lördag 7 november 2020

Att göra en självskattning av sig själv som sportfiskare

Som gammal fotbollsspelare fick jag klart för mig att skall man bli bra så måste man göra jobbet. Visst ett visst mått av talang krävs men än viktigare är att du är mentalt stark samt har ett jäkla intresse, passion och vilja. I mitt fall så fanns det ett visst intresse men viljan att lägga ner det där riktiga jobbet ja det saknades. Oavsett om det gäller idrott, arbetsliv eller annat så kommer man inte speciellt långt om inte det där riktiga intresset och drivet finns där. Vad det gäller mina fritidsintressen så har sportfisket alltid varit nummer ett, här har jag alltid trivts och aldrig känt något tvivel. I perioder har jag mest fiskat för avkoppling och social gemenskap medan jag ibland fiskat mer seriöst. Idag varvar jag mellan dessa bitar vilket passar mig perfekt. Är man ute efter att göra resultat och utvecklas som sportfiskare så finns det en del man kan tänka på. Hur duktig är jag egentligen på att fiska? Finns det sätt att mäta sånt? Eller finns det någon annan metod där man kan få fram hur man över tid har utvecklas som fiskare?

Vi börjar med första frågan ”Hur duktig är jag på att fiska?” Ja den frågan är nog ytterst svår att svara på. Två tillsynes lika duktiga fiskare kan svara helt olika på samma fråga. Den ena har kanske ett överdrivet självförtroende medan den andre nästan helt saknar självförtroende. Sen kanske den ena av dessa har betydligt bättre förutsättningar att lyckas än den andra. Med förutsättningar menar jag saker som tillgång till rätta fiskevatten i sin närhet, tid man kan lägga ned på sitt fiske, god ekonomi och hälsa.

Kan man då mäta sina resultat? Ja det kan man faktiskt. Är man duktig på att skriva fiskedagbok och sedan göra statistik över sitt fiske så kan man absolut mäta resultat. Man kan t.ex. se hur man lyckats i ett och samma vatten över tid. Detta kan man göra genom att lista antalet stora individer eller mäta hur mycket tid man behöver i snitt för att fånga en gädda över en viss vikt. Ja man kan givetvis få ut betydligt mer än dessa exempel om man önskar.

Finns det något ytterligare sätt att mäta sin ”duktighet” på? Jo man kan försöka sig på en självskattning. I mitt exempel så har jag listat alla de färdigheter jag anser att en duktig specimenfiskare behöver och utifrån var en av dessa färdigheter försökt skatta mig själv. Jag har då försökt tänka i banorna hur duktig jag är kontra hur duktig jag tycker jag skulle kunna vara. Här gäller det nog att vara ödmjuk och inte ha övertro på sig själv utan att försöka vara så ärlig som bara möjligt. Ingen är perfekt, alla har sina brister och man blir aldrig en fulländad eller komplett fiskare. Strävar man ständigt framåt och är villig att lära sig nytt och ta lärdom från andra ja då når man ofta långt. Speciellt om man gör detta över tid.

Här nedan har jag gjort en självskattning över mig själv som gäddfiskare. Jag har även jämfört hur det ser ut i dag mot hur det såg ut för snart 11 år sedan då jag började rikta mitt fiske efter stor gädda. På det sättet kan jag även se hur jag utvecklats över tid. Jag kommer även gå igenom hur jag tänker under respektive färdighet och förklara varför jag i vissa avseenden har tappat poäng och i andra tjänat. Nån färdighet har jag stått still men ändå utvecklas men ändå har jag inte valt att höja poängen på grund av att något annat drar ner betyget. Det kan tyckas låta lite flummigt men jag skall försöka förklara hur jag tänker.. Jag har utgått från en skala från 0 till 20, ju högre desto bättre.


PRAKTISKA FÄRDIGHETER

2010

2020

PSYKOLOGISKA FÄRDIGHETER

2010

2020

TEORI/ TAKTIK FÄRDIGHETER

2010

2020

Kunskap utrustning

8

10

Tid

15

10

Planering

15

18

Fisketeknik

12

14

Fiskesuget

15

10

Kunskap

14

18




Fokusering

10

16

Erfarenhet

3

13




Tålighet

13

10

Mångsidighet

3

15




Tålamod/uthållighet

15

15

Taktik

10

16










Summa poäng

20

24


68

61


45

80

Skillnad


+4



-7



+25



PRAKTISKA FÄRDIGHETER 

* Kunskap om utrustning*
Här tänker jag hur bra koll man har på sin utrustning. Allt från fiskegrejor, ekolod, båt och motorer, tackel och beten m.m. Rätt utrustning är viktigt och minst lika viktigt är det att kunna använda den på rätt sätt.

Mina betyg: 8 och 10
Detta är inga siffror som gör mig stolt men man kan inte vara bra på allt. En viss förbättring ser jag under dessa 11 år men den borde nog varit lite bättre kan jag tycka. Men jag ser mig mer som en teoretiker än praktiker och detta med att fixa och dona med båtar, motorer, ekolod gillar jag inte alls. Lite samma är det med att sitta och fixa tackel, binda flugor och byta linor, olja in rullarna m.m. Nej sånt där tar bara dyrbar tid som jag skulle kunna lagt på nått viktigare. I grund och botten är det nog så enkelt att jag saknar intresse för sånt vilket säkert är en förklaring att jag inte förbättrat mig mer än jag gjort.

Men jag har ju inte satt 0 poäng utan nått måste jag ju kunna. Det jag har sett till är att jag fiskar med rätt grejor som fungerar till mitt fiske. Jag satsar på kvalitet och gör det oftast så enkelt och smidigt som möjligt. Lär mig det lilla jag kan tillräckligt bra så det fungerar i praktiken. Men här skulle jag absolut kunna förbättra mig en hel del.


* Teknik* 
Här tänker jag på hur skicklig man är rent tekniskt. Saker som fisketeknik, drilla fisken, håva men även hanteringen av fisken vill jag väga in här.

Mina betyg 12 och 14
De som har fiskat mycket sen barnsben kommer alla ligga rätt högt i denna skattning. Jag anser att jag behärskar alla de moment jag listat men att jag skulle kunna vara än mer fullärd men även här har nog intresset saknats. Eller så har jag prioriterat annat. Jag är ingen prylfiskare med massor av olika spön som passar perfekt till varje ändamål utan försöker hellre hitta bra grejor som funkar bra till de metoder och beten jag använder. En viss förbättring har jag gjort och det beror mycket på den rutin man skaffat sig då man landad ett gäng stora fiskar genom åren. Just rutinerna vid återutsättningen har man stenkoll på, sen så är man inte lika haj som när t.ex. Tobias Fränstam bollar med sina gäddor i pikefight. Kanske är man lite för feg där, gäddorna har ju rätt vassa tänder:) 


PSYKOLOGISKA FÄRDIGHETER 

* Tid* 
Tiden man lägger ner på sitt fiske är givetvis en mycket viktig faktor. Hur mycket tid man kan lägga ner på sitt fiske varierar väldigt mycket mellan människor. Till viss del kan det handla om vilka prioriteringar man gör för att kunna skaffa sig lite extra tid. Men vanligaste tidslukarna är ändå saker som familj, jobb och andra intressen som krockar. Så här tänker jag inte bara att man måste ha mycket tid och fiska extremt mycket för att ligga högt i betyg utan även hur bra man är på att utnyttja sin tid man får över till att fiska seriöst.

Mina betyg: 15 och 10
Jag har alltid valt ledighet före pengar. För mig stämmer citatet ”En dålig fiskedag är bättre än den bästa arbetsdagen” rätt väl. Arbete är ett måste för att få livet att gå runt men den största livskvaliteten får jag inte på jobbet utan mer vad jag gör på fritiden. Fisket har under åren varit ett perfekt komplement till arbetet. Nu vantrivs jag inte med att jobba men mer än en gång så har jag känt att man vill vara ledig mer än man kan vara. För mig är jobb, familj och vänner och fritid de tre centrala delarna i mitt liv. Idag lägger jag nog ner hälften av den tid jag gjorde på mitt fiske för tio år sedan. Andra intressen har stundtals stått i vägen och fisket prioriteras inte alltid högst längre. Detta syns också på antalet fiskedagar per år som successivt har minskat med åren. Däremot har jag valt att fokusera mer på gäddfisket nu i några år än tidigare då jag körde flertalet arter seriöst. Så tappet gällande gäddfisket har inte blivit så jäkla stort. Idag har jag samma möjligheter gällande tid jag kan lägga ner mot för hur det säg ut för tio år sedan. Däremot är min hälsa idag lite sämre då jag har mer problem med värk i muskler, nacke och rygg vilket givetvis kan sänka fiskesuget en del. Jag väljer här att sänka mitt betyg från 15 till 10.



* Fiskesuget* 
Hur är fiskesuget över tid? Är du alltid påkopplad och laddad för fiske så fort du får tid eller är det borta i perioder. Är perioderna korta eller långa? Fiskar du hårt i perioder eller blir det mest ströpass då och då. Är du tillräckligt laddad för att mentalt orka fiska en hel dag eller nöjer du dig med några timmar. Detta är garanterat något som dom flesta seriösa sportfiskarna kommer få brottas med emellanåt. Slipper man det så är man lyckligt lottad:)

Mina betyg: 15 och 10
I mitt fall har fiskesuget avtagit periodvis med åren vilken är den klart största förklaringen till att min fisketid har minskat. Detta är något som svider en hel del. Speciellt då mitt kunnande idag är klart större än tidigare så är det lite deprimerande att inse att jag inte fiskar lika mycket nu mera. Men å andra sidan kanske jag med mitt sätt att fiska håller på längre över tid. Ja vad vet jag. Här har jag i alla fall en svaghet helt klart. Jag kan bli rejält avundsjuk då man ser hur mycket folk kan mäkta med att fiska. Då inser jag också hur otroligt långt jag ligger efter här. Men samtidigt tror jag inte alla seriösa gäddfiskare nöter stenhårt år efter år utan de som kan göra det är nog rätt unika. Sänker mitt betyg även här från 15 till idag 10.


*Tålamod/uthållighet* 

När du väl fiskar hur är det då med ditt tålamod? Fixar du att stå och nöta länge eller ledsnar du snabbt? Här är vi nog rätt olika skulle jag tro. Tänk dig ett stort tålamod kombinerat med ett enormt fiskesug. Lägg sedan till att man har mycket tid och gott om bra fiskevatten så kan man förstå vilka resultat en duktig fiskare skulle kunna göra.

Mina betyg: 15 och 15
Denna ”skills” är lite speciell då jag valt att behålla den på samma nivå. Något som kan tyckas lite märkligt då jag ser flera förändringar. Förklaringen är att det finns förändringar som är både negativa och positiva vilket väger upp det hela. Skall försöka förklara detta lite närmare.

