måndag 27 september 2010

Gös och gäddfiske

Under denna vecka har jag och Krister varit ute på totalt tre gemensamma fiskepass. Två av gångerna har vi fiskat efter gädda och en gång har vi riktat fisket på gös. Vårat mål i (Team North Predator) denna månad har varit som jag tidigare nämnt att klara av att ta fina fiskar av de tre arterna vi oftast fiskar efter d.v.s. abborre, gös och gädda. Målvikterna vi satt upp tycker vi är realistiska att klara av men samtidigt inte heller allt för lätta att uppnå och då speciellt när vi inte räknar med att hinna med alltför många pass under månaden.

ABBORRE: Över 1 kilo.

GÖS: Över 2 kilo.

GÄDDA: Över 10 kilo.

Innan denna vecka hade vi redan klarat av abborre (1020 g), varit snubblande nära på gös (1940 g) och även nära att klara gädda (9440 g). Men som sagt nära skjuter ingen hare så nu var det upp till bevis.

FÖRSTA GÄDDPASSET:

Vi kom igång vid någon gång mitt på dagen och redan efter en stund så började det spöregna vilket inte alls var det väder som utlovades. Men regnskurarna försvann efter ett tag men det var faktiskt mitt i värsta regnet som dagens största gädda kom upp. Den vägde 8800 g och det var Krister som stod för fångsten. Förutom denna fångst blev det ytterligare en gädda över 8 kilo och även denna gädda valde Kristers wobbler framför mina.

8300g---2010-(2)

Återutsättning av Kristers gädda på 8300 gram.

Dagens två häftigaste fångster bestod dock av två helt andra gäddor. Den första var en mager fisk på runt 2 kilo, den var helt skinnflådd från topp till tå och måste ha varit djupt nere i en gäddmage innan den av någon outgrundlig anledning fick friheten åter. Men att den sedan lyckades överleva och dessutom ta en av våra wobbler är ju enbart en bedrift i sig och visar hur mycket en gädda egentligen kan tåla. Tyvärr blev det inget foto av den vilket vi ångrar nu i efterhand.

Andra gäddan har vi däremot bild på.

6920g---2010-(3) 6920g---2010

Gäddan vägde nästan 7 kilo och hade en svalt något riktigt stort, såg ut som den hade en handboll i magen. Vi tippar på att den lyckats ta en sjöfågel vilket faktiskt inte är helt ovanligt.

ANDRA GÄDDPASSET:

Kan gäddor vara selektiva eller kräsna? Svaret är ja utan tvekan. Krister körde med 4 spön och jag med 3 stycken så det blir 7 olika wobblers. Av dagens totalt 10 gäddor fångades 8 fiskar på 2 av Kristers wobblers. Att vi sedan hade likadana beten fast i andra färger spelade ingen roll, nej gäddorna hade bestämt sig.

Idag hade vi ett trevligt fiske fastän gäddorna var minst sagt kinkiga. Det blev tillslut ett gäng fina gäddor. I slutskedet av fiskepasset lyckades även jag få en liten finare bit.

7800g---2010-(2)

September gädda på 7800 gram.

Innan dess hade Krister dragit gäddor på b.l.a. 8400 gram samt denna skönhet.

9220g---2010-(2)-s

Stabil gädda på 9220 gram.

Egentligen så skall man inte klaga på våra gäddfisken denna månad då vi fått flertalet fina gäddor, ja totalt 9 fiskar över 7,5 kilo är ett fint facit men tyvärr så har den där toppfisken över 10 kilo uteblivit men vem vet den kanske kommer snart.

GÖSPASSET:

Vi hade bestämt oss för att satsa på ett renodlat vertikalpass idag och målet var som sagt att ta en gös över 2 kilo. Fisket gick trögt under hela dagen men några fiskar kom det upp med jämna mellanrum. Dagens fight stod Krister för då en mycket stark gädda fattade tycke för hans jigg. Det tog en bra stund innan gäddan var besegrad och den kunde vägas in på fina 6270 gram vilket var Kristers tredje största vertikalgädda.

