppsikt

Håll ordning på dina prylar

e) VÄDRETS OCH MÅNENS PÅVERKAN.

Mitt bästa fiskeväder styrs efter rådande ljusförhållanden och årstid

Första isarna

Vintertid

Vårvintern och våren

Kan vinden påverka fiskeresultatet?

Månens påverkan/betydelse för fiskeresultatet

f) GÄDDANS HUGGTIDER

Huggperioderna varierar efter årstiden

Lär dig gäddornas aktivitetsperioder i de vatten du fiskar i

Statistik från ett av mina fiskevatten

g) HUR SER EGENTLIGEN KONDITIONEN UT PÅ ISGÄDDOR JÄMFÖRT MED ANNARS?

h) MED FOKUS PÅ DE STORA GÄDDORNA

Vad räknas som en stor gädda?

Olika typer av storgäddsvatten.

Genvägar för att hitta ditt drömvatten.

Små gäddor undviker de stora.

Valet av platser.

Olika platser under isfiskesäsongen.

Att tänka på då man söker storgäddan.

Ett många gånger tidskrävande och tålamodskrävande fiske.

De stora gäddornas val av föda.

Försiktiga hugg.

Taktik för att lyckas.

i) ÅTERUTSÄTTNING AV GÄDDOR

Kylan ger både för och nackdelar

Utrustning för återutsättning av gäddor

Hur hanterar man då en isgädda på bästa möjliga sätt

Hanteringsguide vid ismete (Ensamfiske samt Fiske med andra)

Återutsättning vid minusgrader

Vägning av gäddor

3. BETEN

a) OLIKA BETEN FÖR GÄDDAN

Levande bete

Dött bete

Har storleken någon betydelse?

Fiskarter som attraherar gäddan

b) MÄSKNING, DOFTMEDEL M.M.

Mäskning

Doftmedel

Färga dina beten

c) HANTERING AV BETESFISKEN

Mörtstugor, paraplymjärden

Förvaring av levande betesfisk

Syrepumpen

Förvaring av död betesfisk

Fiska betesfisken själv

4. UTRUSTNINGEN

a) SPÖN OCH MOTHUGG

Ett alltmer växande utbud av ismetespön

Mothugget

Mjuka eller styva spön?

Att tänka på då man drillar sina fiskar

Dubbelhugg

Test av ismetespön

Förvaring och transport av spöna

b) RULLEN

Haspelrulle eller Multirulle?

Räkneverksrullar och ismete

Test av Daiwas räkneverksrulle, accudept plus 27 LC

c) LINAN

Linan en viktig del av utrustningen

Nylon eller flätad?

Linans tjocklek och linminne

Se upp för den vassa iskanten, eller?

d) KROKAR OCH SÄNKEN

Tumma inte på kvalitén

Välj krokstorlek utifrån betesfiskens storlek

Sänken

e) TACKEL

Tillverka egna eller köpa färdiga?

Olika typer av tackel och material

En eller tvåkrokstackel

Trekrokstackel

Upptrace eller inte?

Hotta upp ditt tackel

Variera dina tackel

Förslag på Material att pynta tacklen med

f) NAPPINDIKATORER

Ismetevippor

Ålbjällran

Elektroniska nappalarm

Spöställningar/ spöhållare

g) PULKAN

Vilka krav kan man ställa på sin pulka?

Testat - Sport sled pulkan

Hur packar jag pulkan och vilka prylar skall finnas med.

h) ISBORREN

Motordriven eller borra för hand?

Hur tjock borr bör man använda?

Se till att ha med dig ett extra skär i fall att…

Om isborrar samt test av Mora Lazer 200 mm

i) EKOLOD

Ekolodets fördelar

Olika typer av ekolod

Mitt egna ekolod

j) GPS

k) DOKUMENTERA DINA FISKAR

Vi tittar på vågar

Hur mäter man fisken rätt?

Att fota fisken

Att filma sina fiskepass

l) AVKROKNINGMATTOR OCH VÅGSÄCKAR

m) VERKTYG TILL ISMETE

5. ÖVRIGT

a) SÄKERHETEN

Förberedande åtgärder

Faror att se upp med

Annat att tänka på

b) KLÄ DIG RÄTT

En del att tänka på

Egna erfarenheter

Se till att skydda huvud, händer och fötter

c) ISBILDNING I HÅLEN

Tips på hur man kan undvika detta

fredag 28 oktober 2011

Det gick inte riktigt som jag tänkt mig

Höstfisket blev det inte mycket utav och nu är dessutom fiskegrejorna bortplockade. Istället har jag börjat kolla på ismete prylarna och börjat planera lite smått inför det fisket. Förra året denna tid bad jag om kyla och gudarna måste ha hört mig och skänkte en av de kallaste vintrarna i modern tid. Nu vet jag bättre och håller därför tyst...

Jag tänkte här och nu göra en liten sammanfattning av årets fiske i öppet vatten. Jag skrev lite målsättningar här på bloggen inför sommaren. Några av dessa har jag tyvärr inte nått upp till men istället har andra oväntade och trevliga saker dykt upp. Liksom de senaste åren fokuserade jag redan på förhand fisket efter i första hand gädda, abborre och gös och så blev det också. Så här går jag nu igenom art för art.

GÄDDA

Här hade jag på förhand hoppas på 8 gäddor över 7 kilo var av minst en över 10 kilo. Resultatet blev långt ifrån detta, istället fick jag nöja mig med tre gäddor över 7 kilo.

I slutet av maj och juni fiskade jag flera pass i ett mindre vatten där jag hade hoppats på någon större bit men det sket sig fullständigt. Men däremot hade jag flera riktigt trevliga fisken med mängder av gäddor, en dag var det sjukt bra fiske då jag fick hela 64 gäddor! Men som sagt inga större. Blev även två pass tillsammans med Krister på några andra platser vilket gick bättre, i alla fall för Krister som tog denna fina spinngädda.

10560-g-2011-2-h-s

Krister med en stilig gädda på 10560 gram.

Lagom till semestern köpte jag mig en båt (Quintrex 390) som jag hann fiska med några trollingpass innan midsommar. Resultatet blev ingen succé direkt men ändå godkänt med gäddor på b.l.a. 8660 g samt 7700 g. Under midsommarveckan och framåt grusades lite av förutsättningarna då det föll över 100 mm regn. Vattennivåerna steg sjukt mycket i mina tilltänkta vatten och fisket kändes i det närmaste meningslöst.

Båt (k)

Båten packad och klar inför en av mina första fisketurer.

8660 g - k

Redan på premiärturen med nya båten klev denna gädda på.

När väl vattnet började sjunka undan ja då kom värmen som snabbt drev upp vattentemperaturerna och gäddorna blev genast mer svårflörtade. Visst jag hade helt klart kunnat nöta mera under sommaren men den där riktiga hungern fanns tyvärr inte där. Sedan lockade andra arter allt mer och gäddfisket föll i glömska ett par månader. Men i juli i samband med ett vertikalpass där gös var huvudmålet så lyckades jag faktiskt med ett av mina mål för året att ta en vertikalfångad gädda på över 7 kilo.

7200g - 98cm - Vertikal (2)

Stabil vertikalfångad gädda på 7200 g och 98 cm .