Det negativa är att jag idag inte har samma iver. Är man riktigt laddad så kan bara det öka både tålamod och uthållighet. Men samtidigt har jag idag blivit duktigare att känna på när fisket är hett och då kan jag köra stenhårt när väl tiden är inne. 


*Fokusering* 
Hur fokuserad är du när du fiskar, håller du koncentrationen uppe, byter beten, ändrar djup och håller dig vaken och alert. Gör du allt detta även när fisket inte går som man tänkt sig?

Mina betyg: 10 och 16
Här ser jag en tydlig förändring i mitt fiske. Tidigare fiskade man mer på måfå och saknade mycket av den där känslan att ”kunna känna på sig” när det kan smälla på en storgädda. Man är idag mer beredd och liksom påkopplad och vet samtidigt vilken betydelse det kan ha då man sumpar dagens enda hugg. Visst ibland bränner man stora fiskar men jag upplever att idag gör jag det mindre sällan än tidigare. Höjer här mitt betyg rejält. 


* Tålighet* 
Hur väl klarar du dom yttre förhållandena? Fryser du lätt, har du problem med värme, blåst, regn eller kanske Knottsvärmar, flugor och mygg. Undviker du att fiska vid hård vind, regn kyla, värme eller om det finns massvis med insekter. Eller är du en hårding som bara kör på och skiter i allt runt omkring dig?

Mina betyg: 10 och 13
Hade det bara gällt knott, mygg eller värme så hade jag legat nära toppnivå. Men kyla och vind drar ner det hela rejält. Jag avskyr dessa två saker som pest och när de uppträder samtidigt så fiskar jag sällan numera. Regn fixar jag däremot bättre. Men att frysa det är det absolut värsta som finns.

Även här spelar fiskesuget in. Ju mer taggad man är desto lättare är det att trotsa allt. Visst har man frågat sig mer än en gång vad fan man håller på med. Men idag fiskar jag sällan när jag riskerar att bli frusen vilket jag inte alltid gjorde tidigare. Så mitt betyg sjunker några nivåer här. 


TEORETISKA/ TAKTISKA FÄRDIGHETER 

*Planering* 
Hur väl planerar du ditt fiske? Har du koll på hur väder, vattenstånd, lufttryck m.m. Studerar du kanske kartor eller försöker du leta information hur ditt tilltänkta fiskevatten ser ut. Eller är du mera en som bara åker ut och kör på så får det liksom bli som det blir?

Mina betyg: 15 och 18
Denna bit har jag alltid gillat och således även prioriterat. För att öka chanserna till lyckade planeringar så är det även viktigt att göra utvärderingar efter dina fisketurer. Att försöka lista ut varför det gick som det gick är således väldigt avgörande. Ju mer jag fiskat ju mer har jag märkt att det sällan handlar om tur när man får till ett lyckat fiskepass. Kan låta lite baklänges men för mig har resonemanget ett klart samband.

Under vinterhalvåret då jag inte fiskar händer det då och då att jag skriver ner lite planer och idéer som dyker upp. Jag studerar även kartor och försöker hitta saker som jag kan ha missat tidigare. Idag har mina planeringar blivit bättre än hur det såg ut 2010. Jag har alltid varit seriös och noggrann så här ser jag ingen skillnad direkt. Man kan säga att skillnaden ligger mer i att kvalitén har blivit bättre, att jag allt oftare träffar rätt mot vad man gjorde förr. Förmodligen handlar det mest om att jag har skaffat mig mer erfarenhet och kunskap under årens lopp. Jag anser mig således vara duktig på att planera men tyvärr är det många planer som inte skrids till verket eller bli liggandes alldeles för länge innan de blir av. Men det beror mest på att jag inte fiskar nog mycket alternativt att jag inte orkar då fiskesuget inte är tillräckligt stort. 


*Kunskap* 
Här tänker jag mig att en bred kunskap av rätt mycket. Inte bara gäddan som art utan även hur livet under vattnet fungerar, allt från bytesfiskarnas liv och leverne till hur växtlighet, strömmar och yttre förutsättningar som väder, lufttryck, vindar påverkar gäddan. Här finns mycket att lära sig rent teoretiskt men sen skall du kunna föra över detta i ditt praktiska fiske vilket inte alltid är det lättaste.

Mina betyg: 14 och 18
Redan i unga år plöjde jag bok efter bok som handlade om livet under vattnet. Allt från insekter, växter till att med tiden handla allt mer om fiskarna. Därtill har jag så länge jag kan minnas haft ett intresse för vädret och även försökt se samband över hur saker och ting i naturen påverkar varandra. 

Om jag skall tillskriva mig nån slags spetskunskap som fiskare så är det kanske i så fall här den hamnar. Men ibland blir man överraskad och lär sig nya saker. Mer än en gång har man märkt beteende och saker gällande fiskarna som inte stämmer överens med vad som finns att läsa i litteraturen. Helt fullärd blir man nog aldrig men känner att jag tagit mig rätt långt här. Jag hade en bra bas sedan unga år, sedan har man läst på så mycket man kunnat om gäddan som art och sedan ytterligare spätt på kunskap under åren man fiskat. 


*Erfarenhet* 
Erfarenhet är något man skaffar sig genom åren och genom all den tid man lägger ner. En duktig fiskare lär sig både av sina misstag och framgångar.

Mina betyg: 3 och 13
Som jag skrev i en tidigare artikel MINA TIO ÅR I JAKTEN PÅ STORGÄDDAN så hade jag en god grund när jag började rikta mitt fiske efter stora gäddor. Jag hade en hel del teoretisk kunskap i bagaget och så hade jag fiskat mycket gädda tidigare. Men annars var jag totalt oerfaren. Ser jag tillbaka hur jag tänkte då jämfört med idag så finns det absolut skillnader. Jag har försökt se vad som funkat bra respektive dåligt, sen har jag varit rätt så duktig på att testa mig fram på egen hand. En stor skjuts i mitt fiske de första åren tillskriver jag Krister Wallmark. Jag har lärt mig otroligt mycket av honom. Erfarenhet är väldigt viktigt och den skaffar man sig bäst genom att fiska så mycket som möjligt. Med den ökade kunskapen så blir du helt enkelt en bättre fiskare genom åren.

Men här finns ett stort MEN. Är du inte öppen och tar emot lärdom av duktiga fiskekompisar som fiskat längre än du själv, eller inte vågar testa saker på egen hand och tänka i egna olika banor så kommer utvecklingen gå betydligt långsammare eller i värsta fall riskera att helt stagnera. Att bara gå i andras fotspår och ”slippa tänka själv” är inget jag vill rekommendera om man vill utvecklas som fiskare. 


*Mångsidighet* 
Här tänker jag mig vilken bredd man visat upp som gäddfiskare. För att få högt betyg här bör man vara duktig på att veta var fisken håller till under hela året. Sen veta hur man skall lyckas fånga gäddorna under olika årstider och förutsättningar. Lyckas du ta stora gäddor i olika vattentyper?, kan du få gäddor både grunt och djupt?, lyckas du ta storgäddor på flertalet metoder.? Här finns mycket att kämpa för den som vill lära sig lägga hela pusslet. 

Mina betyg: 3 och 15
Här ger jag mig själv en större ökning än vad jag gjorde gällande min erfarenhet. Man kan kanske fråga sig om jag fått storhetsvansinne då mångsidigheten överträffat min erfarenhet?

Om jag börjar med att motivera varför jag satt en så rejäl ökning som jag gjort. Här började jag mer eller mindre från noll. Sen kan man kan säga att det är just detta mitt gäddfiske handlar om. Att utvecklas så mycket som möjligt som gäddfiskare. Här jag lagt mitt krut så att säga. Detta har jag gjort genom att sätta upp olika målsättningar som jag sedan har delat upp i delmål över en begränsad tid eller i mer långsiktiga mål över tid. Jag skall inte bravera över mitt resultat men skall ändå vara ärlig och säga att jag är rätt stolt över vad jag åstadkommit här. Nu är inte resan över på långa vägar men vägen till slutmålet har gått både snabbare och enklare än vad jag vågat hoppas på.

Jag vill slutligen återknyta till frågan ”vad är då utveckling?” I min värld är det inte att stå och dänga med ett spinnspö år ut år in eller att åka runt och trolla konstant. Visst specialiserar du dig på ett visst fiskesätt så kommer du bli duktig och trygg i det men du kommer med tiden att börja stagnera i din utveckling. Och inte nog med det så kommer du förlora värdefull erfarenhet genom att inte lära dig bemästra andra metoder eller fiska under andra årstider, förhållanden osv. Genom att kunna flertalet metoder lär du dig också vad som funkar bäst under olika förhållanden. Du hittar sambanden som du annars skulle kunna missa och du lär dig således mera om hur gäddorna fungerar i praktiken.


*Taktik *

Man kan ha en taktik redan från start men sedan märker man att den inte fungerar. Då gäller det att tänka om och kanske testa nått annat. Här tänker jag att man får högre betyg ju oftare man anser att man lyckas pricka in sin taktik på förhand. Men även om taktiken skulle spricka, vilket alla råkar ut för ibland. Hur duktig är man att agera i sådana situationer.

Mina betyg: 10 och 16
I grunden är jag nog en taktiker. De som känner mig kan nog skriva under på detta. Oavsett om det handlar om fiske, kortspel, dataspel eller annat så gör jag inte saker på måfå. Det skall finnas en tanke, en slags plan man utgår i från. Och bakom grundplanen så skall det helst finnas plan b och plan c o.s.v. Sen är jag rätt lugn och sansad som person så jag kan ofta hålla mig rätt cool i situationen men visst ibland spricker det även för mig. Jag är inte omänsklig på något sätt.

Nåja nog om hur jag är som person. Det jag vill säga med allt detta är att det handlar mycket om hur du är som person och inte bara om kunskap, erfarenhet m.m. Men för att pricka rätt oftare och bli riktigt taktiskt kunnig så är kunskapen väldigt viktig. Här har jag höjt mig själv en del och det beror helt och hållet på att jag lärt mig mera under årens lopp. Ser man på min statistik över hur väl jag lyckas i förhållande till tiden jag lägger ner så är det väldigt tydligt att jag idag är en mer effektiv fiskare än vad jag var för 10-11 år sedan. 


Med denna artikel vill jag ge inspiration samt bidra med idéer över hur man kan tänka och jobba för att utvecklas och bli en bättre sportfiskare. Oavsett vilken typ av fiske det gäller så finns det saker man kan jobba med att förbättra. Detta sker inte genom en natt utan det krävs ofta tid. Detta liknar jag vid en resa som nog aldrig når ett slut innan man ligger där under jorden själv en dag. Som vanligt tar jag gärna emot synpunkter kring det jag skriver. Kom gärna med kritik såväl positiv som negativ och berätta vad som du tycker jag har missat, vad som inte stämmer eller vad som jag lyckats speciellt bra med.

söndag 1 november 2020

Ensam är stark – Tankar och reflektioner från en gäddfiskare och bloggare..

