söndag 31 mars 2013

Webbtipset – Allt vad fiske heter

Denna gång tänker jag tipsa om en intressant blogg som går under namnet Allt vad fiske heter. Killen bakom bloggen heter Henrik Rånman som är en ung och seriös fiskare från Norrbotten.

Själv träffade jag Henrik för första gången förra helgen då vi drog ihop ett gäng för en dags gäddfiske ute på isen. Jag märkte att han inte bara har ett stort intresse för själva sportfisket utan även för teknik vilket kanske inte är så konstigt då han för tillfället studerar till civilingenjör. Han berättade om flera olika projekt han har på gång vilket en del redan hunnit komma upp på bloggen.

Här byggs en undervattenskamera…

Nu senast fick vi se hans första egentillverkade beten vilka ser ut att hålla en skrämmande bra finish. Tidigare har vi bland annat kunnat se en egentillverkad undervattenskamera samt en film filmad med den. Det skall bli intressant att få följa Henkes olika projekt i framtiden. Att killen har sinne för olika tekniska lösningar har vi redan sett prov på och där hittar man något som gör att bloggen sticker ut bland många andra.

Den här vintern har Henrik och hans polare börjat hitta rätt vad det gäller ismetet efter de stora gäddorna.

Jag tycker också att Henrik är väldigt bra på att förklara sina projekt och byggen vilket han gör på ett utförligt och pedagogiskt sätt. Likaså trevligt att läsa hans fiskerapporter där man märker att han och hans kompisar hela tiden gör framsteg. Skall jag försöka vara kritisk så skulle det vara uppdateringsfrekvensen på bloggen som gärna hade fått vara lite bättre.

söndag 24 mars 2013

Fiske för hela helgen…

I helgen har har det blivit ismete efter gädda både på lördag och söndag. Totalt sett en riktigt trevlig helg med gott sällskap, en del gäddor, hyfsat väder och tillslut även en godkänd toppfisk.

LÖRDAG 23 mars

På lördag hade jag och ett gäng hängivna fiskeentusiaster från Luleå-Piteå planerat in ett fiskepass i ett för oss intressant fiskevatten. Vi var dock lite osäkra på vilken plats vi skulle välja då vi inte har några erfarenheter när det gäller gäddfisket från is i detta vatten. Man vet ju också hur det kan vara, att de ställen som fungerar i öppet vatten många gånger inte alls funkar från isen.

Jag, Henrik och Markus var tidigt ute på isen. Vi spred spöna över ett rätt stort område där djupet pendlade mellan 2-5 meter. Efter en stund kom så en kort men intensiv huggperiod med fyra hugg som resulterade i tre gäddor.

Fortsättningen gick i samma anda, dvs. rätt långa perioder utan hugg följda av korta nappruscher med flera hugg på kort tid. Gäddorna som kom upp var som stöpta i samma form och storlek där bara färgnyanserna växlade en aning. Det fanns dock ett bekymmer som bara växte med tiden. Av de tiotalet gäddor som kom upp vägde inte en enda över kilot. Det blev alltså ett riktigt sniprace vilket ju inte riktigt var tanken.

Mårten och Kristoffer som var på väg till oss blev förvarnade på vägen att fiskarna vi fick inte alls var av den storlek vi hade hoppats på. Därför valde de en annan plats i samma vatten. Efter att vi fiskat klart träffades vi alla för en trevlig pratstund där vi gick igenom dagens fiske. Det fanns dock inte så mycket att prata om då de också hade haft det tungt med bara några smågäddor. Istället blev det en hel del annat fiskesnack vilket ju aldrig sitter fel. Man kan väl säga att det inte gick som vi hade hoppats på, men så är det med fisket ibland. Däremot var det kul att träffa dessa trevliga killar som jag innan bara följt via deras bloggar/hemsidor.

SÖNDAG 24 mars

Idag fiskade jag ensam. Efter mycket funderande hit och dit bestämde jag mig tillslut för att fiska i det vatten som jag ismetade nästan alla mina pass förra vintern/våren. Då gick ju inte ismetet alls så bra som jag hade tänk mig så därför har jag lite revansch att fodra här. Att det finns stora gäddor i detta vatten vet jag, det gäller bara att hitta dom och ha turen på sin sida.

