onsdag 19 juli 2023

Tre småvatten som testats med blandat resultat

Här kommer en rapport från tre olika småvatten (tjärnar) som jag testat för första gången. Jag har spinnfiskat från land och resultatet blev rätt blandat kan man väl säga.

Först ut en liten större tjärn på ca 15 ha.
Långt tillbaka i tiden sägs det ha funnits stora abborrar här. Sedan rotenonbehandlade dom vattnet och satte ut laxfisk här under en längre period. Nu har man inte satt ut nå fisk här på säkert 15 år. När jag sedan fick höra att det kommit tillbaka fisk i tjärnen så spetsade jag öronen lite extra. Det var dock lite oklart vilka arter det rörde sig om. Intressant historia och uppgifter. Fanns det nu bara abborre här så kunde det bli riktigt intressant.

Jag hade med mig Lukas denna gång och då brukar det ju som bekant bli bra. Men efter att ha fiskat oss runt hela tjärnen utan att se skymten av en endaste abborre så gav vi upp. Fast nog fanns det fisk här, mängder av mört och en och annan gädda. Vi lyckades även få upp några gäddor var av en vägde uppskattningsvis dryga 5 kilo. Men nu var det ju abborren som var måltavlan och där gick vi bet. Men blir ju svårt om det inte finns några. Eller vem vet kanske, kanske det finns ett väldigt litet bestånd av dom och då lär det inte vara några små fiskar det är frågan om. Men känslan är att abborren saknas vilket ju kan tyckas är märkligt då det finns både mört och gädda här. Fångst: 4 gäddor.

Andra vattnet, ett rätt litet vatten, en tjärn på runt 5-10 hektar.
Åskan mullrade doft bortom bergen, luften var tung och vinden svag. Förutsättningar som jag av någon anledning gillar när det kommer till abborrfiske. Det var ett litet projekt att komma hit. Först fick jag köra efter några krokiga skogsvägar innan en promenad på några kilometer tog vid. Jag har genom åren hört ett och annat rykte om detta vatten men har aldrig tagit mig för att ta mig dit själv. Men nu var det alltså dags. Skulle det finnas några storabborrar som ryktena sa? Eller stora glupska gäddor som ett annat rykte sa. Det första som slog mig när jag kom dit var att är det inte större än så här. Det andra som slog mig var att det var tvärdjupt bara en meter från land. Den tredje och sista saken var avsaknaden av växtlighet. Visst fanns lite näckrosor här och var men inte mycket mer än så. Kan detta verkligen vara nått?

Det tog dock inte många kast innan svaret kom. Hugg! En vildsint randig krigare smäller på spinnaren utanför några näckrosor. Abborren väger en bit över halvkilot och nu kan jag andas ut, dom finns här. Nästa fisk dröjer inte länge. Nu är det en annan art, en gädda. Blir ytterligare ett gäng gäddor och alla är som stöpta i samma form och väger någonstans mellan 2-4 kilo. Inga typiska smågäddor som normalt brukar finnas i överflöd i småtjärnar men inte heller några välgödda bjässar som man som gäddfiskare så gärna vill se.

Det är abborrarna som är intressanta här och efter några fina bitar från halvkilot och uppåt dryga sju hekto så kommer belöningen. Tänker att jag gör ett sista kast innan jag flyttar på mig. Då kommer hugget. Som tidigare så dyker den upp från ingenstans och hugger precis utanför näckrosbältet. Denna fisk är bra mycket större och starkare. Efter att ha sett flertalet abborrar runt 6-9 hekto de senaste året så blir det lite puls nu. Denna är större. Ingen gigant men en riktigt bra fisk som höjer kvällens fiske ytterligare ett snäpp. Fångst: 23 abborrar, 9 gäddor Big Five: 3580 g (1100g, 730g, 700g, 570g, 480g).


Kvällens största abborre, 1100 g – 45 cm föll för en Vibrax spinnare i storlek 4. En spinnare är enligt min mening det bästa betet när det gäller i sådana här typer av vatten. Och just Vibrax är min absoluta favorit.

Tredje och sista vattnet ut blev en mindre sjö eller större tjärn med en storlek av ca 15 hektar. Anledningen till att jag åkte hit var främst kräftor. Ja kräftvatten är verkligen inte vanligt i mina trakter och det är tämligen oklart om det idag ens finns kräftor här. Men i alla fall skall man ha satt ut ett gäng flodkräftor under 60-talet och finns det kvar några så lär ju inte abborrarna vara små.