Läste nyligen ett intressant inlägg i Facebookgruppen Svenska gäddfiskare där någon undrade hur vanligt det är att fiska ensam. Där kom det upp massor av olika kommentarer där man skrev om anledningar till detta och vilka fördelar/ nackdelar det kan medföra. Det visade sig finnas fler ensamvargar än jag trodde så jag behöver nog inte känna mig allt för udda. Lite lustigt var att jag redan innan jag läste denna tråd hade börjat skriva ett blogginlägg i ämnet. 

Genom åren har jag fiskat en hel del ensam men detta har gått lite i vågor genom livet. När jag startade bloggen fick jag snabbt kontakt med många nya fiskevänner. Under några år då jag var med i Team Mieko kändes det nästan som man hade fler fiskekompisar än man hann med att fiska med. Men under de senaste åren har jag mer och mer valt att fiska själv. Solopassen har ökat och antalet pass tillsammans med fiskekompisar har successivt minskat. Även antalet fiskekompisar är nu färre. Man kan undra varför det blivit på det viset? Det finns nog flertalet olika orsaker till detta vilket jag nu kommer gå in på. 

Jag tänker är man ständigt fiskesugen och fulltankad av energi så är det betydligt lättare att planera och fiska med andra. Så fort man får tid över så är man redo. Tyvärr är det inte alltid så för mig. De senaste åren har jag fått allt svårare att hitta motivationen och får anstränga mig mera att hitta nått som triggar mig. Att då i lugn och ro kunna planera och styra sitt fiske helt själv är något jag kan uppskatta. Att just få göra hela resan allt från rekning av vatten, testfiske och till man lyckas fullt ut ja de är sånt som jag gillar. Att få göra en sån resa tillsammans med en fiskekompis ger helt klart ytterligare en dimension. Man har ju fått uppleva några lyckade satsningar genom åren bl.a. med Krister som varit och fortfarande är min främsta fiskekompis. Men för att kunna göra denna resa med någon annan krävs det att man har både tillit och förtroende för varandra. Enklast är ju om man drar iväg och fiskar med någon på välkända arenor där bägge sedan tidigare vet hur fisket ser ut. Visst sånt kan vara kul ibland men inte något jag lockas speciellt mycket av längre.

Jag är nog rätt speciell som person då jag kräver väldig mycket respekt av min omgivning som i detta fall blir mina fiskekompisar. Inga lögner, undanflykter och liknande. Här har jag med tiden insett att jag är rätt extrem och kanske inte så konstigt att man fått bli besviken mer än en gång. Men är väl bara att inse att alla inte tänker som en själv och inte göra allt för stor grej av det. I mitt fall har jag valt att klippa vissa band. Tyvärr har jag även nekat några som vill fiska med mig. Säkert trevliga och duktiga fiskare men jag har inte velat släppa in dom i min krets så att säga. Jag har inte velat ta risken alternativt inte känt något behov.

Jag har t.ex. aldrig någonsin fiskat i ett vatten som någon visat mig i förtroende. Även undvikit att fiska i vatten där jag vet att andra som jag känner fiskar. Fiskar jag i nått vatten där jag tror att någon kompis fiskar i så är jag väldigt försiktig. Skulle t.e.x. aldrig dra med mig flera olika fiskekompisar, fiska med flera båtar, guida folk eller filma. 

Ett exempel på hur jag funkar var när jag var sugen att testa ismeta på ett väldigt känt ställe i Råneälven. Krister hade fiskat där tidigare men mer eller mindre slutat sedan en tid för att fisketrycket blivit så våldsamt mycket högre. Krister frågade om jag inte skulle testa där då han själv inte ismetade detta år. Jag svarade då: ”Nja jag skulle nog tänka mig det men känns inte rätt då du visat mig stället. Krister fattade mitt resonemang då vi tänker väldigt lika där men tyckte givetvis att jag skulle fiska där om jag ville då stället mer eller mindre är rikskänt. Mitt sätt att vara begränsar således även mig själv vart jag kan fiska. Om jag håller stenhårt på mina principer och så märker man att sin fiskekompis gör nått helt annat och inte alls tänker i samma banor, ja då blir man givetvis besviken. 

Jag gillar inte heller det där fula rävspelet som man sett fiskare emellan där man ljuger eller än värre avsiktlig och planerat försöker vilseleda andra genom att hitta på en historia. Nu mera lägger jag nog ca 99% av allt mitt fokus på mitt egna fiske. Jag känner mig trygg i det och har inte behov att se vad andra gör och vilka fiskar dom får osv. Så bara att inse att när det gäller mitt specimenfiske och i synnerhet gäddfiske så har jag med tiden blivit mer av en ensamvarg. 

Att lyfta fram duktiga fiskare och skriva om fisket här uppe i norr är något jag varit duktig på tidigare. Framför allt då predatorfisket med inriktning på de stora fiskarna. Men idag har jag blivit avsevärt sämre på den biten. Detta gör säkert bloggen ointressantare kan jag tänka mig och här är jag lite besviken på mig själv, att jag släppt den biten. Men finns orsaker. Först och främst så är jag nu mera en liten ”periodare” i fisket. Skulle säga att halva året så tänker jag inget eller knappt nått kring fiske medan det i perioder kan bli mycket. Så var det inte tidigare. Så tiden jag är påkopplad för fiske behöver jag nu för att fokusera på mitt egna fiske, inte andras. Men har jag tid över och energi så skriver jag fortfarande ibland om annat än mitt egna fiske, men dessa inlägg har tyvärr minskat rejält.

Sen så är bloggläsandet idag inte trendigt på nått sätt. Jag ser ju på mina besökssiffror att de har gått ner en hel del från när bloggarna var som mest inne. Den yngre generationen framför allt tar sig idag inte tid att läsa långa utdragna nördiga inlägg. De vill istället ha snabb info i form av youtube klipp eller diverse facebookgrupper eller kika på Instagram. På dessa arenor får man ju också mer publicitet och ”likes” vilket också bidrar till dess popularitet. 

Men jag ser ju fortfarande att jag har besökare och publicerar jag ett inlägg så ökar besökssiffrorna rejält under några dagar. Rätt regelbundet får jag fortfarande mejl eller kommentarer från läsare som uppskattar bloggen och som jag sagt tidigare, sånt ger mig mer betydligt mer glädje än alla kommentarer och likes jag får när jag lägger ut en bild med en stor fisk på Instagram. Idag har jag även lite svårare att komma på vad jag skall skriva om, man har ju skrivit en massa genom åren. Så hade varit intressant om någon har förslag om artiklar eller annat som ni tycker jag skall skriva om. Så ni får väldigt gärna komma med förslag och idéer...

tisdag 20 oktober 2020

Lyckat spinnpass från land gav sniptia och en nästantolva.

Man får nästan nypa sig i armen för att tro att det är sant. Vad händer liksom! Likt det senaste fiskepasset så blev detta minst om inte ännu mer välregisserat. Jag har ju de senaste höstarna bara haft svårt att ta mig ut och fiska. Jag har varken haft rätta gnistan eller ivern. Få pass och ofta korta pass ger väl inte de bästa framgångarna vilket jag är väl medveten om. Just att man inser vad som krävs för att lyckas kan både vara en morot eller en bromskloss. Men nu har målmedvetenheten, fokuset och drivet infunnit sig vilket till stor del beror på de senaste fiskepassen jag haft. Men jag kände redan efter min storgädda den sista augusti att energin fanns där. Till viss del beror det på att försommarfisket efter gädda blev som det blev. Dåligt fiske, värdelösa förutsättningar och få pass. Hösten är ju generellt en säkrare period så lite läge för revansch.

Under september har jag varit ute en del gånger och då har jag framför allt testat och rekat nya ställen. Fisket har under dessa pass gett en del svar och lite utifrån detta har jag sedan lagt upp fisket. Det jag vill säga med detta är att själva förarbetet många gånger är det klart viktigaste. Mitt tankesätt är lite att söka heta ställen, sedan försöka lista ut när är fisket är som hetast och väl då lägga krutet där. Viktigt att då ha is i magen och inte som så många andra gör, fiska, fiska när man hittat rätt och sedan fråga sig, ”varför har fisket blivit så mycket sämre”. 

Nåja kul att man kommit i ”fiskebubblan igen”. Senast var väl under april då jag höll på med ismetet. Nu är ismetet utbytt till spinnfisket. Det som är typiskt när jag hamnar i ”bubblan” är att jag planerar, förbereder mig bättre. Stiger upp tidigare och istället för några få timmar så kan jag nu fiska 7-8 timmar i sträck. Inte bara det man är beredd på att åka längre och göra mer uppoffringar än annars. Jag älskar ju att planera inför olika fisken och nu har man plötsligt energin för att skrida sina planer till verket.

Just idag var det en sådan dag. Jag hade gjort upp en plan och följde den till punkt och pricka. Steg upp i ottan och drog iväg. Fisket kändes inte lätt på förhand men jag skulle nöta, inget att förlora. Jag fiskade från land idag och när jag kom till platsen så såg det riktigt inbjudande ut. Redan i första kastet så smäller det på en 4 kilos. Kastet efter missat hugg, tredje kastet en snipa. Rätt snabbt har jag fått upp sex gäddor. Dock ingen större än 4 kilo, kanske jag har valt fel ställe?

Jag fiskar mig vidare men nu är gäddorna som bortblåsta. Till sist har jag nått den sista anhalten på det första stället för dagen. Jag hinner göra ett antal kast innan jag i ett längre spinnstopp får hugg. Bra fisk och allt går vägen. Dagens första storgädda är bärgad…


Riktigt vacker skapelse som mäter 110,5 centimeter med en vikt på 10040 gram. I käften sticker en stjärtfena ut från en mört. Ett bevis om nått på att gäddorna nu äter upp sig rejält.

Följande minuter är smått overkliga. I nästa kast hugger nått riktigt tungt. Jag har på fisken i cirka tio sekunder innan den lossnar. Jag blir givetvis besviken då tyngden var nått extra. Ingen snipa direkt. Att den skulle hugga igen finns inte på kartan men man kan ju alltid prova. Nytt kast. När jag har vevat in betet halvväxt så kommer en gädda som en torped men missar betet. Kan det vara samma gädda eller är det ytterligare en annan? Märkligt, nytt kast och i ett spinnstopp tar det fast. Denna fisk är riktigt stark och när jag ser dess höga rygg och kroppsform blir jag rätt nervös. Landningen går riktigt bra och där ligger den nu säkert i håven.


Vilken praktfisk. Endast 112 centimeter lång men ändå 11960 gram tung. Ynka 40 gram från ”regg” men det var väl rättvist då förra vägde 40 gram över tiokilosstrecket. Ibland har man stolpe in och ibland stolpe ut...