Idag serverade jag gäddorna en varierad meny bestående av en död id på ca 7hg som jag preparerat med Yum shad doftspray, ett par pigga 2 hektos abborrar med ett lockblänke ovan tafsen, några mindre mörtar där jag på ett spö fiskade med två mörtar tacklade på var sin krok. Ytterligare ett bete blev det då jag rätt tidigt på dagen fick en snipa på runt halvkilot. I denna djungel av beten så var det de dubbla småmörtarna som gick segrande ur matchen.

Hugget var dock försiktigt, liksom fighten men det var rätt tunga gungningar i spöet vilket skvallrade om en lite bättre fisk.

7130 g - 103 cm

Gädda på 7130 g och 103 cm.

Dubbelmört

Idag var det dubbelmörten som levererade.

Det var riktigt skönt ute på isen idag, blåsten som vi vant med oss nu under flera dagar var borta samt att termometern för första gången på länge visade några plusgrader. Det känns att vi går mot vår och så småningom även en sommar. Det är nu den härliga tiden börjar…

fredag 15 mars 2013

Gäddfiske med bra medelvikt

I går började förberedelserna inför dagens fisketur med att pimpla upp betesfisk. Detta skulle visa sig vara svårare än jag trodde då det gick riktigt segt. Trots hjälp från en annan pimpelfiskare jag strålade samman med på isen blev resultatet skralt. Blev endast 3 mörtar av moderat storlek samt några mindre abborrar och gärsar. Besviken över det dåliga resultatet övervägde jag att ställa in kommande dagens planerade fiske men blev ändå så att jag for iväg på morgonen.

Gärsar

Man tager vad man haver. “Gärsklumpen” levererade noll fiskar denna dag. Men skall sägas att jag fått en del gäddor på detta sätt genom åren, dock inga större.

Fast jag har lyckats rätt bra med deadbait senaste åren väljer jag ändå levande agn framför dött 9 av 10 gånger. Vid vissa tillfällen då jag prickfiskar på små ytor nära botten kan jag föredra ett dött bete men då skall det vara tröga förhållanden som mitt i vintern. Nu när vårsolen lyser allt starkare och jaktljuset blir bättre tror jag gäddan vill ha lite rörelse på sina matbitar. Så denna tid och framåt föredrar jag levande betesfisk. Medelvikten har dock helt klart varit bättre på dött bete men samtidigt har jag tagit 4 av mina 5 största isgäddor på levande. Så bägge delarna funkar bevisligen under de rätta förhållanden.

Idag fiskade jag på ett ställe jag hittade förra året som kändes riktigt intressant. Då blev det tre skapliga gäddor mellan 5 till dryga 6 kilo. Att notera var att inga smågäddor syntes till vilket är ett bra tecken enligt min mening. Är en markant brant som sluttar från knappa metern ned mot ca 7 meter. Just i själva branten fick jag förra året alla mina gäddor trots att jag hade ute spön en bit därifrån. Därför satte jag 4 spön nära de 3 gps markeringar som levererade i fjol samt två spön en bit utanför.

Efter ca 1,5 timme kom första fället. Fisken där nere gav sig inte speciellt lätt utan kämpade förvånansvärt bra. Såg att huvudet inte var så stort annars hade jag tippat på en betydligt större gädda men hur som helst en bra start och en helt klart godkänd gädda på dryga metern och 6580 gram.

6580 g

Känns kul att vara igång med fisket igen, hoppas man kan hålla igång med minst ett fiskepass per vecka tills det att isarna inte bär en längre.

Nappen duggade inte speciellt tätt men det hade jag också räknat med så därför var det väldigt överraskande då jag vid 12 tiden fick dubbelhugg inom ett par minuter. Första gäddan var rätt bångstyrig så skyndade mig att få upp den. Snabbt i vågsäcken med den och sedan rusade jag och satte mothugg på andra spöet och frikopplade rullen. Det hela slutade lyckligt i en skaplig dubble gäddor på totalt 12,5 kg där den större av dom vägde 7280 gram fördelat på 104 cm.