De andra fiskarna var den sort vi var ute efter nämligen gös. Den ena var liten men den andra var av lite trevligare format.

2660 g - 2010 (4)

Vertikal gös på 2660 gram.

Trots ett rätt trögt fiske så kunde vi glädjas åt två fina fiskar där den ena dessutom passerade målvikten med råge.

fredag 24 september 2010

En kommande storfiskare?

DSC00534

Lukas begrundar vad som sitter fast på kroken

DSC00535

Mörtarna kommer upp i en jämn ström.

lördag 18 september 2010

Fin höstabborre på över kilot

Fick ett sista infall att försöka få mig en finare abborre. Fisket förlades till en sjö jag fiskat i en hel del tidigare i sommar och dagens metod var trolling. Osäkerheten kring hur fisket skulle gå var stor då jag aldrig fiskat i sjön så här sent.

Jag hade inte mer än kommit ut på sjön då vinden ökade markant i styrka vilket gjorde fisket tufft från min lilla båt med elmotor. Efter en timme utan ett endaste hugg började jag faktiskt tänka på att ge upp. Strax därefter kom dagens första hugg och en stund senare kunde jag kroka loss en abborre på 3-4 hekto. Nu fick jag lite förnyade krafter och efter ytterligare en timme kom abborre nummer två upp och den var riktigt liten.

Nä fisket gick minsann inte lätt i blåsten och inte blev det bättre med så pass få hugg heller. Men får man bara rätt fisk så kan en dålig dag förbytas mot en bra, detta är en av de största tjusningarna vid specimenfiske. Oddsen att det skulle hända mig idag kändes inte som speciellt stora men så kommer då hugg nummer tre. Jag känner på en gång att det är en bättre fisk och förmodligen en större abborre. Drillningen går prickfritt och efter en stund kan jag lyfta upp dagens tredje och definitivt största fisk.

1020g - 42cm (3)

September abborre på dryga kilot.

Det är en fin fisk i rätt bra kondition med en vikt på 1020 gram och en längd av 42 centimeter. Jag måste säga att det blev ett oväntat och riktigt trevligt slut på dagen. Kul också att få en abborre på över kilot i september. Med detta fiske och denna fisk så sätter jag bokslut på årets abborrfiske i öppet vatten. Känns som en perfekt avslutning på ett tämligen lyckat abborrsäsong.

onsdag 15 september 2010

1 år i gäddans tecken - 11 september betyder nu mer än bara World Trade Center för mig.

Den 11 september förra året tog jag min då hittills största gädda. Den vägde 9100 gram och blev startskottet på ett år med gäddor jag tidigare aldrig trodde var möjligt för mig att fånga.

Att rekordet skulle höjas hade jag en förhoppning om liksom att ta en gädda över magiska 10 kilo. Nu var jag motiverad och sedan tidigare hade jag rätt god kännedom av potentiella vatten med stora gäddor i. Så med detta var det bara att köra på och hoppas på det bästa. Men före det lade jag upp en planering och satte upp lite målsättningar om hur jag skulle lyckas på bästa möjliga sätt.

9100g-108cm (2)

9100 g – 108 cm

En kall oktoberdag förra året fiskade jag med en gammal vän Krister Wallmark. Vi lärde känna varandra från tiden då vi båda satsade hårt på mete efter bland annat id och braxen. Nu fick jag följa med på ett gäddfiske och även trolla gädda vilket jag hade ringa erfarenhet av då. Efter detta möte så fick mina tankar på riktat fiske efter stor gädda ytterligare ett skjuts framåt.