Resten av dagen ger bara en gädda till. Jag nöter dock på och avverkar några nya områden som jag spanat ut sedan en tid. Trots att det ser hett ut på nått ställe så är det stendött. Men lite typiskt denna tid på året att gäddorna klumpar ihop sig på begränsade ytor och däremellan är det dött. På försommaren tycker jag att de är mer utspridda över större ytor.

Om jag får anknyta till första meningen så känns fisket lite overkligt just nu. Bevisligen var storgäddorna riktigt på hugget men att jag skall lyckas hitta dom pass efter pass är nästan för bra för att vara sant. Sjukt är ordet…

Det blev bara ett till fiskepass efter min galna svit och det gick klart sämre. Detta skedde för knappa två veckor sedan. Luften var då kallare, det duggregnade och man småfrös lite. Dagen efter så vinterförvarade jag båten samt städade undan alla fiskeprylar. Nu får det vara nog för denna gång. Det har varit en höst som gett mig många nya fiskeupplevelser och det jag minns bäst är utan tvekan Lukas storgädda. Förhoppningsvis kommer jag tillbaka med någon fiskerapport om någon månad och då är det förmodligen ismete som gäller. Annars lär det väl dröja till mars-april 2021. Men däremellan skall jag försöka hålla igång bloggen med lite annat. Om inte annat en årskrönika.

På återseende...

lördag 17 oktober 2020

Ytterligare ett galet spinnpass!

Drog ut tidigt på morgonen i hopp om att få mig nån finare gädda. Enligt rapporter från de som fiskat dom senaste dagarna så har gäddorna varit riktigt på stöten, även de större. Även idag ”fuskade jag” och fiskade från båt. Hade speciellt ett ställe som jag velat testa från båt denna tid. Första ankringen ger ingenting. Strular sedan då jag tappar i en av mina årtullar i sjön. Fasen!

Drar vidare bara ca 50 meter och då händer det grejor. Första kastet så kastar sig en gädda över betet bara några meter från båten. Hinner knappt se vars den kommer ifrån. Sedan hoppar hela fisken upp över vattenytan i ett luftsprång. Mäktigt! Väger den snabbt i håven till 7450 gram. Följande tre kast lyckas jag kroka tre gäddor till, plötsligt är fisket glödhett. Vad händer! Nu var det inga storgäddor direkt men dom visade sig komma senare.

Typ tre kast efter får jag åter ett brutalt hugg vid ytan då jag drar upp betet efter ett spinnstopp. Jag ser att denna är ännu större, ser ut som en potentiell 10+ men visar sig istället att vara en hög nia. Irriterar mig lite över alla höga nior jag fått i år. Visst det är stora fiskar de med men det är något speciellt då vågen visar tvåsiffrigt. Men å andra sidan så är själva upplevelsen densamma. Det jag fiskar efter är ju fiskar som sticker ut, fiskar som man vet redan innan man håvar dom att de väger tvåsiffrigt. 

Extra långa spinnstopp följt av rätt snabb hemtagning var dagens taktik för att väcka dom stora donnorna. 9860 gram - 110 centimeter. Betet var än en gång Rapalas Peto hybridbete.

Men gud verkar ha bönhört mina önskningar för snart så krokar jag fast nått ännu större. I ett lika brutalt hugg lyckas gäddan snurra in sig med linan flera varv runt kroppen. Blir en märklig drillning då jag får bogsera in den. Lite som att dra in en stock man fastnat i. Riktigt fin fisk, ser rätt lång ut, grovheten duger och den har även lite buk på det. Förmodligen en fisk som platsar på årslistan min och säkert på några av mina andra listor med.

Dagens fisk! Stabil höstgädda som vägde in på 11620 gram fördelat över 118 centimeter. 

Efter denna heta huggperiod glesnar det av. Gäddorna tycks stå väldigt koncentrerade och i utkanten av området är det mest snipor. Blir en till 7:a och ett par 4-5 kilos innan jag avslutar dagen. Om jag summerar detta fiskepass så blir det nog mitt häftigaste spinnfiskepass. Gäddorna var som galna, vilka hugg! Räknade till 15 gäddor vilket också får anses som ett bra resultat. Hälften av dessa vägde över 5 kilo och så de fyra vägda fiskarna från 7,2 kilo och uppåt.

Alltid en härlig känsla när man ser en storgädda piggt simma i väg. Förhoppningsvis kommer vi mötas igen en vacker dag...


tisdag 13 oktober 2020

Grymt spinnpass med Lukas 12,3 kilos i topp

För en tid sedan fiskade jag med Lukas. Inför dagen hade jag en rätt bra känsla. Stabilt väder och efter en tid då vattnet hade kylts av snabbt så hade vädret nu blivit mildare. Lufttrycket var stabilt och högt. Att jag skulle spinnfiska var redan klart. Det är det jag tycker är roligast och mest utmanande nu för tiden. 

Båt eller land var väl istället den stora frågan? Skulle jag fiska själv var den andra? Kvällen innan ringer Lukas och han vill gärna hänga med. Jag ger han några olika förslag på vad vi skulle kunna tänkas hinna med på en heldags fiske (7 timmar). Helst vill Lukas fiska harr eller abborre men jag lyckas övertala honom till att göra en lite seriösare gäddfiskesatsning. Lukas har fått gäddor upp till ca 3 kilo tidigare i sommar så fokuset ligger i första hand på att få ett vettigt gäddrekord. Helst givetvis större än farfars 5 kilos eller så är det mitt rekord han vill slå. 

Det blir båtfiske, jag vill ge Lukas de bästa förutsättningarna att få sig en skaplig gädda och att fiska från båt ökar chanserna rätt mycket. Speciellt ju större vattnet blir. Men som jag tidigare skrivit finns det vissa heta platser man kommer åt fram land. Både i mindre och större vatten faktiskt. Men ofta blir man begränsad och många gånger har man tänkt tanken att man vill komma längre ut. Sen finns det ju givetvis många platser som är helt oåtkomliga från land. Då är det tur att det finns båt.

Vi fiskade från lilla träskbåten så det gäller att packa rätt så allt får plats. Som vanligt vill man ta med sig allt för mycket saker. Redan på första kastet smäller det på en gädda. Vi ser direkt att det är en bättre fisk. Nu får Lukas håva en storgädda för första gången och det fixade han galant. Den har en stor fisk i magen, en fena sticker ut, kanske en braxen. Bra bredd på gäddan men kanske för kort för att väga över 10 kilo eller så inte?

Gäddan visade sig väga 9770 gram. Riktigt vacker fisk som blir startskottet på en lyckad fiskedag.

Vi nöter vidare ett bra tag innan Lukas säger att han fick hugg mitt i ett spinnstopp. Första sekunderna ser det inte så märkvärdigt ut men när jag ser virveln när den närmar sig ytan inser jag att fasen nu har han en bra fisk på gång. Lukas tycker att den är sjukt stark och visst den gör några rusningar, bland annat en under båten och runt båten. Håvningen går bra och väl i håven inser jag att detta är ju en riktigt stor fisk. Grabben verkar ha bra tumme med de riktigt stora fiskarna!


Helt sjukt vilken start grabben har fått på sin fiskekarriär. I somras slog han till med en abborre på på 1560 gram och nu med denna gädda som visade sig väga 12270 gram fördelat på 122 centimeter. Denna fisk betyder förhoppningsvis mycket för Lukas framtida fiskeintresse och att han triggas än mera av specimenfiske. Han har redan börjat prata om att göra en satsning på ta nån storharr nästa år.

Men jag är nog själv minst lika nöjd och stolt som Lukas över denna fisk. Att få uppleva ett av mina bästa fiskepass tillsammans med honom och kröna det med denna praktfisk. Och att det var just Lukas som fick den! Ja det är nästan för bra för att vara sant. Ett av mina största fiskeögonblick...


Dagen springer vidare och vi får nån mindre gädda då och då. Lukas tappar en 4-5 kilos och några mindre följare vänder vid betena. Men fram emot eftermiddagen så får jag på nått bättre . En riktigt grovryggad sak som vi tror skall väga mer än den gör. Men den ser rätt tom ut i buken och längden (113 cm) är inte så märkvärdig. Vågen stannar på 10110 gram vilket duger gott.


Lyckat avslut på dagen då denna gädda på 10110 gram - 113 centimeter smäller på.


Det kändes verkligen som att de största gäddorna var på jakt idag. Svårigheten var bara att hitta dom. Men när man ser att det är hett så tar man tiden att söka gäddorna lite extra.

torsdag 8 oktober 2020

Höstfiske med Martin

Tyvärr kom vi inte ut förrän vid 13 tiden. Martin har nyss blivit farsa och hade många saker att fixa innan han anlände. Bara starkt av han att få tid till fisket. Vi fick ändra lite planer hur vi skulle lägga upp fisket. Vi fokuserade på ett begränsat område som vi nötte av rätt rejält. Det rimliga var ju att gäddorna borde gå lite djupare speciellt då vi såg en hel del betesfisk på lodet. Visst vi fick två gäddor var där det var djupare men bara smått. Vi ändrade sedan taktik och började nu fiska lite grundare. Första kastet pang!

Denna gädda är nog kanske den starkaste jag haft på någonsin. Vi trodde på ett monster men så var det inte riktigt. Hur kunde den vara så stark? Nåja det är ingen snipa utan en gädda på runt 110 cm med en vikt på 9580 gram. Sedan händer det mycket på kort tid då Martin oturligt nog tappar två storgäddor på några få minuter då bägge lossnar. Surt, speciellt den ena kunde ha varit riktigt fin. 

                  Dagens fisk blev denna gädda på 9580 gram med en längd på ca 110 centimeter.

Detta blev det tredje fiskepasset med Martin i år och ungefär så brukar det se ut. Först det obligatoriska ismetepasset som oftast sker vid påsk, sedan ett gäddpass på försommaren och sedan ett höstfiske. Hittills har vi fått fyra gäddor över 9 kilo där några har varit snubblande nära 10 kilos gränsen. Martin fick ju en på 9960 g förra vintern. Nu väntar vi bara på att den där riktigt stora skall dyka upp, vem vet kanske det händer nästa gång vi är ute och jagar storgäddor...

fredag 4 september 2020

Åter en lyckad höstfiskepremiär – Landfiskad storgädda

Måndagen 31 augusti fick jag ett infall att fiska gädda. Sista dagen på månaden innebar sista chansen att försöka knipa en ”augustigädda” över 10 kilo. Ett delmål i mitt långsiktiga mål att få gäddor över 10 kilo under årets samtliga tolv månader. Sämsta månadsrekordet låg inför dagen på 8550 gram (augusti) följt av 9220 g (december) och 9720 g (Maj).

I sanningens namn har jag fiskat väldigt få gäddpass under augusti sedan jag började rikta fisket mot storgäddor 2010. Vet inte om jag gjort mer än ett par seriösa försök där av inte så konstigt att mina två största ”augustigäddor” är bonusgäddor tagna vid gösfiske.