7240 g - 104 cm

Bägge gäddorna var rätt lika i sin kroppsform med en medelgod kondition.

Att notera var att alla tre gäddorna föga överraskande högg på exakt samma gps-markeringar som förra året, dvs. på ca 3-6 meter djup mitt i branten. Den största tog en abborre medan de andra två valde två av de tre mörtarna jag hade att tillgå.

Fiskade sedan en timme till utan att något hände innan jag gav upp. En härlig dag på isen med strålande solsken och knappt någon vind. Därför gjorde det inte så mycket att det var luftkallt.

Kul också att platsen levererade även i år, undrar bara om det går någon riktigt stor gädda där? Kanske får vi svar på den frågan i framtiden.

lördag 9 mars 2013

Fisketorka på bred front

Just nu infinner sig en rejäl fisketorka både för mig liksom mina övriga kamrater i Team North Predator. Största orsaken till detta är naturligtvis vädret som egentligen varit rätt normalt denna vinter. Vad som anses som normalt varierar naturligtvis var i landet man bor och där ser jag en klar nackdel med att bo så lång norrut som man gör.

Med viss avundsjuka ser jag hur väderrapporterna ofta visat runt nollan eller bara några minusgrader södra och mellersta delen av landet medan vi uppe i norr mer konstant haft mellan 10-20 minusgrader. Dock fick vi två rejäla undantag då mild atlantluft smög sig in västerifrån och i mitten av februari hade vi helt plötsligt ett par plusgrader.

Just den helgen var jag ledig från jobb och annat så då var det bara att passa på att bege sig ut. Ismete och gädda blev melodin för dagen. Fiskade med deadbait och doftmedel, en metod som ju visat sig effektiv på de större gäddorna. Inför fiskturen konstaterade jag att jag haft rätt bra flyt i mitt gäddfiske de få pass jag lagt ner denna säsong. På de tre senaste passen har jag tagit gäddor över metern samtliga gånger varav två gäddor mellan 8-9 kilo. Frågan var om flytet skulle hålla i sig. Svaret blev ett NEJ då jag under dagens lopp inte hade ett endaste hugg. Då var man nere på jorden igen.

För ett par veckor sedan kom nästa mildluftsattack och nu var det riktigt varmt med flertalet plusgrader. Själv befann jag mig i slutfasen av en influensa. Jobbade några dagar då det var som mildast och inväntade helgen med ett allt ökat fiskesug. Planen var lakfiske men både fredag och lördag var det friska vindar och 10-15 minusgrader. Ingenting för den tuffe men för en köldstel vekling som jag var det tillräckligt för att stanna hemma. Söndagen då? Ja vinden hade avtagit så möjligheten fanns men då dök ett annat problem upp istället. Brorsan hade nämligen lyckas tappa sin bilnyckel så det var bara för mig att bege mig de 12 milen med hans extra nyckel. Blev förvisso en trevlig dag nere hos föräldrarna där brorsan med familj befann sig, men något lakfiske blev det däremot inte.

Så min laksatsning blev det inte mycket utav denna vinter heller. Snart är leken avklarad och det blir svårare att hitta dom. Men samtidigt skulle det vara en liten utmaning att fiska riktat efter lake under våren så inte omöjligt att det blir något enstaka lakpass innan isarna släpper för denna gång.

Annars hade jag innan året en del tankar på abborre från isen men samtidigt kan jag inte sticka under stolen att det är gäddfisket som upptar de mesta tankarna, där har jag ju också lagt mitt krut senaste tre vintrarna vilket gett mig en del rutin och kunskap. Att sadla om och satsa på en annan art kan säkert vara kul men fodrar samtidigt mer planering och annat som tar tid.

Men hur som helst så är tanken att komma igång med fisket från och med mitten av mars och sedan försöka hålla i det fram till dess att isarna börjar sjunga på sista versen. Med andra ord lär det komma fler fiskerapporter här på bloggen här framöver…