När således isarna lade sig så dröjde det inte länge innan jag slog till med ett nytt gäddpers på 9220 gram och dryga 110 centimeter. Efter denna isgädda så rullade det bara på av farten och innan isarna hade släppt hade jag fångat ytterligare flera fina gäddor var av de tre största överträffade mitt tidigare gäddrekord. 12100 g, 11120 g samt 9400 g vägde dessa fiskar och de mest otroliga var att dessa fiskar togs inom loppet av mindre än två veckor.

9220g-110cm

9220 g – 110 cm

Detta kändes ju givetvis helt underbart men samtidigt kom tankarna att det nästan hade gått för lätt och vad skulle man nu sikta på. Så det tog nog några veckor innan jag landade och var tillbaka ute på isarna. Fisket i april gick bra om man ser till antalet men flytet med de stora var nu borta vilket nästan kändes bra för nu började jag istället tänka på vad som skulle hända efter det att isarna farit.

12100g-118cm (5)

12100 g – 118 cm

11120g-116cm (4)

11120 g – 116 cm

9400g-112cm

9400 g – 112 cm

Förleksfisket existerade knappt i år men hann med ett pass då jag fick några olekta och med lite flyt så hade jag eventuellt slagit mitt gäddrekord ännu en gång men tyvärr tappade jag den gäddan. Men den var oerhört mäktig och jag har aldrig haft på något liknande, tyvärr så såg jag den för lite för att vilja tippa någon vikt. Några dagar senare fick jag lite plåster på såren då jag fick en grov gädda på 9320 gram.

I juni blev det några gäddfisken och en del fina gäddor också. På ett par fiskepass tillsammans med Krister så blev det gädda på 9 samt en ännu större som tyvärr aldrig blev vägd då lipgripen gav vika. Så i juli lyckades jag ta min hittills största å-gädda fångad från ett mindre strömmande vatten, den bjöd på en mäktig kamp och vägde fina 7700 gram.

8860g-104cm (2)

8860 g – 104 cm

Förra veckan avslutade jag det magiska året samma dag som det började nämligen den 11 september och det slutade precis som det började men en fin gädda. Denna gädda var dock knappt ett kilo mindre men hur som helst en fin fisk.

8180g-2010

8180 g

Innan 11 september 2009 hade jag endast tagit 2 gäddor över 6800 gram nu är jag uppe i 16 över den vikten. En annan rolig grej är att jag lyckats höja mitt månadsrekord under samtliga 12 månader under denna tid. Blickar man framåt i tiden så ser det spännande ut med tanke på att av mina 7 största gäddor så är 5 tagna i helt olika vatten. Därför känns det som att det finns en hel del kvar att utforska i dessa vatten och de vore ju konstigt om det inte fanns större fiskar än de jag lyckas få där.

Vad som händer i framtiden när det gäller gädda för min del står i dagsläget skrivet i stjärnorna. Att det skall gå bättre än vad det gjort under senaste året känns ju inte speciellt realistiskt men samtidigt är det en utmaning att försöka klå det och jag gillar ju utmaningar. Svaret finns förhoppningsvis här på bloggen om ett år.

måndag 13 september 2010

Fina gäddor på trolling!

Inte sedan i slutet av juni hade varken jag eller Krister fiskat riktat efter gädda från båt. Den gången fiskade vi också tillsammans och vi lyckades riktigt bra och bäst gick det när vi trollade. Därför hade vi nu bestämt oss för att köra två trolling pass under två dagar.

DAG 1

Minnet av förra fisket satt kvar i huvudet så det var inga problem att välja vilka wobblers jag skulle köra med. Den gången hittade jag en wobbler och en färg som utklassade allt annat och förhoppningarna var nu att den även skulle fungera lika fint fastän det är höst och lite kallare i vattnet. Krister som är en gammal trolling räv med otaliga storgäddor på denna metod körde med några beprövade kort som skiljde sig en del från mina. Resultatet första dagen var att de föredrog Kristers wobbler betydligt mer än mina och efter ett tag så fick jag lite motvilligt byta ut mina tidigare så framgångsrika wobbler mot andra. Under några heta timmar mitt på dagen drog Krister fyra gäddor över 6 kilo med toppar på fina 7540 gram och 7900 gram.