Vet inte hur seriöst detta fiskepass var men jag spinnfiskade från land under drygt tre timmar på två väl utvalda ställen där jag tror det går stora gäddor. Platserna är svåra på det sättet att man brukar få jobba hårt för varje gädda men däremot brukar storleken ofta vara bra.

När jag kom till första stället fick jag en bra känsla. Vattenståndet var rätt perfekt vilket verkar vara mycket viktigt på denna plats. Redan i andra kastet kommer en gädda skjuten som från en kanon mot betet, missar och flyger över vattenytan innan den landar med ett plask. Kastet efter hugger den på nytt och nu sitter den. Det är en rätt ordinär gädda på runt 4-5 kilo. Betet en Rapala Peto 20 cm i gäddfärg känns helt rätt idag och jag får en övertygelse att nöta vidare med detta bete resten av dagen. Finns det en liten större gädda så lär den hugga, så är min känsla i alla fall.

Men första stället ger inget mera. Trots massor av kast över nya ytor så händer ingenting. Bara vidare till andra stället då. Första kastet pang så smäller det på en till synes hygglig fisk. Den sitter på några sekunder innan den lossnar. Knappast nått monster men förmodligen över 5 kilo i alla fall. Jag ger den några försök till men inget händer vilket var väntat. Jag kastar över nya ytor vilket snart resulterar i ett bra hugg. Rätt snabbt inser jag att det är en större gädda jag har att göra med. Det finns en del vassa stenar gäddan givetvis drar i väg mot. Jag får då vada ut i vassen och blöta ner mig rejält för att lyckas styra gäddan ifrån stenarna. Den sitter bra krokad och håvningen sitter som den skall. Denna fisk måste bara väga över 10 kilo.


Nytt månadsrekord för augusti lyder nu mera på 10960 gram - 116 centimeter. Spinnfiskad från land. Bete: Rapala Peto 20 cm (gäddfärg).

Om jag skall värdera denna gädda som kommer den rätt högt upp. Upplevelsen och själva fighten är nått helt annat från land än i en båt. Eget rekat ställe och just stora spinngäddor har jag inte så många av heller. Vad det gäller mitt gäddfiske de senaste åren har fokuset mest legat på ismete och landfiske. Därför känns det extra kul att man lyckas med det man helst vill göra. Troligtvis lär jag fiska fler ”landfiskepass” under hösten innan isarna lägger sig. Båtfisket då? Tja kan bli nått enstaka pass, knappast nått mer. Är väl lite det som driver mig just nu ”att gå lite mot strömmen” av vad den breda stora massan gäddfiskare gör. Att lyckas på sitt egna vis och på sina egna ställen skänker mig mest glädje i dagsläget.

onsdag 2 september 2020

Lukas storabborre blev sommarens fisk!

Det var länge sedan jag uppdaterade bloggen men tänkte nu ge en kortare summering över sommarens fiske. Kort är nog rätta ordet för tyvärr finns det inte så mycket att skriva om. Förklaringen är enkel, jag har fiskat på tok för lite i sommar.

Tre gånger har jag varit ute i båt och samtliga pass har gösen varit måltavlan. Två pass med Bosse och då har vi vertikalfiskat. Fokuset har legat mer på mängd än storlek. Resultatet blev så pass bra att jag nu har matfisk så det räcker ett bra tag framöver. Jag och Kristers fiskepass var mer speciemenbetonat och målet var att ta någon större gös på trolling. Men fisket går som sagt inte alltid som man tänkt sig utan istället för stora gösar fick vi några bättre gäddor, jag fick den största på knappa nio kilo som visade en fin sommarkondis.

Här dagens största gädda på knappa 9 kilo i bra sommarkondis.

Annars har jag fiskat en del med Lukas i sommar och då har vi uteslutande fiskat från land. Första dagen så testade vi först en mindre bäck där det enligt källor skall ha funnits en hel del bäcköring tidigare. Frågan var hur det såg ut idag? Svaret fick vi rätt snabbt då jag krokade en liten öring. Totalt blev det ett tiotal öringar och Lukas kunde efter ett tag inkassera sin livs första bäcköring. Några var så pass fina så de fick följa med hem. Godare matfisk är svårt att hitta. Terrängen var besvärlig och myggen blodtörstiga. Många hade nog fått panik eller klagat men Lukas verkade näst intill oberörd vilket tyder på fina gener som han fått av sin farbror och farfar.


Bäcköringen är en vacker och stridbar fisk som även  är god att äta.

När vi kom hem var jag rätt mör och sliten. Men Lukas ville fiska mera och efter att jag vilat upp mig några timmar och fått i mig några paltar så var jag på benen. Vi gick genom en mindre myr fullproppad med hjortron innan vi kom fram till kvällens måltavla. En liten tjärn som jag besökt för elva år sedan. Då fanns det där gott om fina abborrar runt 3-4 hekto.

Rätt snabbt fick vi några fiskar men samtliga var av tusenbrödermått. Inget bra tecken direkt, men samtidigt gick tanken om det finns kvar nån större individ av den generation av de lite större abborrarna jag fick för elva år sedan. Plötsligt ser jag i ögonvrån att Lukas står med böjt spö och drillar en tillsynes stor fisk. Vad är detta må tro? Jag skyndar mig dit för att hjälpa till att landa fisken. Vet inte vad jag tänkte men när jag ser att det är en abborre av jätteformat så blir jag nästan chockad. Upp kommer en otroligt vacker och kompakt abborre. Första anblicken är att den kan väga närmare 2 kilo, den har i alla fall volymen till det. Men längden räcker inte till. 46,5 cm är en lång abborre men tänk om den hade varit 3-4 cm längre då hade den lätt passerat 2 kilo.


Sommarens bästa fisk! Högg på en Vibrax spinnare några meter ut från land. En kanonfisk som mätte 46,5 cm och vägde 1560 gram. Stort grattis!! Nu är det bara att försöka få fler trofefiskar.

På tal om Lukas så har han i sommar fått upp sitt fiskeintresse rejält. Han har börjat spinnfiska och man har snabbt sett stora framsteg. Att lära sig fiska är inte det svårare det klarar alla utan det är mer andra faktorer som jag ser. Dels uthålligheten och att man inte klagar och gnäller. Man får inte vara lat helt enkelt. Just dessa bitar bemästrar Lukas redan. Sen ser jag en viss målmedveten i hans sätt att resonera när man pratar fiske. Han ser redan vissa mönster i hur man kan lyckas och att fisket handlar mer om kunskap, envishet och tid man lägger ner än tur. Sedan har han ett gediget intresse att vara ute i naturen vilket jag tror är en stor tillgång för att bli en framgångsrik fiskare.

Lukas har under sommaren fått minst 10 gäddor, flertalet abborrar samt några bäcköringar. Och en av abborrarna var ju minst sagt rätt fin. En storfisk perfekt att bygga vidare sin fiskekärriär på. För mig har fisket med Lukas varit en av sommarens höjdpunkter. Hoppas att intresset håller i sig och att jag får en trogen fiskekompis en lång tid framöver.

Nu stundar hösten och som vanligt nu för tiden vet jag inte riktigt vad som väntar. Jag hoppas att jag får upp fiskesuget och tar mig ut på några fiskepass. Får jag något intressant på kroken så lär jag återkomma så snart som möjligt med en uppdatering. Bloggen är inte död utan det är bara jag som inte fiskar tillräckligt mycket...


torsdag 2 juli 2020

En gäddfiskesäsong som inte blev riktigt som jag tänkt mig...

Planen var att fiska mycket gädda under de två första veckorna i juni för att sedan fiskat nått pass under helgerna fram till midsommar. Normalt sett en rätt säker tid då vattenflödena sjunker samtidigt som vattnet sakta värms upp. Men i år blev det en annorlunda försommar. Våren blev ovanligt kall och långdragen och med en vinter med rekordmycket snö i fjällkedjan och en bit nedåt skogsmarkerna så kan man räkna ut att det blev lite mer vatten än vanligt i våra strömmande vattendrag.

Tanken var att fiska mest från land men givetvis även från båt en del. Landfisket gick bort helt medans jag fiskat från båt några gånger. Fisket har väl gått skapligt med tanke på den tid man lagt ner. Lite oväntat fick vi en rejäl värmebölja redan i början av juni och redan till midsommar var vattentempen uppe i runt 20 grader i sjöarna och några grader svalare i älvarna. Jag håller rätt hårt i att inte fiskat gädda när vattnet nått dessa temperaturer. Speciellt i vissa vatten där jag vet att jag kan fiska bättre under andra förutsättningar. Hög temperatur är en av de största riskfaktorerna när det gäller oddsen att klara sig vid catch and realease. Bättre då att fiska efter andra arter än gädda och andra större kallvattensfiskar som t.ex. lax.
                                       Årets första bättre gädda i öppet vatten såg ut så här.  Riktigt vacker fisk.                       

Jag har varit två gånger i några olika småvatten. Första passet tillsammans med Mats Honkamaa. Då var vi lite för tidigt ute, gäddorna var mitt i leken. Blev bara några snipor. Veckan efter var jag med Martin och då gick det bättre. Förvisso inga mängder gäddor då heller men blev en skaplig bit för min del. Eller om man ser till det aktuella vattnet en bra fisk. Den var framför allt sjukt bred om ryggen.
                                 
Spinnfiske på riktigt grunt vatten är häftigt. Denna slukade en gigant flapper på haivmeter djupt vatten. 8550 g - 105 cm.
Sedan har jag fiskat med Krister. Ena gången fiskade vi i ett för mig nytt vatten när det gäller sommarfiske. Blev inte så många gäddor men potentialen kändes rätt för stora gäddor. Andra gången vi var ute så hann vi med två ställen på samma dag. Ena platsen gav noll gäddor. Kändes hett men av någon anledning var det stendött. Andra platsen gav en del gäddor. Blev en del vertikalfiske men även lite trolling under dessa dagar. Största gäddan kom aldrig upp, det var Krister som krokade en riktigt fin fisk som vi bara fick se en skymt av. Men bägge två hajade till rejält. Det var inte frågan om den vägde över 10 kilo utan istället hur många kilo ytterligare den kunde ha vägt. Surt men sådant tillhör fisket. Men helt lottlösa av större fiskar blev vi inte. Totalt fick vi upp sex fiskar mellan sju och dryga nio kilo.
                                 
Denna gädda hade lite buk vilket visar på att den hunnit äta upp sig efter leken. Vågen visade 9220 gram. 

Så mycket mer än detta har jag tyvärr inte att rapportera om. Denna tid brukar jag ju fiskat rätt hårt men i år blev det inte så men förhoppningsvis kan detta leda till att jag är mer taggad än vanligt fram mot hösten istället. Nu här framåt i juli och augusti tänker jag fiska lite annat än gädda. Förhoppningsvis kommer jag med någon rapport kring detta framöver...

tisdag 2 juni 2020

Metersfiskar och plussare

I spåren av gäddfiskets uppgång tar nya uttryck sin form och synsättet på saker och ting ändras snabbare än någonsin. Två populära ord i dag är plussare och metersfisk.