Så till höstfisket som det inte blev mycket av och den största anledningen var helt klart vädret. Regn och åter regn i princip varje dag gjorde flertalet vatten mycket svårfiskade vilket resulterade att jag tappade sugen och därför blev det rätt få gäddpass denna höst. Dessutom har min rygg och framförallt nacke också varit rätt dålig vilket påverkat det hela ytterligare. De pass jag fiskade bjöd på klent resultat med 1-6 gäddor per pass och toppar på 6,6 kg och 6 kg.

ABBORRE

Att abborren ligger mig varmt om hjärtat har jag nämnt flera gånger här på bloggen. Genom åren har jag fått en hel drös med abborrar över kilot men ännu ingen över reggvikten på 1600 gram. Detta har lett till att en sådan fisk i rätt vatten skulle vara något av min absoluta drömfisk. Tyvärr så lever den drömmen vidare även efter denna sommar.

1150 g - 42 cm (k)

Största för året togs på trolling.

Jag kom igång rätt sent med abborrfisket och det var framförallt i augusti som det blev en del nötande. Resultatet blev ändå rätt bra med flera fina abborrar fastän den där riktigt stora saknades. Blev abborre över kilot både på spinn och trolling. Sammantaget 5 abborrar mellan 41-44 cm och 950-1150 g.

1060 - 44 (k)

Årets längsta abborre tog jag på spinn.

Tyvärr så blev det inte så mycket abborrfiske mitt i sommaren under juli vilket var synd för planen var då att testa några nya abborrvatten vilket kanske är det som krävs för att jag tillslut skall få min drömfisk. Men som sagt det är väl bara att köra vidare så kanske den kommer när man som minst anar det.

GÖS

Eftersom jag endast fiskat riktat efter gös från sommaren 2010 så var målsättningarna inte alltför högt ställda. Men samtidigt vet jag att det finns en del kvar att upptäcka här och förhoppningen var att först och främst hitta något intressant vatten och kanske med lite flyt dra någon gös över 3 kilo.

I juli blev det en del pass med vertikalspöet vilket gick rätt bra. Jag fick oftast många gösar per pass och ibland rätt skaplig medelvikt. Blev totalt dryga 20 talet fiskar mellan 1-2 kilo. Däremot ingen över 2 kilo vilket jag kan tycka är lite märkligt.

Men de större gösarna skulle visa sig komma och det på trolling. Jag och Krister har totalt gjort tre gössatsningar under augusti och september, Ari var även med en av gångerna. Resultatet har jag skrivit om tidigare här på bloggen och det var något som vi knappast hade vågat tro skulle kunna ske i Norrbotten. Att få vara med om att ta gösar över reggvikten på 6,5 kilo tre pass i rad kändes smått overkligt. Utan tvekan årets höjdpunkt och ett av de största fiskeminnena i livet.

6900-g-2011-500-2sm

Årets största (6900 g – 86 cm)

Själv hade jag dessutom flyt att knipa de två största på 6900 g och 6800 g samt ytterligare en grann bit på 5640 g. Gösfisket blev en väldigt lyckad historia så nu känns suget efter gösfisket minst lika stort som det gör efter gädda och abborre.

6800 g - 84 cm (k2)

Här en lite mindre gös (6800 g – 84 cm)

Om gäddfisket gick sämre än väntat och abborrfisket blev godkänt så kan man säga att gösfisket vägde upp hela sommaren så att jag faktiskt känner mig nöjd totalt sett. Just sådana här fisken som sticker ut mot det man upplevt tidigare värderar jag riktigt högt. I år har jag faktiskt fått uppleva några sådana. Jag räknar även in ismetepremiären i januari som ett sådant pass då det blev en minnesvärd trippel på 11200g, 8500g samt 8400g. Så sammantaget känns det som att även 2011 varit ett rätt bra fiskeår för mig, fastän det inte riktigt är slut ännu…

måndag 24 oktober 2011

Här handlar jag mina fiskeprylar

Att handla sina sportfiskeartiklar via nätet har med tiden blivit allt vanligare. Fördelarna är främst att det är ett enkelt och smidigt sätt att handla på. Man kan sitta hemma i lugn och ro framför datorn och planera sina inköp. Sedan är det ofta billigare och just priset på varorna kan man ju lätt jämföra butiker emellan. Nackdelen kan jag tycka är att man tappar den fysiska kontakten som man får inne i en sportfiskebutik. I en butik kan man gå runt och titta och känna på utrustning, beten m.m. Här kan man även prata och diskutera fiske med butikspersonalen och fråga om råd.

Tittar vi på handeln med sportfiskeutrustning så ser man att det finns gott om butiker och att priserna dem emellan varierar ganska så mycket. Vissa butiker har några lockvaror till riktigt bra priser medan resten av sortimentet håller mer normala priser. Andra ofta de större butikerna kan sälja alla varor till priser under genomsnittet samt ge goda rabatter om man köper storpack av viss utrustning. Det finns även de som specialiserat sig på att sälja viss sportfiskeutrustning som exempelvis beten och flugor.

För min egen del har jag valt att göra både och, alltså att både handla via nätet och via vanlig butik. Jag försöker se fördelarna med bägge. Jag köper i princip alla de grejor jag vet finns i min lokalbutik medan jag beställer mina övriga prylar på nätet. Springer jag över något kanonerbjudande på någon nätbutik så kan det givetvis hända att jag slår till. Det gäller att vara aktiv och kolla runt då har man helt klart större chanser att både hitta de rätta prylarna samt de bästa priserna. Här nedan tänker jag gå igenom några bra webb-butiker som jag hittat genom åren.

Logo

Min lokala sportfiskeaffär som jag besöker då och då samt gör de flesta av mina inköp i är Mieko fishing. Butiken ligger i centrala Luleå och har ett relativt brett sortiment av det mesta men tyngdpunkten ligger helt klart på havs och predatorfiske. Här hittar jag oftast det jag behöver till bra priser. Har de inte de rätta grejorna hemma så brukar de vara bra på att försöka fixa fram det på något sätt. Butiken är en riktig sportfiskebutik som tar avstånd till nät, saxar och liknande som man tyvärr kan hitta på många andra ställen. Personalen är också väldigt servicemedvetna, trevliga och kunniga. Av dessa anledningar är jag glad att butiken dök upp i Luleå och har sedan den dagen de slog upp portarna inte sett någon anledning att byta.

När det gäller näthandeln så ligger Mieko fishing långt framme. De har stamkunder inom hela norden och är känd för sin goda service och snabba leveranser. De har också en fin och enkelt uppbyggd hemsida. Mieko är ett eget varumärke som säljer en del beten samt annan utrustning. Deras wobbler och jiggar är redan storsäljare och har under de senaste åren skördat stora framgångar både i sött och salt vatten.