7900g-2010-wb

Dagens största på 7900 gram var en vacker men rätt mager gädda.

Efter denna huggperiod med finare gäddor så blir det några mindre gäddor och nu börjar även jag få fisk då jag bytt ut mina wobblers. Rätt intressant för resten att se hur olika wobbler fungerar under olika årstider, väderförhållanden och i vilka vatten man fiskar i. Därför gäller det att vara flexibel och inte vara alltför sen att byta bete om det inte ger något medan kompisen drar fisk efter fisk. I detta fall var jag nog lite för envis plus att jag inte hunnit bygga upp den betesarsenal jag skulle behöva. Blir att handla lite nya höstwobblers med lite sävligare gång innan nästa fiske. Trots att det inte blev någon bättre gädda för min del så kändes dagen lyckad och jag fick istället glädjas åt Kristers fina fiskar.

DAG 2

Innan dagens pass hade jag hittat några nya wobblers i mina gömmor som skulle testas. Vädret var även denna dag soligt och relativt varmt för årstiden så det var riktigt skönt ute på vattnet. Dagens första hugg får jag på en av mina nya wobblers och jag känner med en gång att det är en bättre fisk. Efter en trevlig kamp så är dagens första fisk landad och med det så ökar förhoppningarna ytterligare på de riktigt stora gäddorna.

8180g-2010

En rätt massiv gädda på 8180 gram blev dagens första fisk.

Fortsättningen av dagen blir spännande men med lite stolpe ut så att säga då vi har på några bättre fiskar som väljer att kliva av. Speciellt en av fiskarna som Krister har på en stund känns riktigt fin då den uppför sig som en riktig storgädda brukar göra. Efter en liten trög period mitt på dagen kommer en huggperiod på eftermiddagen och en av de sista fiskarna blev lite oväntat den största. Det var Krister som fick denna enormt grova gädda som mycket lättvilligt följde med ändå in till båten innan den gjorde några försök att komma loss.

9440g-2010-wb

Tyvärr framgår det inte av bilden hur grov den var över nacke och rygg men den vägde 9440 gram och blev med det dagens största fisk.

Sammanfattningsvis två trevliga fiskepass då första passet bjöd på många gäddor med några finare bitar. Andra passet gav nog lite färre gäddor i antal men istället bättre toppvikt plus att vi hade känning av ett par riktigt stora. Detta kändes riktig lovande och kanske tar vi någon av dessa nästa gång vi gästar detta vatten.

söndag 5 september 2010

Gösfiske med bättre medelvikt

Jag och Krister har varit på ett gemensamt göspass där vertikalfisket skulle testas. Det dröjde ett bra tag innan vi fick var sitt hugg som vi bommade innan Krister kort därefter kunde landa dagens första gös. Den vägde ca 800 gram.

Bara en stund senare och en liten bit ifrån där första gösen högg kom nästa hugg och åter igen var det på Kristers spö. Bara sekunderna senare så får jag ett rejält hugg och där står vi nu båda med böjda spön. En kort stund senare har vi landat var sin fin gös. Kristers väger 1640 g och min är något tyngre, 1940 gram vilket är min hittills största gös. Fiskarna får givetvis simma tillbaka.

1940-g-2010

Norrbottens gös på 1940 gram.

Efter detta börjar vi hoppas att vi hittat dem men istället så blev det inte en endaste fisk till. Ja så kan fisket vara, man får aldrig ta ut någonting i förskott. Trots få napp och få fiskar så var vi ändå nöjda med dagen då medelvikten var så pass god vilket känns spännande inför framtiden. Som novis när det gäller gösfiske så kändes det skönt att få en sådan skaplig fisk på ett av mina första pass.