Tidigare var vikten långt viktigare än längden bland gäddfiskarna i Sverige. Men så var det inte söder om oss i de europeiska länderna då man i princip bara intresserades av längden. Idag har trenden svängt en hel del här i Sverige och bland många så är idag längden viktigare än längden.
Rätt eller fel det låter jag vara osagt, alla har rätt till sin åsikt. Egentligen kanske varken längd eller vikt är speciellt viktigt?

I mitt fall så är detta ändå viktigt. Jag bygger en stor del av mitt fiske på att utvecklas och nå mina uppsatta mål. Hade jag då inte haft fiskens storlek som drivkraft vet jag inte hur jag hade kunna motiveras att lägga den tid man faktiskt gör på fisket. Själv är jag av den uppfattningen att en kort och grov gädda är betydligt intressantare än en lika tung fisk som är lång och mager. Men häftigaste är ju ändå när både längden och grovheten stämmer in samtidigt. De är just sådana fiskar man kämpar för.

Jag har tidigare skrivit en hel del kring frågeställningen ”hur stor skall en gädda vara för att betraktas som stor?” En bra fråga där man skall vara ödmjuk och inse att vad som är en stor gädda för en själv behöver inte vara det för en annan. Jag kan tycka att 100 centimeter eller 7 kilo är en okej siffra att använda som mått. Har gäddorna blivit så pass stora så visar de samma beteende och uppehåller sig ofta på samma ställen som vattnets allra största individer. 

Personligen utgår jag alltid vart jag fångat min gädda. I vissa vatten där jag eller andra tidigare fångat många tiokilos gäddor är en sådan gädda idag ”lite en i mängden” medans jag i ett annat vatten skulle bli minst lika glad om jag fick en superfet 8 kilos. Jag kan även fiska i vatten där jag vet att en 10 kilos är sällsynt och skulle jag få en över den vikten skulle jag bli riktigt nöjd. Med det synsättet kan man finna glädje att även fiska i de vatten som man vet inte kan producera jättegäddor.

Själv använder jag aldrig ordet metersfisk, det ligger helt enkelt inte i min mun. Sen är det en jäkla skillnad att fånga en 120 cm mot en på 100 cm. En 120 centimeters gädda förtjänas helt enkelt inte att kallas för en metersfisk. Man skall inte blanda äpplen med päron.

Så till ordet ”plussare” som jag ser förekommer allt mer. Det känns nästan som att i mångas värld räknas inte en gädda under tio kilo. Likaså att man bara räknar dessa fiskar och de blir då lite av en måttstock på hur duktig man är. Nej detta är inte min grej, säger jag som är lite av en statistik nörd kan säkert vissa tänka? Jo jag räknar mina över tio kilo men inte bara det jag räknar ALLA mina stora gäddor, även de under tio kilo. 

Egentligen blir det intressantare ju mer en gädda väger. Har man fångat många gäddor över 10 kilo så känns en tiokilos gädda väldigt långt ifrån en 12-13 kilos. Men varje storgädda oavsett storlek har ju sin historia och är unik på sitt sätt. Att man då kategoriserar gäddorna i två fack ”plussare” och ”metersfiskar” känns för mig lite menlöst, oseriöst, tråkigt och ovärdigt...

tisdag 26 maj 2020

Gäddpodden

Som vanligt tar det ett tag innan jag hittar till de nyare och populärare trenderna. Så även till de så kallade ”poddarna eller podcast som de egentligen heter. Förmodligen ett tecken på att man inte är någon ungdom längre. Men så i vintras i brist på annat så började jag kolla utbudet av poddar. Först lyssnade jag på några kändare sportpoddar innan jag kom på att fasen kanske finns någon sportfiskepodd.

Jag hittade snabbt några som jag lyssnade på. I samma veva lanserades en nya podd, gäddpodden som då snart skulle ha premiär. Det där lät ju riktigt intressant. När dessutom Oscar Trowald och John Zafaradl enligt mitt tycke två av landets bästa skribenter inom sportfisket skulle hålla i trådarna blev det än mer intressant.

Nu har jag hört på de tre första avsnitten och det har faktiskt varit en fröjd att lyssna. I det senaste avsnittet pratade John om sitt gäddfiske och hans syn på saker och kring runt det. Det var nästan lite skrämmande att höra när han pratade, tror jag hade presenterat mig själv på nästan exakt samma sätt. Eftersom vi är född samma år har vi nog troligen formats rätt mycket av det som hänt inom sportfisket under årens lopp. Vi har ju bägge varit med om en slags renässans inom gäddfisket från en tid då det rankades i botten till idag då det nått toppnivå. Idag kastas man lätt som nybakad fiskare rakt in i gäddfisket, på vår tid gick resan dit genom hela sportfisket. Fördelen för oss var att vi fick en bredare syn på allt fiske vilket man sedan fick nytta av då man så småningom nördade in i gäddfisket.

Det är väldigt mycket som jag gillar i podden. Men kanske mest att man biter sig fast i själva kärnan i gäddfisket. Tänker då främst på själva passionen, respekten och seriositeten. Sen att man täcker in allt gäddfiske och grottar in sig i olika ämnen gör det hela ännu intressantare.

Fast det som känns allra viktigast för mig är att alla gäddfiskare tar sig tid att lyssna på denna podd. Här får man både kunskap och inspiration. Något jag tror kan bidra till att vi framtiden får ett bredare, intressantare och bättre gäddfiske. In och lyssna!!

Klicka HÄR så kommer ni till podden.

Keep up the good work boys...

onsdag 20 maj 2020

Mina tio år i jakten på storgäddan (2010-2019)

Gäddfisket har alltid funnits med i bilden sedan jag började fiska. När jag fiskade som mest under ungdomsåren testade man varenda pöl i närområdet. Minns speciellt min första gädda över fyra kilo. Jag fiskade i Aleån som vid den tiden var mitt hemmavatten. När jag såg den gäddan fick jag rejäl puls, tyckte den var riktigt stor. Det som sedan händer är att gäddan går loss. Besvikelsen blev givetvis stor. Men jag ger mig inte utan stannar kvar på platsen och nöter på. En timme senare hugger samma gädda igen och denna gång får jag upp den. Den vägde 4,2 kilo.

På denna fick tid från slutet av 80 talet och framåt några år fick man främst kunskapen genom fisketidningar och att själv fiska. Utrustningen för gäddfiske var ofta allt för klen och oanpassad. Avsaknaden av stora beten var enorm. Resultatet av mitt gäddfiske på den tiden var i sanningens namn rätt skral. Huvudorsaken var nog helt enkelt att man fiskade för dåligt. Man valde inte de rätta vattnen och fiskade ofta på fel sätt. Man fick ofta bra i mängd sett men de stora fiskarna var sällsynta. Likaså använde man för små beten och klen utrustning. Jag växte även upp i ett område som saknade riktigt bra storgäddsvatten vilket givetvis inte gjorde saken bättre. Men jag tror ändå man lärde sig en hel del under dessa år. Och som sagt glädjen över min första 4 kilos gädda och inte tala om när jag senare putsade rekordet till hela 5,9 kilo var minst lika stor som när jag senare i livet kunde inkassera min första tolva.

När jag blev lite äldre fiskade jag väldigt brett och fisket var mer ett sätt att komma ut i naturen. Ibland fiskade jag själv men oftast med vänner. När jag lade mina fotbollsskor på hyllan och flyttade från storstan fick jag en nytändning i fisket. Nu fanns alla möjligheter att satsa på fisket igen och efter att jag startade upp min blogg 2009 gick jag all in på predatorfisket med fokus på abborre, gös, gädda och lake. Jag gjorde en seriös planering och satte upp både kortsiktiga och mer långsiktiga mål.

Viktigt att skaffa sig rätt förutsättningar för att lyckas
Det kändes som att jag hade rätt goda förutsättningar att lyckas. Året innan hade jag fått lite självförtroende genom att få två gäddor över nio kilo. Samma höst hade jag börjat fiska med Krister Vallmark som är lite av en fiskelegend här i Norrbotten med gäddfiske som främsta specialitet. En bra fiskekompis är givetvis ett stort plus. Man får någon som man kan bolla sina idéer och teorier med och inte minst lära sig saker utav. Sedan kan man lättare motivera varandra genom att göra gemensamma planeringar och sätta upp lite mål.

I bagaget hade jag ett stort intresse sedan unga år för livet under vattnet. Allt från insekter, groddjur till fiskar har jag studerat och läst mycket om. Även viss kunskap om väder och vind fanns och ett brett intresse för naturen och ekologin. Till detta hade jag vid det laget läst massvis med böcker och fisketidningar. Att ha förkunskaper kring allt detta tror jag är av stor betydelse om man skall lyckas fullt ut. Så att fiska storgädda borde jag kunna göra, i alla fall i teorin.

Men för att fiska stora gäddor behöver man rätt utrustning. Efter en titt i mina beteslådor så insåg jag att avsaknaden av större beten var stor. Likaså hade jag för klen utrusning allt från spön, rullar till linor. Så under de första åren blev det rätt mycket inköp av fiskeprylar. Även båt, nytt ekolod och elmotor införskaffades. Att ha rätt grejor är en förutsättning för att lyckas. Men det är i mina ögon den lättaste biten.

Sommaren 2010 köpte jag min båt som jag fortfarande har kvar. Många fina fiskeminnen har jag från denna farkost.

Sist men inte minst viktigt gäller det att ha närhet till rätta vatten där potentialen för stora gäddor finns. Här insåg jag att förutsättningarna var goda då flertalet intressanta vatten fanns inom räckhåll. Många olika typer av vatten där fisketrycket överlag var rätt lågt. Mycket att utforska och testa vilket är något som kan trigga mig lite extra.

Under de första fem åren 2010-2015 fiskade jag inte bara gädda utan minst lika mycket efter abborre och gös. Något år blev gäddfisket helt bortprioriterat. Men det var ändå här jag lade grunden för mina framgångar senare. För att skaffa kunskap och hitta rätt nycklar för att lägga pusslet rätt behöver man fiska mycket. Erfarenhet är ofta kärnan i framgången och den skaffade jag mig under dessa fem år.

Från 2016 och framåt ändrades en hel del i mitt fiske. Tiden, orken och energin fanns inte riktigt där på samma sätt längre. Efter lite funderingar fram och tillbaka så kände jag mig allt mer motiverad att endast lägga tid och planering åt endast en art. Valet var rätt enkelt, det blev gädda. Här kände jag mig inte riktigt nöjd men vad jag hade uppnått. Det kändes som att det fanns mer att ta i från och genom att tänka bort allt annat fiske skulle det förhoppningsvis bli enklare. Nu med facit i hand kan jag inse att jag hade helt rätt i mina funderingar. Under åren 2016-2020 har jag fiskat betydligt mindre men ändå har framgångarna varit klart större.