Olssons fiske har funnits bra länge på nätet. Deras sortiment är väldigt brett och priserna riktigt låga. Jag skulle tro att här hittar man de lägsta priserna på flertalet produkter. Speciellt om man skall köpa storpack av krokar, linor och annat tillbehör så kan du göra rejäla klipp. De brukar även ha bra mängdrabatter om man köper flera exemplar av samma produkt. Själv köpte jag i våras 4 spöhållare av märket Normark de lux till ett grymt bra pris. Jag har genom åren beställt flertalet gånger från Olssons och aldrig har jag blivit besviken. Grejorna har kommit fram i bra tid och väldigt sällan eller aldrig har det blivit något fel i leveransen.

logo-orsa

Orsa fiskecenter hittade jag för bara ett par år sedan och har sedan dess varit in på sidan flertalet gånger. Prismässigt ligger de rätt bra till fast de ser alltid till att ha några varor till riktiga kanonpriser. Så här kan man med andra ord göra riktiga fynd! Kolla speciellt in dess trolling spön och rullar så lär ni hitta fina priser men då och då kan man hitta vrakpriser av beten, ismeteprylar m.m. Jag har beställt härifrån vid två tillfällen och leveransen gick bägge gångerna snabbt och utan problem.

söders

Söder sportfiske är en populär butik med väldigt många nöjda kunder. Själv beställde jag fiskekläder härifrån nu i somras. Jag köpte bland annat Savagears nya fiskejacka och byxa till ett grymt bra pris. Jag känner även de som har beställt flertalet gånger härifrån och de har alltid varit nöjda med resultatet. De har sammantaget ett brett och intressant sortiment till bra priser. Personalen ringer även upp kunderna om de blir något problem med leveransen vilket jag ser som ett plus. De verkar vara måna om sina kunder vilket säkert är en förklaring till deras goda rykte.

logga-beten.nu

Attitude baits och beten.nu är två butiker som specialiserats sig på beten men har även lite annat att erbjuda. Jag har beställt härifrån några gånger och leveranserna är blixtsnabba och priserna är överlag bra. Sortimenten av beten är både intressanta och breda så kollar man runt på dessa sidor så lär man alltid hitta något.

logga-flugor.se

Söker man efter flugor så finns en motsvarande sida som jag gillar och det är flugor.se. Mycket stort sortiment med överlag rätt bra priser.

Dessa är de butiker jag fastnat för och det finns säkert flera bra jag missat. Det jag söker efter först och främst är ett sortiment som intresserar mig, därefter kommer priserna och sedan förstås bra service som innebär att man får rätt grejor och blir bemött på ett bra sätt. Ett annat plus är givetvis att man får grejorna rätt snabbt, att behöva vänta länge gång efter annan leder snabbt till att man slutar beställa därifrån. Har ni några tips om bra butiker ute på nätet så skriv gärna en kommentar och gör reklam för er favoritbutik.

Avslutar med en liten rolig historia som handlar om hur det kan gå till när man inte får de rätta grejorna som man beställt…

Våren var i antågande, den sista snön hade nyligen smält bort och isarna hade bara för några dagar sedan lämnat våra vattendrag. Som vanligt denna tid på året var fiskelusten på topp och planerna stora. Min far och på den tiden trogne vapendragare Håkan hade redan varit igång hela vårvintern. Håkan hade fått tips om en tjärn där de satt ut mycket öring förra hösten. Han hade varit dit just som isen lämnat tjärn och hade haft ett grymt fiske enligt honom själv. Nu hade det gått en vecka och just denna dag hade jag och min far fått äran att följa med Håkan till hans smultronställe.

Det hela hade kunnat bli en lugn och angenäm dag men istället blev det en smått kaotiskt och fartfylld dag som fortfarande sitter kvar på näthinnan. Anledningen till detta var Berras Sportfiske som på den tiden var ett av de ledande postorderföretagen inom sportfiskeredskap. Både Håkan och Farsan var på den tiden influerade av UL-fisket och hade därför beställt nya ultralätta spön som de ivrigt väntade på. Precis i samma veva som Håkan rullade in på gården i Alvik med sin lilla Renault kom postbilen strax bakom. Postgubben hade även med sig ett paket med fiskeprylar vilket inte kunde ha kommit lämpligare, eller?

Ivriga som två småbarn på julafton som väntar på tomten var dessa herrar då de öppnade paketet. Håkan hade beställt ett micro ultralätt spö som kunde kasta de minsta betena utan problem. Detta spö hade han länge pratat om och hur, var och med vilka drag han skulle fiska med. Ja planerna var många och därför blev väl besvikelsen desto större då innehållet i paketet uppdagades.

Farsan fick i alla fall de grejor som han hade beställt men tyvärr inte Håkan. Det tog dock en bra stund innan han kom till insikt om det hela men fallet var att han inte bara fått fel spö utan två spödelar från två helt skilda spön. Besvikelsen var först inte så påtaglig men man började ana att något var på antågande då han hade fullt sjå med att knappa in numret till Berras. Väl i telefonen så började ett samtal som jag sent kommer att glömma.

Först började Håkan på ett sakligt och något övertydligt sätt beskriva vad som inträffat. För varje ord som kom ur munnen blev tonen och språket än mer irriterat. Tydligen var svaret i andra änden inte till belåtenhet utan strax hörde man Håkan på ett bestämt sätt att be att få tala med chefen. När inte detta gick att ordna kom en utskällning som heter duga då försäljaren fick veta det ena och det andra hur dåligt de hade skött det hela. Plötsligt blev det knäppt tyst i rummet. Några sekunder efter detta säger Håkan med en låg röst, ”han laa påå”.

Åter tyst några sekunder innan farsan säger följande: ” fan Håkan du är ju mycket värre än vad jag kan låta”. Ni som känner min far vet säkert att han är känd för sitt heta temperament.

Ja vi kom oss såsmåningom iväg och det blev också en del öringar innan kvällen var över, dock inte från något microlätt ul-spö. Om spöet kom till Håkans ägo eller inte låter jag vara osagt men mig veterligen har varken farsan eller någon annan sett det.

Fotnot: Några månader senare gick Berras sportfiske i konkurs. Vad jag i efterhand har hört var att det inte bara var vår vän Håkan som haft problem med dessa butiker (de fanns flertalet Berras Sportfiske butiker i landet) utan att det var mycket som inte sköttes på ett korrekt sätt den sista tiden. Vad som ledde till denna konkurs har jag inte riktigt koll på men hur som helst så var det en av de mest kändare sportfiskebutikerna i landet som gick i graven…

måndag 17 oktober 2011

Dags för en uppdatering

Det känns som att det börjar bli dags för en uppdatering vad gäller mitt fiskande. Jag har tyvärr inte så mycket att skriva om men har i vart fall varit ut på två kortare gäddpass under senaste 4 veckorna. Mer än så har det inte blivit och det beror väl delvis på det magra resultatet.

Under det första passet trollade jag först några timmar vilket resulterade i två gäddor var av en 6 kilos i topp. Avslutade med att spinnfiska samt vertikaljigga vilket endast resulterade i en mindre gädda. Nej det kändes inte alls hett men tänkte att det kanske blir bättre om någon vecka.

Så nästa gång fiskade jag också i samma område men satsade då på flötestrolling. Efter drygt 2 timmar och endast en liten gäddsnipa gav jag upp. Det känns som att man inte riktigt vet vart gäddorna håller till och även stimmen av småfisk verkar vara utspridda. Min förhoppning var att både rovfisk och betesfisk skulle ha koncentrerats på begränsade ytor men så blev icke fallet. Nu är det också riktigt kallt i vattnet (ca 4 grader) så tror även gäddorna börjar bli lite köldstela.

Tyvärr har höstfisket varit riktigt svårt pågrund av grymt mycket regn (se förra inlägget). Vattenstånden i alla vatten här omkring är ruskigt höga. Ett annat problem inte minst för trollingen är allt skräp som flyter på ytan. Det kanske låter som simpla bortförklaringar men hur som helst har dessa förutsättningar gjort att min motivation sänkts rejält och att man därför inte har lagt ner den tid man på förhand hade hoppats på.