Jag fiskade av ena sidan av tjärnen och det var stundom svårt att komma ut på ett bra sätt då det fanns mycket näckrosor och vass. Men det fanns även några fina ställen som kändes intressanta där det var lite djupare, mindre växtlighet med en del stenar. Vattnet var inte klart men inte heller så där starkt humus färgat som det brukar kunna vara i dessa typer av vatten.

Redan i andra kastet kom första fisken, en liten gädda. Gäddor visade det sig finnas gott om här. Totalt blev det tio gäddor under kvällen. Det dröjde en stund innan första abborren klev på. En liten rackare på kanske 50 gram. Det blev ytterligare fem småabborrar men däremot såg jag inte röken av någon större. Med tanke på det klena resultatet borde jag kanske avfärda detta vatten? Men istället är det precis tvärtom. Anledningarna är flera. Fastän abborrarna som jag fick var små så såg dom välgödda ut, inte alls som de mer klassiska “tusenbrödrar abborrarna” som är magra med stora ögon. Hade det varit gott om medelstora abborrar så hade jag förmodligen fått i alla fall någon. Så kan vara ett vatten med få större individer och då kan storleken vara väldigt bra. Så det är knappast något vatten där man lätt fyller en hink med 2-5 hektos abborrar men istället kan det vara ett vatten där man kan få en och annan riktigt bra fisk, och då pratar jag om fiskar från kilot och uppåt. Eller så var det bara en riktigt usel fiskekväll då abborrarna inte ville käka? Ja för att få svar på dessa frågor så finns det bara en sak att göra, åka dit igen och testa. Kommer jag göra det? Inte alls omöjligt. Fångst: 10 gäddor (0,3-2 kg), 6 abborrar (50-100g).

Nästa inlägg hoppas jag handlar om några strömmande vatten som jag vill testa. Att hitta stora abborrar i dessa typer av vatten i mitt område brukar inte vara det lättaste. Men däremot brukar man kunna ha roliga mängdfisken med glupska och vilda abborrar som ligger och lurar i strömkanterna, utanför näckrosbälten eller mitt ute i selen. Ja vi får se hur det blir men som vädret nu ser ut framåt så lär det inte bli speciellt mycket fiske. Lågtryck regn och blåst minst tio dagar framåt. Var ju inte precis det vädret man ville ha när man just börjat semestern och tänkt fiska efter abborre.

tisdag 11 juli 2023

Tankar och lite planer kring mitt abborrfiske under sommaren samt hur jag gör min göspytt

Vi befinner oss nu mitt i Sommaren och då blir det som jag varit inne på tidigare fokus på abborrfiske ett tag framöver. Ja även en del gösfiske lär förekomma. På tal om gös så var jag ute på ett lyckat göspass tidigare under veckan så igår gjorde jag en gös/ abborrpytt som blev överraskande god.

Kan dra receptet. Tog några gös och abborrfiléer som jag delade i mindre bitar. Blandade sedan dessa i ströbröd, salt och lite vitpeppar. Steker dom sedan. Innan jag börjar med fisken så kokade jag några potatisar, morötter, och en rödlök samt vitlök som jag skurit i lagom stora bitar. Steker det sedan i stekpanna. Sedan blandade jag ihop fisken tillsammans med resten och tillsätter lite olivolja, rå finhackad rödlök, persilja och dill. Sist pressade jag lite citron över fisken.


Gös/abborrpytt. Gott och väldigt enkelt att göra

På senare år har jag allt mer börjat intressera mig för att äta den fisk jag fångar och även testa olika sätt att tillaga den på. Så bli inte förvånad om det dyker upp nått mer recept här i framtiden. Men någon superkock lär jag inte bli så risken att sidan förvandlas till en matblogg är nog minnimal. Nu åter till fisket och lite tankar kring hur jag tänker lägga upp det hela...

Allmänt
Syftet med abborrfisket liksom allt annat fiske är för mig att ha roligt. Sedan brukar jag alltid klura på några mål för att göra mitt fiske både intressantare och mer utmanande. I detta fall handlar det mycket om att testa nya vatten, fiska på olika sätt och helt enkelt lära mig mer om abborrfisket och försöka få en bättre känsla över hur ett bra abborrvatten kan se ut.