Fokus på rätta perioder
Idag drygt fem år senare känns fortfarande gäddfisket som nummer ett men jag försöker ständigt ha nått komplement i bakhuvudet i fall jag får för mig att fiska efter något annat. En stor skillnad idag mot tidigare är att jag nu fiskar mera i korta och då lite mer intensiva perioder. Mellan dessa perioder lägger jag gäddfisket på hyllan och då kan det bli tid över för lite annat fiske. I stort sett så är det bara några månader varje år jag fiskar gädda. I huvudsak är det tre perioder som gäller vilket jag går igenom här nedan.

Period 1 – Vårvintern (Mars, april)


2010-2014 fiskade jag väldigt många pass från isen och då blev det även en del fiske under vintern. Man provade många olika vatten och även flertalet olika ställen i samma vatten. Efter att ha stått över isfisket mer eller mindre 2015 så fick jag en nytändning 2016 och har sedan dess har jag fiskat varje år från mars och in i april. Resultatet har varit riktigt bra och här har jag på nått sätt lyckas med att skörda frukten från den tid jag lade ner grovjobbet. Antalet ismetepass har de senaste åren legat på runt 5-10 stycken per år.

Denna dubbel kom direkt på morgonen just när jag hade fått ut mina spön. Den största av gäddorna blev fjolårets största gädda för min del.

Period 2 Sommaren (Juni)

Denna period gillar jag bäst. Inte för att den är enklast, tvärtom den känns svårare än både isfisket och höstfisket utan mest för att jag älskar denna årstid. Fiskesuget ligger på topp efter en lång och mörk vinter. Naturen blomstrar, det blir allt behagligare i luften och det är ljust näst intill hela dygnet. Åren 2010-2014 fiskade jag en hel del direkt efter att isen for. Nu kan jag fiska ett och annat fiskepass tidigt men det mesta krutet sparar jag till juni. Helst vill jag fiska på ställen där jag vet att gäddorna hunnit börja käka upp sig. Det är intressant att det faktiskt finns platser som jag fiskar på som gäddorna generellt är minst lika feta i juni som under hösten. Vanligtvis är det ju inte så. Detta visar hur snabbt gäddorna kan äta upp sig om förutsättningarna är de rätta. 
I juni 2017 fiskade jag mycket men det dröjde länge innan belöningen kom i form av denna pjäs. Metoden för dagen var trolling. Efter detta pass har trollingfisket mer eller mindre lagts på hyllan. Alltid roligt att variera sina fiskemetoder. Just trollingfisket har ofta en negativ effekt på fisket om man nöter för hårt i ett och samma vatten. Därför är det viktigt att fiska sparsamt eller ibland låta sina vatten vila fastän man vet att man hade kunnat få klart fler stora om man kört flertalet pass under de heta perioderna.   

Förleksfisket är extremt svårt här uppe i norr. Detta beror på flera orsaker. De tjocka isar gör att de ligger kvar länge och när de blir isfritt kan det ofta vara näst intill sommarvarmt i luften. Gäddorna leker då direkt när isen går. Rejäla vårfloder efter snösmältningen gör att stora områden översvämmas och det blir då givetvis svårare att komma åt gäddorna. Efter midsommar brukar jag lägga gäddfisket på hyllan. Mycket hänger i hop på hur varmt vattnet är, något år har gäddfisket varit glödhett ändå in i juli men då har det också varit ovanligt kallt. Visst man kan lyckas i sommarvarmt vatten men jag känner att det fisket tar stryk på gäddorna och då vill jag hellre låta mina fiskeplatser vila upp sig fram tills hösten.

Period 3 Hösten (September, oktober)

Fast denna tid är glödhet och de flesta gäddfiskares högtid så är det en period jag ofta missar delvis eller ibland helt. Nått enstaka år har jag hållit i fisket hela hösten men oftast har det blivit rätt få pass varje höst. Men det är givetvis en tid som jag gärna fiskar om det passar. Fisket är ofta bra och medelvikten hög. Tyvärr har motivationen saknas en del vissa år.

Höstgäddorna kan bevisligen vara riktigt feta. Denna tog jag på flötestrolling hösten 2017.

Kanske just av ovanstående anledningar som jag haft svårt att hitta de största gäddorna denna tid. Jag har ändå fått rätt många hyfsat stora gäddor om hösten men däremot har jag inte fått någon av mina största då. Lite märkligt men hade jag haft samma driv och motivation som under sommaren och vårvintern hade förmodligen resultatet sett annorlunda ut.

Målfokusering
Ett sätt för mig att kunna prestera bättre och motivera mig själv har varit att sätta upp tydliga mål. Jag har först och främst utgått från vad jag vill uppnå med mitt fiske (både på kort och längre sikt). Utifrån detta har jag sedan kunnat sätta upp olika mål som jag med tiden kunnat revidera och ändra från år till år. En del mål har mer varit delmål i en långsiktig kedja (ex. att jag skall få gäddor över 10 kg under årets alla tolv månader). Andra är mer långsiktiga (ex. att jag skall få en gädda över drömgränsen 15 kilo). Men de flesta har varit tidsbestämda och då gällt främst över ett år. Mer konkreta exempel på hur mina mål kunnat se ut finns längre ner i artikeln.

Jag strävar efter att behärska alla sportfiskemetoder men kanske framför allt att lära mig när och vart respektive metod bäst kommer till sin rätt. Sedan gillar jag att variera mitt fiske, testa nytt och lyckas få stora fiskar på vitt olika sätt. Jag är inte alls ute efter att få så många stora fiskar som möjligt, hade jag varit det hade jag fiskat helt annorlunda med färre fiskemetoder fördelat på vissa specifika vatten som jag vet innehåller många stora fiskar men kanske inte dem allra största.

Med nya mål i sikten kan man alltid utvecklas och sträva framåt istället för att stanna upp och fastna i samma gamla mönster. Det finns dock en risk med att vara allt för målinriktat. Når man inte upp till önskat resultat kan man lätt bli besviken och tappa lusten. Därför har jag periodvis varit försiktig med att sätta upp allt för många mål. Det viktigaste är ju ändå att hitta glädjen i fisket och tycka det är roligt. Att fiska skall vara roligt och hur man får det att bli det är upp till en själv. Därför är det viktigt att lyssna på sig själv och tänka på vad man vill få ut av sitt fiske innan man ger sig in i leken.

Några avklarade mål genom årens lopp
Första stora målet jag satte upp var kanske föga överraskande att fånga en gädda över 10 kilo. När jag växte upp var tioklubben en högaktuell spalt i fiskejournalen. Man läste igenom den noggrant och tittade avundsjukt på alla bilder av storgäddor. Kanske, kanske skulle man en dag själv fånga en sådan gädda? I mitt fall dröjde detta alltför länge kan man tycka, men när väl bollen var i rullning dvs. när jag hade satt igång med mitt målmedvetna gäddfiske efter stora gäddor tog det bara några månader innan saken var avklarad. Det var faktiskt enklare än jag hade föreställt mig. Med tiden har jag satt upp nya mål som man jobbat mot. Vissa har jag redan klarat av medans det finnas andra som är ogjorda.

Den första riktiga storgäddan
Jag fiskade i en större sjö där jag visste att det hade fångats flera stora gäddor genom åren. Åren innan hade jag börjat ismeta där lite smått. Redan under första fiskpasset kunde jag landa en sjukilos fisk. Det blev sedan några mindre lyckade fisken så jag var inte direkt full av självförtroende. Men nu var fokuseringen lite annorlunda. Jag hade förberett mig bättre med fler ismetespön, bättre agnfiskar och nu skulle jag inte sitta några timmar utan minst en halvdag. Jag minns tyngden i mothugget och då den drog iväg i rusning efter rusning. Detta var nått helt annat än jag varit med om tidigare. Isen detta år var ovanligt tjock så det tog ett bra tag innan jag kunde få upp den genom hålet. När jag väl såg fisken fick jag en smärre chock. Att den var över 9,2 kilo och ett nytt rekord var det inget snack om utan frågan var mer om hur mycket över tio kilo den vägde. Vågen visade 12100 gram med en längd av 118 centimeter. Utan tvekan den fisk som betytt mest för mitt gäddfiske.

Här är den min första gädda över 10 kilo. Man behöver bara titta på kroppsformen så förstår man att den var stark som en oxe. En riktig tanks...

Detta första år gav totalt tre gäddor över 10 kilo. Gäddtrolling var nått nytt för mig och med Krister som läromästare lärde jag mig rätt snabbt det som jag tidigare inte visste vilket förvisso var en hel del. Det blev rätt mycket trolling och ismete de första åren. Något år senare började jag även testa vertikalfiske efter gädda vilket jag snabbt fattade tycke för. Av någon anledning blev det väldigt lite spinnfiske de första åren men det har jag börjat försöka ta igen nu. Flötestrolling har fått sporadiskt med tid och som gammal metare har jag flertalet vidlyftiga planer som ännu inte försatts i praktiken. Men det är lite så med mig, planer finns men det tar ofta ett tag innan de sätts i verket. Jag gillar inte att stressa fram saker. Men när det väl görs så är det ofta genomtänkt och inte sällan har resultatet varit bra. Jag är av den uppfattning att ytterst få saker här i livet sker genom tur. Visst alla kan få en stor fisk men att lyckas upprepa det gång efter en annan visar på något helt annat.

Landfiskad 13 kilos
Om min första tolvkilos har betytt mest för mitt fiske så finns det en annan gädda som inte kommer långt efter. Inför 2018 gjorde jag en planering som bestod av något helt nytt. Jag skulle satsa på att spinnfiska gädda från land. Som sagt spinnfisket hade inte fått någon större prioritering tidigare men nu skulle det bli ändring på det. Jag listade upp tiotalet olika fiskeplatser som nu skulle testas. Alla platserna var ställen som jag inte visste så mycket om innan men som såg intressanta ut på kartan. Gemensamt var att jag valde bort ställen där jag visste eller trodde att det fiskades en hel del. Att hitta ofiskade och orörda ställen där gäddorna fått vara i fred tror jag mycket på.