Lite höstbilder…

Dimma på sjön (2k)

Dimman låg tät över sjön på morgonen.

Dimma på sjön (k)

Äntligen lättade dimman, men den förväntade huggperioden uteblev ändå.

6 kilos i håven (k)

Köldstel gädda. Tippade på en “fel krokad “kilos gädda men istället var det en “rätt krokad” 6 kilos.

Normalt sett så drar isfisket igång här uppe om drygt en månad. Hoppas då att man kan vara med från start. Mycket här på bloggen kommer från och med november och framåt kretsa runt isfiske och framförallt ismete. Blir b.l.a. en hel del artiklar och tips vad gäller ismete efter gädda. Hoppas med andra ord att ni följer bloggen även under den “mörka tiden”…

tisdag 4 oktober 2011

Rekordblöt september i Norr

Att det regnat mycket i Norr och Västerbotten senaste månaden har knappast undgått någon som bor i dessa trakter. Det vi nu ser är extremt höga vattenflöden i våra älvar och åar. Även i många sjöar är vattenståndet väldigt högt. I Aleån har jag fått rapporter om extremt högt vattenstånd förra veckan och ni som läser NSD har kanske läst att dammen vid Seletsbruk var nära att brista. Frågan man ställer sig är därför hur mycket regn det egentligen har kommit?

Jag läste nyligen septembers månadskrönika på svt.se och fick där en del svar på mina funderingar. I Sverige som helhet blev det en solfattig och ovanligt mild månad med ett temperaturöverskott på i snitt 2-3 grader. Samtidigt blev det en blöt månad och allra blötast var det i Norrbotten där det på vissa håll kom så mycket som 486 % mer nederbörd än normalt.

Allra mest nederbörd kom det i Vidsel utanför Älvsbyn där det kom hela 274 mm! Det var inte bara nytt rekord för Norrbotten utan även för hela Norra Norrland. Rekordnoteringen står annars jämtländska Höglekardalen för där det 1984 kom 301 mm. Men det mest imponerande rekordet stod nog ändå Jokkmokk för. Mätstationen där visade att det kom mer än 75 mm nederbörd än det tidigare rekordet. En sådan stor rekordökning är mycket ovanligt i Sverige.

Oktober månad började i samma ända som den slutade då det kom ca 20 mm regn under söndagen. I dag kom en ny laddning regn och mot helgen möjligen ytterligare en. Själv hoppas jag att väderprognosen slår rejält fel så vi får en nederbördsfattig oktober. Då hinner vattendragen sjunka undan en del innan isläggningen. Om inte annat så kan isarna kommande vinter bli riktigt obehagliga.

torsdag 29 september 2011

Motvind

Nä september månad går inte till historien direkt när det gäller mitt fiske. Började ju skapligt med några fina abborrar men sedan har det gått mest utför. Inte direkt för att fisket varit dåligt utan för att jag inte kommit mig ut av olika orsaker. Mycket jobb, regnande, blåst och dimma har satt käppar i hjulet och igår pajade ryggen totalt. Ungefär likadant har det sett ut för Krister som inte fiskat något alls sedan vårat förra gösfiske i augusti.  Men så under förra helgen kom vi ut på ett gemensamt pass.

Målet var faktiskt gös. Kanske inte det optimalaste då vattentempen nu fallit till strax under 10 grader men samtidigt en extra utmaning om man skulle lyckas. Resultatet blev visserligen 2 gösar men inte några större bitar utan fiskar på strax under 2 kilo. Förhoppningarna var inte heller alltför stora och vi fiskade inte heller lika hårt och målmedvetet som vi kan göra då tiden känns rätt, istället blev det en del rekande som förhoppningsvis kan leda till något i framtiden.

Planen var faktiskt att fiska gädda idag och på lördag men det blir inget av detta då ryggen min är allt annat än bra. Nästa vecka kommer vi in i oktober och vädret blir ju allt mer osäkert för varje vecka som går så vete fasen om det blir så mycket mer fiskande i öppet vatten detta år. Och så allt detta regnande som mer eller mindre förstört fisket på flera platser. Nej ingen bra höst med andra ord och rent allmänt verkar det rätt tunnsått med goda fiskerapporter i både Norr och Västerbotten. Den stora höstgäddan känns med andra ord långt borta fast först och främst gäller det för mig att komma mig ut på något gäddfiske, för snart är det försent.

söndag 25 september 2011

Nu är nya bloggen öppen!

Från och med i kväll så är min nya blogg Fiskebloggar i Sverige öppen för allmänheten. Denna blogg får ses som en länkportal ut i bloggvärlden. I dagsläget har jag lagt in ca 635 bloggar men kommer med tiden att fylla på med ännu fler. Har även planer på att ta in nordiska och utländska bloggar på sidan. Precis som fiskelycka i norr så kommer denna att uppdateras minst en gång i veckan för att hålla den levande. Välkommen in på ett besök….

torsdag 22 september 2011

Hur ser vi egentligen på vår fångst?

Hur ser vi sportfiskare egentligen på den fisk vi fångar? Är en fångad fisk en förlorad fisk som skall klubbas ihjäl eller är den en alltför värdefull och vacker fisk som förtjänar att få friheten åter? Jag lovar att synen i dessa frågor skiljer sig markant sportfiskare emellan. Efter att senaste tiden bloggat runt en massa i jakten på bra bloggar till min nya sida har jag sett ett och annat vilket förstärkt det intryck jag haft sedan tidigare.

Till viss del verkar det handla om en generationsfråga och vilket fiske man i huvudsak sysslar med. Jag skulle även vilja påstå att det även till viss del är en geografisk fråga. Det man kan se är att sportfiskare idag i allmänhet är mer medvetna om att vara rädda om sitt fiskevatten och inte ta upp mer fisk än man behöver. Antalet sportfiskare idag är också fler och effektivare i sitt fiske vilket resulterar i fler fångade fiskar och hårt fiskande vatten. Dagens Sportfiskare är även duktiga på att rikta sitt fiske och ta upp de fiskar de är ute efter. Att värna om bestånden och inte ta upp fler fiskar än nödvändigt känns därför än viktigare idag.

Flugfiskare och metare gav oss nya influenser

Utan tvekan är det två grupper som gått i bräschen och fört fram begrepp som ”catch and realease” och ”limit your kill” så att det idag är allmänt accepterade av de flesta sportfiskare. Jag tänker på flugfiskare som oftast visar respekt för naturen och miljön samt sällan tar upp fler fiskar än vad som behövs. Mitt intryck av detta har förstärkts ytterligare efter att ha läst flertalet av de flugfiskebloggar som finns på nätet.

Den andra gruppen är specimenfiskarna som ofta är hängivna och seriösa metare i grunden. När jag började intressera mig för sportfiske på allvar hade redan en våg av modernt mete och specimenfiske sköljt över Sverige. Med influenser från främst England hade några pionjärer med Arne Broman i spetsen fört fram inte bara en ny fiskemetod utan även ett helt nytt sätt att se och behandla fisken på. Kaj Jonsson en annan profil från denna tid stod och metade mört i en å under början av 80 talet. En nyfiken man stod och tittade på Kajs alla meteprylar som då var något helt främmande och nytt i Sverige. Efter en stund så kunde inte mannen hålla sig utan gick fram till Kaj och sa med irriterad röst ”men vad håller du på med som släpper tillbaka mörten?” Svaret från Kaj var klockrent ”inte slår man väl ihjäl sina bästa vänner eller hur?” Mannen skakade på huvudet och gick sedan därifrån.