Ni som inte bor i Norrland och fiskar gös så är en 2 kilos ingenting speciellt men så här långt upp i landet är det en fin fisk. Gösen här uppe blir sällan speciellt stor och medelvikten är väldigt låg på de flesta håll. Lägg till detta så är den ovanlig och finns bara i ett fåtal vatten. En kompis till mig har i sommar dragit över 100 gösar och ingen av dessa har vägt över kilot. Framtiden känns dock spännande för någonting har hänt senaste åren i flera av våra gösvatten då beståndet formligen har exploderat. Kanske är det sviterna av den globala uppvärmningen som bidragit till detta? Risken är tyvärr att gösarna då pågrund av konkurrensen och det faktum att den befinner sig på gränsen av sin utbredningsområde stannar upp i tillväxten och inte blir så stora. Nu finns det ju redan några gösvatten här uppe som hyser en och annan riktigt stor gös men de är sannerligen inte vanliga. Men bara av vetskapen att de finns så blir man peppad att leta dem och sedan hitta rätt metod för dagen. Att fiska efter stor gös här uppe är med andra ord en riktig utmaning.

Krister har idag skrivit på Team North Predators hemsida om att försöka få en bättre bredd på fisket denna månad mot var det varit tidigare under klubbens historia. Då det bara tagits finare gäddor i september så därför hoppas vi nu få gös över 2 kilo, abborre över 1 kilo och gädda över 10 kilo.

onsdag 1 september 2010

Kallt så in i Norden!

Under de två första veckorna av augusti så hade vi riktigt varmt för årstiden och det kändes som att vi skulle få en fin sensommar och att hösten var långt borta. Men vad hände, jo den arktiska luftmassan som vi faktiskt sluppit under hela sommaren drog ned successivt över hela landet och värst drabbade blev som vanligt vi här uppe i norr.

Livet under vattenytan har således förändrats en del vilket lett till att invånarna där nere också börjat röra på sig en del. Vissa arter som gillar lite kallare vatten som laxfiskar och gäddor börjar nu bli allt mer aktiva och lättfångade i flertalet av våra vatten. Sedan har vi ju fiskar som gillar varmt vatten som väljer att ta det lugnare i stället.

Men nu är det ju så här vilket tåls att tänka på att temperaturen bokstavligen har rasat senaste veckorna. För bara 3 veckor sedan så låg ytvattentemperaturen i vissa vatten i Norrbotten på närmare 20 grader, nu är den nere någonstans mellan 10-12 grader. Det blir en temperatursänkning på nära 10 grader! En sådan markant förändring tror jag inte är bra för några av våra fiskar. Även våra kallvattensfiskar kan behöva en acklimatiseringsperiod för att anpassa sig. Nu är vi ju trots allt bara i månadsskiftet augusti/september, så rent logiskt sett så kommer vi få varmare dagar framöver och med resultatet att vattentempen höjs igen. Låt säga att det blir ett par varmare dagar så ytvattentemperaturen höjs med några grader, då tror jag de flesta av våra fiskar vaknar till och blir aktivare. Fast inget fiske är omöjligt och lyckas man bara hitta fisken så har man alltid chansen att lyckas. Man får med andra ord anpassa sitt fiskande efter rådande förhållanden.

Själv har jag legat rätt så lågt med fiskandet senaste veckorna och orsaken är nog främst vädret som gjort mig passivare. Har dock hunnit med två kortare pass i sjö och å.

Första passet som var i ett rinnande vatten gav 6 gäddor i vikter upp till knappa 4 kilo. Det kändes som att gäddorna var mer utspridda än normalt och med det svårare att lokalisera. Misstänker att vattnets temperatursänkning kan ha spelat in här. Andra passet fiskade jag med Robin. Fisket var rätt trögt men vi lyckades ändå få upp några abborrar och gäddor. Vi märkte rätt snabbt genom ekolodet att stimmen av småfisk inte var lika stora och koncentrerande som för några veckor sedan plus att de även var mer utspridda och höll sig mer bottennära. Fisket blev då också både svårare och sämre.