Fiskevattnen
Tittar man på en karta så finns det ju oändligt många vatten att väja emellan. Det är således en omöjlighet att hinna med att kartlägga alla. Därför har jag har jag försökt välja ut de som jag finner lite mer intressanta. Detta är inte det lättaste men kanske den mest intressanta biten. Visst några få vatten har jag fått lite information om genom åren som väckt ens intresse medans merparten mest bygger på en god magkänsla. Är ju lite detta som är det som gör fisket så spännande “att tro på något men inte veta vad som väntar en”. Får man däremot allt serverat på silverfat så försvinner det mesta av tjusningen enligt mitt sätt att se de hela på.

Jag kommer koncentrera mitt fiske till mitt närområde. Tanken är att fiska både från land och från båt i allt från små skogstjärnar, åar till lite större sjöar och kanske nån älv. Som jag skrivit tidigare så känns abborrfiske som i ett mångt och mycket oskrivet kort i mina trakter. Tyvärr är mitt fiskeområde rätt långt ifrån vad jag skulle säga det bästa om man ser till dess förutsättningar för just abborrfiske. Men det spelar egentligen inte någon roll då jag jämför/ tävlar med mig själv och utifrån från hur mina vattens potential ser ut och vad man vet fångats där genom åren.


Här en lite större tjärn eller mindre sjö som jag testfiskade för första gången förra veckan.

Rapporter om abborrar över kilot och några hekto uppåt finns i flera vatten medans fiskar över 1,5 kilo verkar vara extremt sällsynta. Detta styrks av mitt egna fiske där jag har en mängd fiskar mellan 1-1,5 kilo men bara en över. Jag kommer i alla fall jubla för varje kilosabborre som jag får och skulle jag fixa en över regg (1,6 kg) så räknar jag det lite som en sensation. Men framför allt hoppas jag på ett roligt och givande fiske. För abborrfisket är ett härligt komplement att roa sig med denna tid så kan gäddor och andra kallvattenfiskar få vara i fred ett tag.

Tävlingen
Ibland kan jag tycka att något slags tävlingsmoment ger fisket en extra krydda. Så därför har jag infört lite sådant i sommarens abborrfiske. Det blir två tävlingar kan man säga, huvudtävlingen och den intressantaste matchen blir mellan de olika vattnen jag fiskar i. De fem största fiskarnas vikter (från varje pass) läggs ihop till en totalvikt räknat i gram. Abborrarna måste väga över 300 g för att räknas. När sommaren är slut så får jag en lista över hur mina fiskevatten har levererat. Fiskar jag flera pass i ett och samma vatten räknas endast ett fiskepass åt gången.

Tills nästa år så kanske jag gör om det hela och slänger in lite nya vatten. De med högsta vikterna kan slå sig in på min topplista “all time” över tid. Sedan blir det även en “big five” över de fem största abborrarna 2023. Sedan kan man ju alltid göra en tävling i tävlingen mellan den/dom jag fiskar med för dagen.

Ja detta var lite abborrsnack. Nästa inlägg hoppas jag kommer handla mindre om snack och mer om verkstad. D.v.s. rapporter från mitt fiskande...


lördag 1 juli 2023

Juli – Sommarens mittpunkt

Juli sommarens mittpunkt, en tid då värmen oftast kulminerar samtidigt som den mest intensiva grönskan börjat ebba ut. En tid då bären börjar mogna, fågelsången avtar och kvällarna bli lite mörkare. Vad betyder juli för mig och mitt fiske? När man var grabb och hade sommarlov så var det en tid av äventyr då man ständigt var på språng och då ofta med fiskespöet i handen. Det var mest bäckar, åar, tjärnar och en och annan insjö vi sökte fiskelyckan i. Abborren var den vanligaste fångsten och gäddorna var den coolaste fisken man kunde få. När man blev lite äldre blev det ofta en eller ibland två fjällfiskeresor vilket var perfekt då man nu hade sommarledigt från fotbollen. Fjällen är en magisk plats denna tid. Men vädergudarna kan vara riktigt elaka vilket jag och på den tiden trogna fiskekompisar Mikael, Mattias, Fredrik och Andreas fått erfara mer än en gång. Här en story från en fjälltripp för bra många år sedan:

ETT TÄLT FÖR 150 KRONOR DUGER VÄL LIKA BRA SOM ETT FÖR 1500 KRONOR?