En tredje grupp sporfiskare som på senare år blivit allt större är de s.k. predatorfiskarna som består till stor del av yngre människor. Här har inställningen ändras radikalt och precis som när plötsligt karpfiskar som mört och ruda fick status under Kaj och Arnes tid har nu gädda, gös och abborre fått den respekt som de förtjänar. Speciellt gäddan som tidigare enligt min mening haft ett oförtjänt dåligt rykte har nu fått den status som den förtjänar.

Det man ser i bloggarna skvallrar en del om hur det förehåller sig i verkligheten

Jag skrev tidigare att synen på hur vi behandlar vår fångst till stor del är en generationsfråga och vilket fiske man utöver. Just de inbitna trollingfiskarna är ett exempel där medelåldern är högre och fisken klubbas ihjäl i större utsträckning. Antalet trollingbloggar är större än något annat fiske så det är helt klart en mycket populärt fiskemetod. Ser man på bilderna här är det i stor utsträckning döda fiskar som inte sällan ligger och blöder på båtdurken eller i någon balja.

En liknande bild i en karpblogg, flugfiskeblogg eller predatorblogg känns både otänkbart och främmande. I en av trollingbloggarna jag läst var det en kille som tagit en storgädda på en bit över 10 kilo som det var en bild på. Att gäddan var död såg man tydligt, i gästboken hade en besökare skrivit och frågar varför han slår ihjäl sina gäddor. Svaret kom från flera håll och de var tydliga, ”gäddor skall man klubba ihjäl”. Nu är det givetvis inte alla trolling entusiaster som delar denna syn men den är betydligt mer vanlig här vilket inte går att blunda för.

En annan grupp som ser sina fiskar ur ett annat perspektiv är de som tävlar i mete och pimpelfiske. Här är det inte tal om att släppa tillbaka några fiskar om de nu inte räknas i tävlingen. Dessa fiskare är precis lika fokuserade på att knäcka nacken av en abborre som en flugfiskare är på att återutsätta en öring. Vi fiskare har således väldigt olika behov för att bli tillfredställda vilket skapar en hel del skillnader i hur vi behandlar våra fiskar. Så kan det för min del också vara så länge det inte går ut över fiskbestånden och rubbar balansen i våra vatten.

Förändringen kommer även uppe i norra Sverige fast den kommer bara senare.

Jag brukar säga hälften på skämt och hälften på allvar att här uppe i norr ligger vi 10 år efter i tiden. När det gäller sportfisket och synen på hur vi ser på vår fångst samt behandlar våra fiskbestånd tror jag vi ligger långt efter våra vänner i södra Sverige. Som tur är finns det folk även här som är duktiga på att förmedla och jobba på att föra fram det moderna sportfisket och förbättra våra fiskevatten. Förändringen kommer även här uppe men den går ibland nog så sakta kan jag tycka.

MIN EGEN SYN I FRÅGAN

Det viktigaste för mig är att inte fiska på ett sätt så att jag bidrar till att förstöra eller förändra ett fiskbestånd. Ett vatten skall enligt min mening vara så opåverkat av oss människor som möjligt och att låta naturen ha sin gång fungerar oftast bäst. Därför har jag svårt att förstå hur t.ex. fritids och yrkesfiskare resonerar när de lägger ut sina nät och laxfällor. Vill vi inte ha en stam av vild Östersjölax i framtiden eller tänker man bara skörda av frukten så länge den finns och sedan skita i kommande generationer? Att inte våra politiker tar tag i saken är ju också anmärkningsvärt.

Som specimenfiskare känns det extra viktigt att inte döda de största fiskarna. Skulle man göra det konsekvent vet vi att balansen rubbas rejält, de stora fiskarna är viktiga både för att hålla rätt balans i ett vatten samt föra sina genetiska anlag vidare. Däremot anser jag inte att det är fel att avliva fisk, skulle jag göra det ja då skulle jag inte heller fiska. För det går inte att bortse att allt fiske oavsett om man sätter tillbaka sin fisk eller inte är till för att tillfredställa oss själva. Inget sportfiske är heller 100 % skonsamt, återutsatta fiskar kan både dö eller skadas. Hur fisken känner smärta eller inte tvistas det ju om men så länge inte svaret blir alltför alarmerande tänker jag fortsätta.

Okunnighet, kultur och egoism splittrar vår syn

Okunnighet, kultur och egoism är enligt mig bidragande orsaker att det råder så delade meningar i denna fråga. Okunnigheten kan lysa fram på olika sätt. Dels kan det vara som jag varit inne på att folk inte vet bättre. Exempelvis är det en vanlig föreställning bland många att man försöker fiska bort alla storgäddor i ett vatten i hopp om att skydda annan fisk. Istället får det motsatt effekt då antalet smågäddor kan ökas explosionsartat vilket bådar illa för de mindre öringarna, gösarna eller någon annan art man vill skydda.

Jag har också iakttagit att det numera förekommer ett tillsynes hätskt synsätt på en del håll då man som fiskare nästan riskerar att verbalt halshuggas om man tar död på en fisk eller behandlar den på fel sätt. Nätfiskare ses som monster och saxfiskare som idioter. Okej ni som följer bloggen vet ju vilken sida jag står på men samtidigt tycker jag att denna jakt många gånger går för långt och att dessa icke sporfiskare ibland kan få oförtjänt mycket skit. I vissa vatten kan det vara förödande med för mycket nät men samtidigt kan de i andra vatten vara bra för beståndet och viktigt för att öka medelvikten på rovfiskarna.

Det tar tid att ändra vi människors syn på saker och ting och i vissa fall går det aldrig. Egentligen är det inte så konstigt att man finner att många äldre människor klubbar ihjäl alla sina fiskar då de gjort så i årtal utan att behöva ägna en tanke åt det. Det har varit en självklarhet och att nu på äldre dar plötsligt börja foga sig i nya rutiner och regler är inte lätt. Samma är de gubbar som lagt ut sina nät eller saxar i hela sitt liv utan att någon gnällt om det nu plötsligt får sluta med det. Att göra den äldre generationen medvetna är bra men det viktigaste är enligt min mening att påverka den yngre generationen för det är ändå den som skall föra utvecklingen vidare. Sedan är det ju oftast lättare att skapa förändringar och påverka yngre människor, det är så vi fungerar.

Att det skiljer sig en hel del i vår syn i ämnet beroende om vi är flugfiskare, trollare eller något annat har ju också sina förklaringar och här tror jag också det tar tid med en förändring. I dessa gemenskaper, kulturer blir det lätt att man tar efter varandra, kommer det då en influens från något håll blir det lätt en förändring, ta t.ex. flugfisket och metet där vi hämtat influenser från Storbritannien. Sedan kan det ju förfalla sig naturligare att man lättare värnar om fiskarna i en bäck eller å än de i en stor sjö eller hav.

Att försöka påverka och göra folk mer medvetna i vissa frågor är för mig en drivkraft

Det kommer alltid att finns olika typer av fiskare med olika behov vilket ju bara är naturligt och trevligt. Att förändringen går framåt och att kunskapen blir bättre på hur vi på bästa sätt skall behandla våra fiskbestånd ser vi men ibland kan man känna att det tar lite för lång tid. Jag försöker påverka det jag kan här på bloggen genom att skriva inlägg samt tala med personer jag hoppas kunna göra mer medveten i vissa frågor.