Det blev inte mer än några fiskepass innan drömfisken kom. En fisk som än idag känns lite overklig, lite som en ”turfisk” som dök upp från ingenstans. Egentligen hade jag inte tänkt fiska. Jag hade fiskat flertalet dagar i rad innan och var rätt trött. Dessutom hade fisket varit segt en längre period men jag liksom tvingade mig ut som man kan göra då man är inne i sitt fiske. Det var precis som jag förväntat mig riktigt trögt. Ja det var sjukt svårt, även smågäddorna simmade förbi totalt ointresserade av mina beten. I ärlighetens namn kände jag mig rätt uppgiven. Jag avslutade kvällen på ett nytt ställe som såg intressant ut. Vet inte om det var därför men jag började byta bete efter bete och bara nötte vidare utan någon riktig förhoppning. Sista betet jag satte på var en Savage Gear DP spinnare. När väl hugget kom så tänkte jag först bottennapp. Men kände sedan snabbt att fasen det drar ju i linan. Där efter går allt snabbt. Fisken kommer in mot land, jag ser att den sitter dåligt krokad så chansar att ta den hårt och tvekar inte att ta ett gälgrepp så fort jag får chansen. Håven låg naturligtvis en bit bort. Detta är utan tvekan den grövsta gäddan jag skådat. Tyvärr var den utlekt och helt tom i magen. I perfekt kondis hade den lätt vägt över 15 kilo.

Grov som en timmerstock och bra höjd med. Synd bara att den var helt tom i buken. Förmodligen hade den lekt bara nån vecka innan jag fångade den, Man undrar ju vad den kan ha vägt innan??

Tre 12 kilos på tre olika metoder
Under 2016 hade jag bara tre metoder i tankarna. Ismete, vertikalfiske och trolling. Målet var få gäddor över tio kilo på varje metod. När ismetesäsongen var slut så hade det infriats till 1/3. Det blev totalt fyra gäddor över tio kilo. Toppfisken var dessutom bra, 12930 gram fördelat på 124 centimeter och ett nytt personbästa i såväl vikt som längd.

Faktiskt min längsta gädda fortfarande. Känns som att det rekordet borde jag klå en vacker dag. Kanske sker det i år?

Under juni kom nästa storgädda och även den fisken är minnesvärd. Hugget var brutalt, som en riktigt hästspark genom spöet. Sedan drog den i väg på en rejäl rusning. Ögonblicket då den kom upp till ytan har etsat sig fast på näthinnan. Värsta köttnacken och riktigt grov. Tänkte först att den var större än den visades sig vara. Men såg sen att den var lite för kort för att vara riktigt stor.

En riktig praktfisk både till form och utseende. Om den finns kvar skulle jag gärna vilja träffa på den igen. 113 centimeter och 12490 gram.

Några veckor senare kom så den tredje tolvan och denna gång var det på trolling. Minns att jag sa till min fiskekompis den dagen, att skulle inte förvåna mig om jag får en till tolva idag och så blev det också. Den fisken vägde 12,4 kilo. En minnesvärd svit som jag tror kommer bli svårslagen. Likaså en islossning när det gäller de större gäddorna från tolv kilo och uppåt. Tidigare hade en tolva känts väldigt svår, nu blev känslan en annan.

Olika typer av mål jag satt upp
För utom ovan nämnda infriade mål så har jag satt upp en massa andra mål. Många har jag klarat av redan medan det finns andra som jag hoppas fixa med tiden. En del mindre svåra, andra lite klurigare och några som känns mer som drömmål som man kan sträva efter in i det oändliga. Listar här nedan lite förslag på mål som jag använt mig av.

- Antal fiskar över en viss specifik vikt/längd per år

- Antal fiskar över en viss specifik vikt/längd per metod och år

- Antal fiskar som platsar i mina topp 10 i topplistor.
Själv har jag har en lista med de största fiskarna samt flera andra listor efter fiskemetoder. Man kan även göra listor över olika vatten, dela in vattnen i älvar/åar, sjöar, Put/take, skärgård. Båtfiske/ landfiske m.m.

- Årslista över årets största fiskar
Detta kan gälla både längd och vikt. Jag brukar räkna medelvikten och medellängden på mina tio största varje år och på det sätt göra en jämförelse med föregående år.

- Månadsrekord

- Metodrekord

- Personligt rekord

- Drömgränser gällande vikter eller längder.

- Fiske från land

- Sätta upp specifika mål i ett enskilt vatten man ämnar fiskar i.

- Sätta upp mål man vill uppnå från vissa typer av vatten.
(större sjöar, älvar, åar, tjärnar, P/T vatten osv.)

- Sätta upp mål att tex. förbättra medelvikter, längder på sina gäddor.

- Sätta upp mål utifrån gäddans konditonfaktor

(utgår då från en tabell jag gjort där jag använder mig av fultonskalan)

På detta sätt kan man tävla med sig själv vilket jag ser flera fördelar med. Det driver en att utvecklas och tänka mer själv än att titta och lyssna på andra. Man sprider ut fisket i fler olika typer av vatten. Jag tycker att gäddfisket idag blivit rätt enkelspårigt. Det är ett för stort fokus på enstaka fiskemetoder och inte minst prylhysterin med båtar, ekolod, beten m.m. Det är väldigt lätt som nybakad gäddfiskare att köra i samma spår som den stora massan och då finns det risk att missa allt annat inom gäddfisket som det sällan pratas om.

Här nedan ett exempel över mål jag satt uppe upp inför 2018
* 10+ på ismete (Fixat 13,22 kg, 12,46 kg)
* 10+ på spinn från land (Fixat 13,11 kg)
* Minst 3 st 10+ under året. (Fixat)
* Minst ett metod-rekord (Fixat Spinnrekord och ismeterekord)
* Förbättra mitt augusti rekord (7490 g) (Fixat 7800 g)
* Ta en gädda över 10 kg under nån av månaderna maj, aug, nov, dec. (Fixat November)
* Gädda över 10 kg från ett nytt vatten (Fixat)
* Gädda över 13+ (Fixat 13,22 kg, 13,11 kg)


Dokumentationen en viktig del av mitt gäddfiske
Att föra fiskedagbok är något som jag ofta och gärna propagerar för här på bloggen. Genom att dokumentera alla sina fiskepass vinner man otroligt mycket. Vet att många upplever det lite krångligt och ointressant. Men får man det till en rutin och sedan kan se hur materialet växer så börjar man inse värdet i detta. Det är svårt att exakt säga hur mycket mina fiskedagböcker har hjälpt mig i mitt fiske. Men genom att gå igenom mitt material har jag fått en rättvis och korrekt bild som jag sedan kan skapa statistik över. Ur detta kan jag sedan lättare se mönster och fundera vidare på hur jag kan effektivisera och driva mitt fiske vidare.

Man kan även lätt se hur fisket har förändras genom tid. I vissa vatten kanske fisket blivit bättre och i ett annat så har det skett en försämring. När det gäller gäddfisket har jag sett flera tydliga mönster i några av mina vatten. Dels hur gäddornas kondition förändras genom tid och att antalet storgäddor på vissa platser blivit färre eller på en annan plats fler. Ibland när jag gör statistik över mitt fiske kan jag förunnas över att resultatet inte alltid blir som jag tror. Det betyder att ens minne ofta inte är det bästa och ju mer man fiskar ju lättare blir det att glömma eller minnas fel.

Jag har framför allt blivit mer noggrann och skicklig på att pricka rätta tider för olika platser. Är man en person som fiskar jämnt och ständigt så fort man är ledig så blir nog inte dokumentationen lika viktig. Då hinner man inte med helt enkelt och fiskar man extremt mycket över tid så ökar ju chansen att lyckas rejält. Men för mig som inte fiskar så extremt mycket har dokumenteringen varit extra betydelsefull och säkerligen en stor del i mina framgångar.

Några tankar och funderingar från dessa år
Om jag skall försöka knyta ihop säcken och göra någon slags analys utifrån dessa år känner jag att det inte är speciellt enkelt. Det är så mycket som hänt. Nya kunskaper och erfarenheter man fått liksom alla lärdomar från sina fiskepass. Teorier som slagit fel men även träffat rätt. Överraskningar, besvikelser och flertalet magiska minnen.

Jag är nog lite skeptisk lagd i grunden. Jag tror ofta inte på något förrän man har bevisat motsatsen. När det gäller gäddfisket har jag ändå detta till trots tagit flertalet stora gäddor på ställen som jag inte riktigt vågade tro på innan. Platser som jag rekat själv och tyckt sett heta ut i teorin. Jag gillar egentligen inte att veta för mycket om ställen där jag fiskar. Det tar liksom bort en stor del av spänningen och förväntningarna. Från början förlitade man sig på några få säkra vatten och platser vilket fungerade till viss del. Träffade man rätt dag och fiskade bra kunde resultatet bli riktigt bra. Men vetskapen av att det fiskas hårt på ett ställe gör det hela inte lika intressant och fisket blir naturligtvis svårare.

Att hitta heta ofiskade vatten är inte det lättaste. Även här uppe i Norrbotten så finns det flertalet duktiga och seriösa gäddfiskare som åker runt och fiskar på ställen de sett ut på kartor eller fått tips av genom andra. Speciellt när det gäller älvarna och de lite större sjöar kan man utgå ifrån att man inte får vara ifred från andra fiskare. Däremot varierar fisketrycket en del från ställe till ställe och beroende på vilken årstid man väljer att fiska.

För mig har det blivit viktigt att kunna några vatten riktigt bra. Jag känner även att jag fiskar alldeles för lite idag för att hinna med att testa nya vatten stup i ett. Men målet är fortfarande att testa nått nytt vatten varje år. De sista två åren har jag fiskat mer från land än båt vilket är en helt ny väg jag tagit. På många sätt känns detta fiske svårare än båtfiske, i alla fall om man ser till antalet stora fiskar. Men faktum är att jag tagit större fiskar både från land och på ismete än från båt. Slump eller inte låter jag vara osagt.

Några insikter och lärdomar man fått under dessa är...

Insikt 1. Att fiska riktat efter stor gädda är enklare än jag först trodde

Insikt 2. När man lär sig se mönster om hur ett bra gäddvatten kan se ut kan man lättare hitta till nya liknande vatten.

Insikt 3. Tid, kunskap och rätt utrustning är tre grundpelare för att lyckas. Annars ser jag motivationen som den viktigaste biten. Är man motiverad så lägger man ner mer tid, planerar noggrannare och är mer uppmärksam och koncentrerad under sina fiskepass. För mig har resultatet oftast blivit bäst då motivationen legat på topp.

Lärdom 1. Fiskar man på rätt plats, i rätt tid och på rätt sätt är gäddfisket riktigt enkelt och resultatet kan då bli enastående. Men felar däremot någon av dessa komponenter kan det resultatet helt utebli. Skillnaden mellan succé och fiasko kan ibland vara hårfin.

Lärdom 2. Ge aldrig upp. Vissa vatten kan vara riktigt svårfiskade. Genom att nöta kommer ofta resultatet förr eller senare.

Lärdom 3. Våga bryta mönstret. Testa nya metoder, tekniker eller testa nya beten. Hitta nått som andra fiskare kan ha missat. Detta kan ibland löna sig, framför allt i hårt fiskade vatten.


I år har jag gått in på mitt elfte år i jakten på mitt slutgiltiga mål, en gädda på 15 kilo tagen i Norrbotten. Jag har sagt att när jag får en sådan skall jag sluta fiska gädda. Frågan är om jag skulle göra det, vet inte men inte omöjligt...