Ja precis så resonerade jag och min kompis Mikael, för inte skulle vi kasta bort pengar på ett tält då vi kunde köpa fiskeprylar för dom pengarna. Så därför inhandlades det ett tält för en kostnad av just 150kr på Ö&B i Luleå strax före vår fjällresa. Det skall tilläggas att våra reskamrater Andreas och Mattias bodde i ett nyare tält av märket Haglövs som var inköpt för 1500kr.

Redan när vi landade vid Tjirtjam strömmarna så såg vi att det började rulla in mörka, låga, regntunga moln ovanför våra huvuden. Snabbt satte vi upp våra tält för att sedan skynda oss ut i strömmen för lite kvällsfiske. Redan första natten började det regna lite smått vilket skulle hålla i sig fem dagar i sträck, dessutom ökade intensiteten successivt allt eftersom dagarna gick. Första dygnet så fungerade vår bostad prickfritt och vi var till och med lite spydiga mot grabbarna i det andra tältet, hur kan ni kasta bort pengar i ett sådant tält när det finns de som är 10 gånger billigare och minst lika bra?

Nästa natt så började vi få onda aningar då innertältduken började tyngas längre och längre ned, efter ytterligare en stund så började det rinna ner en och annan droppe längst efter tältduken. Under den andra natten ökade regnet och jag minns hur vi vaknade upp samtidigt mitt i natten av att vi kände vattendroppar som träffade ansiktet. Läget var allvarligare än befarat då det visade sig att det var en stor vattensamling längst ner i tältet just där jag hade alla mina torra kläder, ja allt var ju genomblött.

Men det var bara att bita ihop och göra det bästa av situationen, vilket jag tycker vi lyckades riktigt bra med. Ut i regnet och knyta fast ett nytt yttertält bestående av sopsäckar, som tråd använde vi oss av Corastrong lina. Resultatet blev över förväntan och trots mer regn kommande dagar så höll tältet tätt. Ett annat litet lyxproblem dök dock upp när det började blåsa upp sista dagarna. Ljudet av sopsäckarna var inte alls trevligt och det blev lite fara på taket då det tog vind mellan sopsäckarna och tältet vilket fick tältet att i princip lyfta.

Men detta redde vi också ut i form av en jäkla massa stenar som vi förankrade tältet med.

Ja denna episod får jag betrakta så här i efterhand som ett rätt roligt minne som vi fortfarande har roligt åt och förhoppningsvis också lärde oss något utav.



Här en bild som jag tog för några dagar sedan som symboliserar lite vad juli betyder för mig. Denna magiska kväll blev det inget fiske utan kände bara att få vara ute och promenera och njuta av tillvaron.   

Idag ser jag juli mer som en slags avkopplande vagga mitt i fiskesäsongen. Ofta har man semester nu och då lite mer tid än vanligt över för saker som man vill göra. Man kan lätt tro att jag borde fiska mera då men de senaste åren har det har istället blivit tvärtom. Anledningarna till detta är att jag ofta har fiskat mycket under juni och när semestern kommer så har jag sysslat med annat och samtidigt laddat fiskebatteriet fullt så man är redo inför höstfisket. Tidigare fiskade jag ofta mycket från maj till en bit in i augusti för att sedan tröttna och mer eller mindre lägga fisket på hyllan. Oftast missade jag då höstfisket. Numera försöker jag hitta en bättre balans för att kunna hålla uppe fiskesuget lite längre.

Men jag märker att det hela ofta beror vilket fiske man längtar efter och vill prioritera. I fjol och även i år så har jag dragit ner på gäddfisket under försommaren och det har då blivit mer tankar på annat fiske och framför allt abborren. Planen i år är att prioritera abborrfisket under juli och även augusti. Fokuset ligger att testa nya vatten och sedan analysera, jämföra och utvärdera resultatet. Tanken är att det blir en salig blandning av vatten som kommer betas av. Allt från små tjärnar, åar, sjöar och kanske även nån älv. Som vanligt så lär man inte hinna med allt man vill och har tänkt men jag har i alla fall en plan som jag skall försöka följa. Resultatet av detta kommer synas här med tiden. Till dess önskar jag er alla en riktig trevlig sommar...