Exempelvis har jag engagerat mig och skrivit om bland annat om utbyggnaden av våra älvar samt Gäddfestivalen i Kalix. En sak som jag har lärt mig är att man inte skall döma människor bara för att de inte tycker och tänker som en själv. Jag har pratat och haft flertalet givande diskussioner genom åren med äldre generationens fiskare och oftast har det bara varit givande. Minns då jag började fiska id i Aleån på 90-talet. Första åren var det alltid högar med döda fiskar som låg och stank. Jag och mina kompisar släppte alltid tillbaka våra fiskar samt propagerad för detta vilket ledde till att man åren efter slapp se dessa stinkhögar. I början var det många som undrade vad vi sysslade med men efter några år var en naturlig del i fisket.

En av anledningarna till att jag startade bloggen var faktiskt att jag ville försöka påverka och göra folk mer medvetna i vissa frågor. Om jag lyckats med detta låter jag vara osagt men jag har i alla fall försökt vilket är det viktigaste.

Mitt slutord: Låt förnuftet råda och tänk på vad som är bäst för oss alla om vi i framtiden vill ha ett bra sportfiske och låt inte egoismen styra.

onsdag 14 september 2011

NY BLOGG – Fiskebloggar i Sverige

Under de senaste åren har antalet sportfiskebloggar ökat explosionsartat vilket förstås är glädjande för oss sportfiskare. Problem är bara att hitta de bloggar man gillar. Ett annat kan vara att hitta tillbaka till rätt blogg om man missat att bokmärka den. Tyvärr finns det inte heller så många länkportaler för fiskebloggar och de få som finns är mest riktade till trollingbloggar.

Därför har jag nu knåpat ihop en blogg som går under namnet http://fiskebloggarisverige.blogspot.com/ där jag samlat ihop ett stort antal bloggar och sedan kategoriserat upp dem efter olika fiskemetoder och lite annat. Förutom detta så kommer jag varje vecka ge ett bloggtips samt eventuellt ta upp annat intressant som händer inom bloggvärlden.

Sidan kommer alltså bara att handla om fiskebloggar och förhoppningen är att man som läsare kommer kunna hitta nya intressanta bloggar. Saknar man någon blogg eller har en egen som inte finns med så kan man bara mejla den till mig så lägger jag upp den så fort jag kan.

Bloggen är nu under uppbyggnad och tanken är att den skall vara tillgänglig för allmänheten från och med den 1 oktober. Den kommer vara väldigt enkel i sin uppbyggnad med få bilder så att uppladdningen går så snabbt som möjligt. Jag uppskattar också om jag får kritik eller feedback oavsett om den är positiv eller negativ. Då kan jag lättare förbättra bloggen samt veta vad som är bra med den. Jag återkommer med mer information innan den läggs ut för allmänheten.

lördag 10 september 2011

Då var det dags för gäddfiske igen

I dag har jag dammat av gäddgrejorna och samtidigt packat undan lite gös och abborrprylar. Med andra ord så kommer det bli lite mer fokus på gäddfiske framöver.

Dagens fiskepass förlades i en sjö och bestod av lite av varje. Först blev det spinnfiske, sedan lite vertikal jigging innan jag avslutade med en trollingrunda. Det blev gäddor på alla metoder men de stora grisarna syntes inte till denna gång. Dagens största blev en slank, ful och ärrad skapelse med en skalle som skulle kunna sitta på en 10-klubbare. Fast denna gädda vägde “bara” 6600 gram.

Nåja trevligt med lite gäddfiske, det var ett tag sedan sist. Hoppas man hinner med några pass till innan isarna lägger sig. Tyvärr så brukar jag av tradition inte fiska så mycket under hösten men jobbar mentalt på att försöka ändra detta . Faktum är ju att denna tid kanske är den allra bästa  under hela gäddsäsongen.

söndag 4 september 2011

Abborrfiske med bra medelvikt

Efter en tids fiskeuppehåll var motivationen och glädjen åter tillbaka. Frågan var nu bara vilken art man skulle satsa på, var jag skulle fiska samt val av metod? Plötsligt fanns det flertalet alternativ i huvudet. Alternativ som jag bara för några dagar sedan inte såg. Märkligt hur man fungerar…

Valet föll tillslut på abborrfiske och trolling i samma sjö som jag fiskat senaste tidigare i sommar. Anledningen var framförallt att abborrfisket lockade mest då jag så gärna skulle vilja ta den där fisken som sticker ut från de övriga abborrarna jag dragit i sjön. Nu är jag uppe i drygt 10 talet abborrar från sjön i vikter från strax under kilot till 1200 gram. Tycker bara att det måste finnas någon bjässe på mellan 1,5-2 kilo där. Kanske är det inte så, statistiken talar emot det men förnuftet mitt säger något annat och det är väl det som är själva drivkraften. Skulle jag någon gång lyckas ta en abborre över reggvikten på 1,6 kilo i sjön så skulle den fisken ge mig en enorm glädje. För mig har således även valet av vatten en viktig betydelse i fisket, att ta en abborre i samma format i något redan känt storfiskvatten skulle inte alls ge mig samma tillfredställelse.

Förutsättningarna var långt ifrån de optimala då molntäcket vägrade spricka upp och temperaturen i luften bara var 11 grader. I vattnet hade det även blivit kallare, ca 13,5 grader vilket var drygt tre graders skillnad mot senast. Däremot var vindarna gynnsamma och svaga i sin styrka. Idag satsade jag på att trolla runt de hetaste områdena i sjön, d.v.s. områden med kuperad och hård botten. Dessa spots är inte många i sjön och inte heller speciellt stora men ofta står där fisk och även stor sådan.

Jag började trolla redan då jag kom ut på sjön men det dröjde ca en kvart innan första hugget kom och det var just vid det första ”heta stället”. Känslan sade direkt att det var en större abborre då den var alldelens för ettrig för att vara en gädda. Mycket riktigt var det så och snart hade jag landat dagens första abborre.

950 g - 41 cm (k)

Dagens första fisk (950g – 41cm).

Efter några smågäddor så är det dags för nästa abborre att smälla på, denna gång vid ett annat hett ställe. Åter igen så får jag en bra fight på mitt vertikalspö som fungerar ypperligt vid abborrtrolling. Denna abborre visar sig faktiskt vara snäppet större än den förra.

1000 g - 42 cm (k)

Dagens andra fisk (1000g – 42 cm).

Det blir inte så många fler abborrar denna dag men de få som kommer upp är rätt fina med en topp på 880 gram. Det blir också en hel del smågäddor i vanlig ordning plus en lite bättre för att vara i denna sjö. Den gäddan var grymt stark och blev faktiskt lite förvånad att den inte var större än 4,3 kilo.

Några tips vad det gäller abborrtrolling och val av bete

Nu har jag trollat riktat efter stor abborre i drygt 2 år vilket har gett mig en hel del intressanta saker att tänka på. Först och främst så tänker jag ta död på en vanlig uppfattning nämligen den att stora beten automatiskt fångar de största fiskarna. Titta istället först och främst på hur det ser ut i ditt vatten och vilka byten som de stora rovfiskarna föredrar. Just där hittar man många gånger svaret. Vad det gäller abborren så har den också en relativt liten mun vilket gör det svårt för den att ta alltför stora betesfiskar. I de flesta av de bra abborrvattnen jag fiskat i så har jag funnit en gemensam nämnare till att de kan bli stora. De är förekomsten av mycket småfisk. Just vatten med mycket små mört och löja i tenderar att producera stora abborrar.

Under mina trollingpass har jag testat massvis av wobblers i olika färger och storlekar. Av detta har jag lärt mig att vissa modeller fungerar betydligt bättre än andra. Att de mindre wobblarna på 5-10 cm skulle fånga flest abborrar sett till antalet hade jag nog förväntat mig. Men knappast att de också skulle ge de allra största fiskarna. Fast så har varit fallet och just beten runt 7-9 centimeter har gått klart bäst. Av de olika modellerna jag testat har en stuckit ut rejält och det är denna:

rapala floating jointed

Het abborrwobbler i giftig färg. Rapala jointed 9cm.

Abborren är också relativt kinkig i valet av färger. Bäst har jag fått på naturliga färger i grått, blått och grönt. Det skall sägas att vattnet i den sjö jag fiskat mest i är relativt klart i färgen, hade det varit en grumligare sjö hade säkert mer färgglada färger varit att föredra. Finns en hel del annat intressant i ämnet men det sparar jag till en separat artikel i framtiden.

Återstår att se om jag nu kan släppa abborren i tankarna och rikta mitt fiske efter andra arter. Jag tänker då främst på gäddfisket som nu börjar bli hett. Det var bra länge sedan (ca 2 månader) jag riktade mitt fiske på gädda så kanske dags att ge sig ut på jakt efter någon fet höstgädda.

På återseende…

tisdag 30 augusti 2011

Observationer vid dammen

Under förra veckan hade jag möjlighet att fiska en hel del då jag endast jobbade två dagar. Men av detta blev det i princip ingenting då motivationen och till viss del hälsan svek mig. Troligen en reaktion efter mina tidigare minst sagt lyckade fisken under månaden. Kanske behövdes det istället lite tid till att smälta intrycken därifrån och samtidigt hitta kraft och motivation till framtida mål. Så istället för några fiskerapporter kommer här lite observationer från en trädgårdsdamm.

I somras fick jag nöjet att fiska upp lite insjöfiskar till en trädgårdsdamm vilket jag givetvis inte kunde tacka nej till. Till min hjälp tog jag Lukas som verkligen blivit biten av fisket i sommar. Numera kan jag inte åka ut på sjön ensam om Lukas är i närheten. Tidigare så ville han mest meta småfisk men nu är det trollingfiske och stora gäddor som hägrar.

Första fisket resulterade i 5 abborrar och 5 mörtar samt 2 gäddor. Ganska snabbt började fiskar försvinna i rask takt och en morgon låg en av gäddorna oförklarligt nog död en bra bit från dammen. Hur den hamnat där förblir lite av en gåta. Kanske var det något djur som varit framme men då borde inte gäddan varit orörd. Eller kan det vara Lukas som varit där med håven, för grabben börjar bli riktigt haj på att håva fisk.

Lukas håvar

Här ser vi Lukas med håven i högsta hugg.

Hur som helst så är det liv i och rörelse i dammen och herren på täppan är definitivt gäddan. Jag skulle uppskatta att den väger strax under kilot medan de andra av dammens invånare är betydligt mindre. Denna gädda står för det mesta parkerad på botten där det är som djupast. En av de större abborrarna brukar hålla till i närheten och aldrig har jag sett gäddan göra något utfall mot den.

Utan istället tycks den inte bry sig om den alls och detta vet abborren om! Förvisso har det försvunnit några abborrar men de är betydligt förre i antalet än de mörtar som gått åt. Gäddan har inte heller ätit upp döda fiskar som legat på botten av dammen, dessa har den ignorerat totalt. Det kanske låter som att gäddan är slö, lat och kräsen då den inte bryr sig om abborrarna eller döda fiskar. Men detta stämmer inte riktigt.

Gäddan är otroligt observant och registrerar allt som händer i dammen. Den är glupsk och grymt effektiv då den väl jagar. Mörtarna försvinner en efter en och det är riktigt kul att se vad som händer då man släpper ned en ny mört i dammen. Gäddan registrerar direkt rörelserna och det dröjer inte länge innan den har fått syn på mörten.

Därefter går det fort, blixtsnabbt slår den till och mörten är förlorad. En annan sak som är anmärkningsvärt är att gäddan med tiden blivit mer och mer orädd. För utsatt har den minst sagt blivit. Lukas har nämligen försökt håva upp den otaliga gånger. Från början var jag rädd att gäddan skulle dö av stress men numera är det som att gäddan inte bryr sig speciellt mycket utan kan ibland till och med vara intresserad av håven. Som tur är håven för liten till gäddan, annars hade den garanterat varit fångad otaliga gånger.

Dammen

En trädgårdsdamm på gården bjuder både på skönhet och prakt samt ger ett ökat växt och djurliv.

De abborrar som gäddan av någon anledning inte rör har jag tydligt märkt hur de påverkas av gäddans jaktruscher. De är som om de själva blir mer aktiva och observanta. De börjar simma runt, runt i dammen i jakt efter något ätbart. Vi har matat abborrarna med grodyngel. Det är förbluffande hur snabbt de märker av grodynglen efter att man släppt ner dem i dammen. Abborrarna blir då väldigt aktiva och snabbt har de ätit upp alla.

Dessa iakttagelser gör att man blir än mer imponerad och fascinerad hur alerta och observanta fiskar egentligen är. Maten i dammen är begränsad och därför blir fiskarna väldigt aktiva då det väl serveras mat. De måste helt enkelt jaga för att överleva då väl tillfället erbjuds.

Hade det istället funnits ett överflöd av mat så hade de istället jagat då de själva behagat dem. Om vi nu efter detta tänker oss hur det då förhåller sig i våra olika vatten så är det inte så konstigt att en del vatten är mer svårfiskade än andra. Rent generellt skulle jag påstå att ju tuffare konkurrensen blir om maten ju lättare blir det att fiska i vattnet. Sedan tillkommer givetvis en rad andra omständigheter att ta hänsyn till men de är egentligen bara bisaker. Grunden är trots allt föda och får fiskarna inte detta i tillräcklig mängd så tackar de mindre sällan nej till sportfiskarens beten.

I början av 70-talet kom boken Mina tama insjöfiskar ut. Den är skriven av den numera avlidne Curt Lindhe. I Boken tar Curt upp och beskriver olika insjöfiskars liv under ett helt år då han observerat dessa i akvarium. En mycket bra och intressant bok i ämnet som jag varmt rekommenderar.

tisdag 23 augusti 2011

Overkligt bra gösfiske uppifrån Norrbotten!

Ibland kan tydligen verkligheten överträffa alla vildaste drömmar och fantasier. Att dessutom få vara med om att uppleva något sådant är få sportfiskare förunnat. Nu har det hänt mig och jag är lycklig över att fått vara med om denna upplevelse och dessutom dela det hela med några av mina vänner och klubbkompisar.

Att det fångas en och annan storgös i några av våra relativt få gösvatten här i Norrbotten har jag tidigare skrivit om liksom att dessa gösar är väldigt ovanliga. Samtidigt har medelvikten oftast varit pinsam låg där vi fiskat och i vissa vatten får man faktiskt vara nöjd om man får gösar över kilot. Känslan är ändå att det kan finnas något vatten där förhållanden ser annorlunda ut med både bättre medelvikt samt toppvikt. Nu känns det som om vi har hittat ett sådant…

FISKEPASS I

För snart 3 veckor sedan gjorde jag och Krister en gemensam gössatsning i ett vatten vi haft i tankarna sedan flera år tillbaka. Av någon anledning dröjde det tills då för några veckor sedan innan vi kom för oss att testa stället. Något som man nu i efterhand kan ångra att man inte gjort tidigare. Men som man brukar säga, ”bättre sent än aldrig”.

Efter att vi kört runt ett bra tag och rekat så var vi inte längre speciellt förhoppningsfulla. Anledningen var att vi såg väldigt lite på ekolodet och det gällde både rovfisk samt stim av småfisk. Efter en stunds konfererande tog vi ett beslut att trolla vilket nog visade sig vara ett klokt val. För efter bara drygt tio minuter så böjer sig ett av mina spön i en rejäl båge. Fisken känns tung men sävlig vilket känns lovande. Det tar sedan en bra stund innan jag får in fisken vid båten. Förhoppningen besannas då vi ser en grym gös komma upp till ytan. Krister sköter håvningen snyggt och strax har vi gösen säkrad i håven. För mig som tidigare bara sett gösar upp mot 3 kilo ”live” så ser denna rent grotesk ut.

6900 g - 86 cm

Mäktig gös och ett nytt stabilt personligt rekord!

Först mäter vi den till 86 centimeter. Därefter vägning, vågen stannar på prick 6900 gram! Visst har man haft en förhoppning att med tiden knipa någon större gös här i Norrbotten. Men att det skulle hända redan nu och att den skulle vara av denna kaliber det hade jag knappast väntat mig. Efter detta går fisket trögare fast helt lottlösa blir vi ändå inte. Det blir tillslut några gäddor med en topp på runt 5 kilo samt en mindre gös på dryga kilot som Krister får.

FISKEPASS II

Redan dagen därpå är vi tillbaka rejält laddade och förväntansfulla efter gårdagens jättegös. Det är underbart ute på sjön denna dag med ljumma vindar, en del sol och dryga 25 grader. Även gäddorna tycks uppskatta vädret och speciellt de mindre individerna. Men mitt i gäddruschen får Krister på något som påminner om en gös och mycket riktigt så äntrar sig strax en fin göskropp ytan.

4570-g-2011-500-2-h

Krister med fin gös på 4570 g och 78 cm.

Både jag och Krister gläds åt denna fina gös som faktiskt är hans klart största trollingfångade gös och då skall ni bara veta hur många gösar han tidigare tagit på trolling samt hur många år han trollat gös i både Västerbotten och Norrbotten. Detta styrker det hela ytterligare hur viktigt det är att fiska i rätt vatten.

Men som om detta inte vore nog så kommer det faktiskt ytterligare en fin gös denna dag. Denna gång är det på ett av mina spön det hugger. Fisken är otroligt loj ändå tills den kommer nära båten. Då börjar den stångas rejält och vill nästan dra in i propellern på motorn. Men det hela löser sig och strax är ytterligare en stor Norrbottensgös fångad. Vikt: 5670 gram, längd: 84 centimeter.

5640 g - 84 cm

Här sitter jag åter igen med en riktigt fin gös.

FISKEPASS III

I helgen var vi tillbaka till samma vatten och nu hade vi även sällskap av Ari som inspirerats av vårt tidigare fiske här. Det visar sig att vattentemperaturen fallit med flera grader sedan senast. Även regnet hänger i luften. Av dessa anledningar så skruvade vi ner förväntningarna en aning och målet med dessa två dagar var i alla fall att få en fin gös. Det skulle visa sig att det blev betydligt bättre än så.

Fisket var mycket riktigt trögt men vi hade redan gjort upp vår taktik innan start och det var att nöta på under lång tid och tro på det vi gör. Om vi sedan blev utan, ja då hade vi i alla fall försökt. Metoden var även denna gång trolling. Vi testade en bra massa wobbler och några föll gösarna bättre i smaken än andra. Första gösen som högg på ett av mina beten skulle visa sig vara den klart minsta för kvällen.

2980 gram (k)

Mats med 3 kilos gös.

Gös nummer två högg återigen på ett av mina spön och denna fisk var riktigt stark och tjurig. Är detta en gös ja då är den inte liten sa jag men var ändå lite osäker. För strax innan hade jag blivit lurad då jag fått en 4-5 kilos gädda där linan och tafsen lindat in sig runt skallen ett flertal varv vilket fick gäddan att bli i det närmaste apatiskt. Något som faktiskt påminner lite om många gösar. Men tur nog var detta en gös och en riktigt fin sådan. Landningen går smärtfritt och nu kan jag åter skåda en gigantisk gös i min håv. Riktigt grov gös men samtidigt ett par centimeter kortare än min tidigare rekordfisk. Nytt rekord? Nej men väldigt nära.

6800 g - 84 cm (k2)

Här ännu en vacker och imponerande gös från Norrbotten

6800 g - 84 cm (3k)

Måttbandet visar 84 centimeter, vågen säger 6800 gram.

Det går inte speciellt länge förrän det hugger på ett av Kristers spön. Allt tyder redan från hugget på en storgös och så är även fallet. Den stångas rätt bra innan Krister kan pumpa upp den till ytan. Väl där så kan jag håva den. Grym fisk! I håven tippar jag att den kan väga över 7 kilo. Det visar sig att den inte riktigt når upp till sju kilo utan stannar istället exakt på reggvikten på gös, d.v.s. 6500 gram. Detta blir såldes vår tredje regg-gös på tre pass. Overklighetskänslan infinner sig återigen samtidigt som det känns förbaskat roligt.

6500-g---83-cm-(4)

Krister med präktig gös på 6500 gram och 83 centimeter.

FISKEPASS IV

Dagen bjöds på en hel del regn trots att väderrapporterna lovade mest uppehåll. Vi struntade dock i vädret och nötte på under en stor del av dagen. Fisket började minst sagt trögt innan vi började hitta rätt strategi för dagen. Då kom också gösarna upp med jämna mellanrum fast denna gång var storleken långt ifrån var den varit tidigare. Men i ”Norrbottensmått” mätt mot vad vi sett i många andra vatten så var ändå medelvikten helt okej eller till och med riktigt bra.

Upp kom också en riktigt fin bit som Ari fick. En väldigt kompakt och grov gös som trots endast 74 centimeter väger fina 4660 gram. Riktigt kul att vi alla tre fick dra var sin storgös så en bättre avslutning än så här kunde knappast helgens fiske fått.

4660 g - 74 cm (4k)

Ari med nytt göspers och den sista av dagens totalt 8 fångade gösar.

Med denna summering från våra senaste gösfisken tackar jag för mig denna gång och hoppas kunna återkomma med fler fina fiskar i framtiden. Fast i ärlighetens namn knappast något inlägg av denna kaliber, men som sagt efter detta vet man inte riktigt längre för när väl verkligheten en gång har överträffat drömmen kan saker och ting hända igen…

Fotnot: Samtliga större gösar har återutsatts tillsynes pigga och oskadda vilket känns väldigt bra. Detta är också mycket viktigt om vattnet även i framtiden skall hålla hög klass.